Kilka uwag, które niekoniecznie muszą Ci być pomocne:
1. W urządzeniach typu GDO (TDO) najważniejszym wymaganiem, jakie stawia się
generatorom w.cz. to możliwie płaska charakterystyka amplitudowo - częstotliwościowa w całym zakresie przestrajania generatora...
Jest to o tyle ważne, że w obciążeniu generatora pracuje prostownik ( tu w układzie podwajacza ), który też aż tak znów liniowy to nie jest

Zwłaszcza przy małej amplitudzie sygnału

Wprawdzie nie narysowałeś na schemacie całego generatora ( obwodu rezonansowego ) ale z tego co narysowałeś domyślam się, że to Hartley...
IMHO trafny wybór, jeśli chodzi o sam typ generatora. Chociaż obecnie preferowane są raczej układy umożliwiające korzystanie z gniazd 2 pinowych do dołączania cewek... Widziałem wiele konstrukcji w oparciu o gniazda BNC i dwu tranzystorowe generatory na bazie Franklina/Buttlera...
Niestety przewiduję, że efekty, jakie uzyskasz z tym generatorem ( w dodatku przestrajanym jak VCO - warikapem ) mogą Cię zniechęcić

Na początek możesz się liczyć z koniecznością dołączania sporej ilości cewek
dla pokrycia zakresu 100 kHz - 30 MHz. No i możesz już teraz zaplanować wyprowadzenie osi potencjometru R7 na zewnątrz obudowy

2. Jeśli chodzi o tranzystor w generatorze, to użyj czegoś, co w mniejszym stopniu obciążało będzie obwód LC... A jeśli już upierasz się przy bipolarnym proponuję doświadczenie z BFR 96

Moim zdaniem najlepiej wykonać Hartleya z dwubramkowym mosem (np. BF966, BF961, BF860 itp. ). Polaryzując bramkę drugą z regulowanego dzielnika napięcia, z osią potencjometru na zewnątrz obudowy.
( W ostateczności ze zwykłym FET-em w rodzaju BF245)
3. Co do przestrajania generatora.
Najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie zwykłego kondensatora z osią bez przekładni wewnętrznej ( wiadomo o co chodzi ) W wielu konstrukcjach GDO stosowano generatory w układzie Colpitsa ( Clappa ) z agregatem kondensatorów który posiadał wyprowadzony "środek" i oś izolowaną od pokrętła....
Ale jeśli już upierasz się przy warikapach, to z własnego doświadczenia powiem tak. Wykonałem kilka lat temu wobuloskop pracujący w zakresie 100 kHz do 30 MHz, gdzie podstawą był generator VCO (przestrajany warikapem) pracujący w takim właśnie zakresie częstotliwości...
Do przestrajania generatora użyłem dwu diod BB113 ( całych a nie dwu segmentów jednej

) I długo będę pamiętał prace nad uzyskaniem jako-takiej liniowości przestrajania układu...
Możesz się spotkać z następującymi problemami...
Na niższych zakresach częstotliwości będziesz miał mały zakres przestrajania, co zaowocuje koniecznością wykonania wielu cewek, zaś na wyższych układ stroił się będzie bardzo krytycznie, ale... Uzyskasz małą liniowość ch-i... Generator może zrywać drgania, albo ich amplituda na krańcach zakresu ( przy danej cewce ) może być za mała do „uruchomienia” prostownika
Kiedyś popełniłem taki TDO strojony warikapami, pracował w zakresie 100kHz do 450 MHz ale wykorzystałem gniazdo oktalowe i przełączanie warikapów (korzystając z dużej ilości pinów tego gniazda )... Tzn na niższych zakresach pracowały BB312 ( o ile pamiętam ) a na wyższych BB105 ( a może BB101, albo BAP795 )
4. Co do prostownika.
Prostownik w układzie, jaki zaprezentowałeś proponuję zrealizować na diodach schotkyego... Przy okazji możesz dobudować jakiś prosty wtórnik na BF245 słabo sprzężony z obwodem LC, co da Ci możliwość dołączenia TDO do częstościomierza.
Ale skoro jesteśmy na forum lampowym, to może lepiej zrezygnować z prostownika ?

