zaczynam zabawe z lampami

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mkali
250...374 postów
250...374 postów

zaczynam zabawe z lampami

Post autor: mkali »

w tym roku zaczelem studiowac elektronike i jak narazie elektroniki mnie nie ucza :P poza tym watpie zeby zdazyl mi sie jakis przedmiot na ktorym beda omawiac technologie lampowa stad pomysl zeby samemu zainteresowac sie tematem.

na poczatek pytanie o literature:
jakie pozycje polecacie, ktore z nich koniecznie musze znac?
dodam ze nie mam zadnej wiedzy dotyczacej tematu.

na poczatek wyznaczylem sobie za cel konstrukcje 5 wattowego wzmacniacza do gitary(sa chyba mniej skomplikowane i zdecydowanie mniej wymagajace niz audio, nie?) ktory bedzie kopia(i baza do dalszych eksperymentow) gibsona ga-5 lub fendera champa(z tego co zauwazylem sa bardzo podobne).
mozecie dac mi pare wskazowek do do budowy takiego cuda. czytalem troche postow na tym forum i chyba jethrotull budował wlasnie takie cos.tylko, ze ja nie musze miec zabytkowych czesci.
poza tym na poczatku chcialbym go zrobic tak, zeby tylko zadzialal, potem kombinowac. czyli zrobic scisle wg schematu, bo zauwazylem ze na forum panuje moda na modyfikowanie wszystkiego za co sie wezmiecie :P

mam taki schemat:

on jest ok czy czegos tam brakuje?

acha, skad moge wziasc do niego transformatory? na jakiej podstawie mam je wybrac? jak policzyc jaki ma on byc na podstawie takiego schematu? wiem ze zadaje te pytania bo jestem zielony ale chcialbym poznac odpowiedzi zanim zaczne sie przekopywac przez sterty ksiazek bo jestem niecierpliwy :)

i jeszcze problem masy. czytalem na forum ze pomysl szyny jest dobry bo powszechnie stosowany. mozecie mi wytlumaczyc jak sie taka szyne robi?

-----------
admin: ze względu na zbyt duży rysunek utrudniający czytanie wątku wprowadziłem korektę i dodałem go jako załącznik do postu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

http://www.fonar.com.pl; galeria DIY - konstrukcje moje czy ZoltAna; nikt ci tu historii swojego życia opowiadać nie będzie - za dużo pytań na raz.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

Ten schemat jakis mało czytelny jest, nie przywykłem do takiej konwencji.
Na początek najlepiej wykonaj prosty wzmacniacz gitarowy , do którego łatwo zdobyc elementy i który jest dobrze opisany. Np na ecc83 + el84, może nawet ecl86. Jak juz uda Ci sie to cudo uruchomić to bedziesz dalej mógł kombinować do woli.

a co do literatury którą warto znać to tak jak w poście wyżej:
http://www.fonar.com.pl
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: zaczynam zabawe z lampami

Post autor: jethrotull »

mkali pisze: na poczatek wyznaczylem sobie za cel konstrukcje 5 wattowego wzmacniacza do gitary(sa chyba mniej skomplikowane i zdecydowanie mniej wymagajace niz audio, nie?)
wręcz przeciwnie :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Mimo zrozumiałej niecierpliwości proponuję jednak trochę poczytać na temat lamp i transformatorów. Sporo znajdziesz np. w dziale artykułów na stronie Fonaru. Jeśli już chcesz coś budować bez zgłębiania teorii to proponuję układ dobrze opisany a nie tylko oderwany schemat. Wzmacniacz gitarowy z działu DIY będzie lepszy od tego schematu, możesz również przymierzyć się do jednego z układów opisanych w Elektronice Praktycznej lub Elektronice dla wszystkich (np. jakaś prosta konstrukcja na PCL86). Problem przydźwięku jest bardzo ważny więc jeśli nie masz doświadczenia tym bardziej zacznij od układu, dla którego znajdziesz dobrze opisaną konstrukcję (z prowadzeniem mas włącznie).
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Re: zaczynam zabawe z lampami