( przynajmniej w takiej formie )

Użytkownik Tomasz W wspomina o produkowanym przez INCO GDO typu RFG-4.
Nie znam tego układu, ale moim pierwszym GDO była konstrukcja oparta o podobny
(jak przypuszczam) falomierz INCO typu RFG-2…
W oryginalnym rozwiązaniu pracuje jedna lampka EC 92, w układzie Hartleya, lub Colpitsa, w zależności od połączeń w cewce, zaś deep znajdujemy obserwując zmiany napięcia na siatce triody… ( Oczywiście i tutaj zachodzi prostowanie

). Ponadto punkt pracy lampy możemy „przesuwać” regulując napięcie polaryzujące siatkę… Konstrukcja bardzo prosta i stanowiąca niezwykle wdzięczne pole do eksperymentów.
Obecnie czasem używam GDO wykonanego w podobnym układzie na triodzie GS4B.
Katoda triody ( i wyprowadzenie żarzenia ) oraz układ polaryzacji wraz z miernikiem, potencjometrem i zasilaczem, umieszczone są w polutowanym w laminatu pudełku, zaś
Anoda i siatka wystaje z jednej ze ścian

. Zmianę zakresu generatora osiągam za pomocą…
Lutownicy

Nalutowując, wprost na wyprowadzeniach lampy, sporządzone na prędce obwody rezonansowe
IMHO jest to najbardziej rozwojowa wersja GDO, jaką wykonałem
5. Konstrukcja mechaniczna.
Trzeba Ci wiedzieć, że jeśli chodzi o generatory LC, konstrukcja mechaniczna układu ma naprawdę duże znaczenie. Może wydawać się, że montaż takiego generatora na PCB wygląda bardo profesjonalnie, tymczasem... Profesjonaliści wykonują takie generatory stosując montaż... Przestrzenny

Czyli tzw "pająka" oczywiście bardzo stabilnego mechanicznie

Zapewnia to małym nakładem sił i środków minimalne reaktancje pasożytnicze w układzie.
Oczywiście nie wygląda to tak estetycznie jak proponowane w EDW, czy innych pismach
Konstrukcje na PCB… No i kondensatory w takich układach często pochodzą z zamierzchłej epoki

Ale śmiało możesz przyjąć zasadę, że im „brzydszy” montaż VFO, tym lepsze jego parametry

Dlatego proponuję użyj gniazda lepszej jakości niż to USB a generator wykonaj wprost na wyprowadzeniach gniazda. Będzie to o tyle ciekawe, że umożliwi Ci całą masę przeróbek w trakcie czekającej Cię optymalizacji układu

Pozostałą część urządzenia ( poza prostownikiem oczywiście ) możesz śmiało zostawić na PCB

6. No i wreszcie wskaźnik, czy jak to nazywasz... wyświetlacz ...
Mam nadzieję, że nie myślisz o zastosowaniu woltomierza cyfrowego z czasem bramkowania "3 razy na sekundę". No bo jeśli tak, to ja Ci niewiele pomogę

IMHO nawet szybki bargraf nie zastąpi tutaj poczciwego miliamperomierza elektromagnetycznego, czy urokliwego magicznego oczka

Przepraszam za długość postu, może nieproporcjonalną do wartości jego treści

Chyba trochę przegiąłęm... Daruję sobie więc uwagi dotyczące zachowania się GDO przy wyższych częstotliwościach oraz sposobu wprowadzenia modulacji FM

( lub usunięcia nieporządanej )
Mam nadzieję, że, jeśli nie pomogłem, to i nie zniechęciłem do dalszych eksperymentów