Post autor: Rapid130 »

jethrotull pisze: wręcz przeciwnie :)
To chyba zależy kto jakie ma wymagania ;-)Przynajmniej transformator głośnikowy nie musi być HiFi, a wystarczy odpowiedni sieciowy
mkali
250...374 postów
250...374 postów

trafilem na fajny artykuł http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm i sporo mi sie przejasnilo. zapoznalem sie tez z paroma artykulami z DIY z fonaru i bede budowal tak jak tamci panowie. nie wiem tylko jakie zastosowac trafo sieciowe i jak poprowadzic mase(mam zaczac od przedwzmacniacza i dalej za sygnalem?) i nie wiem gdzie je uziemić.

glosnikowym trafo bedzie TG2,5-1-666 lub TG2,5-2-666, zostane przy 6v6 bo z nimi zadziala podlug ww artykulu.

co do schematu to mam jeszcze inna wersje ktora jest narysowana jak schemat z przykladu wiec powinno byc ok.

jest roznica miedzy 6v6 a 6v6gt? co znaczy to gt przy lampie?
Ostatnio zmieniony pt, 2 marca 2007, 23:00 przez mkali, łącznie zmieniany 1 raz.
mkali
250...374 postów
250...374 postów

remek_k pisze:Jeśli nie chcesz czytac książek, poszukaj na tym forum - jest tu wszystko.
Wyściem jest też nawiązanie kontaktu z kolegami z Krakowa, może któryś zgodzi się na "korki".
ja chce czytac ksiazki tylko nie znam zadnych wartosciowych tytulow
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Na początek bardzo dobrą pozycją są Amatorskie Wzmacniacze Elektroakustyczne Witorta.
A jeżeli już zdałeś na elektronikę, to Układy Elektroniczne Goldego nie powiny Cię przerazić. To moja ulubiona książka z układami lampowymi.
Wiele innych książek możesz sobie ściągnąć - szukaj w dziale "linki i odnośniki"
O samych lampach dużo możesz się dowiedzieć z Lamp Elektronowych Hennela. Warto również poczytać załączniki umieszczane przez Alka w dziale "technologia lamp".
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

To ja z innej strony dorzucę coś od siebie :)
Na forum istnieje instytucja załączników. Przydatna, bo nie wywala mi obrazka wielkości ściany na monitorze i chroni przed koniecznością przewijania tekstu podczas czytania tematu (wkurza). Polecam używać. Druga sprawa to dualizm. Zamiast pisać trzeciego posta lepiej jest usunąć drugiego. To tak na przyszłość.

Co do lamp. Mój pierwszy wzmacniacz był na ECL82. Bez ujemnych sprzeżeń, bez bajerów. Trafo TG2,5-1-666, zmontowany byle jak, bez jakiejkolwiek dbałości o prowadzenie masy itp. Nie ma problemów z przydźwiękiem, jeśli zasili się żarzenie symetrycznym napięciem. Działa do dziś. Czasem nawet używam go do sprawdzania jakiegoś radia.
Cygnus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Cygnus »

remek_k pisze:Tak właśnie myślałem, że Piotr się odezwie.
Z nowości nic nie znajdziesz wiadomo przecież to retro, parę artykułów np. w EdW. Opisy książek i niektóre artykuły na fonarze, poza tym antykwariaty, allegro i linki.
Pozdr R.
A książka Alka ?
Przecież nie jest taka stara.

Zakładając, że jesteś po szkole technicznej i potrafisz uruchomić dyskretny wzmacniacz tranzystorowy,
to proponuję przeczytać ecclab, audioton i stronę Jasia.
Prosto wyłożone i praktycznie pokazane.
Fonar nigdy nie wzbudził mojego aplauzu, ale to już kwestia gustu.