Trafo do 6p14 w układzie PP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Trafo do 6p14 w układzie PP
Czy mogę do układu PP na 6p14p zastować dwa połączone transformatory TG 5 ...
Dzięki za odpowiedzi.
Dzięki za odpowiedzi.
Trochę rock'a
http://www.herezis.pl
-
- 6250...9374 posty
Ale chyba koledze Plesio chodzi o układ PP.W jednym z mies. Radio(radzieckie) był opis takiego czegoś:z dwóch(oczywiście identycznych) traf typu EI odmontowujemy te I i składamy razem E:oczywiście odpowiedni kierunek uzwojeń anodowych bo wtórne łaczymy tak(no właśnie :aby na wtórnym ,,się nie znosiło").Może to trochę zagmatwane ale idea OK.Autor artykułu nie piał z entuzjazmu z otrzymanych wyników.Oczywiście trzeba wykonać specjalną obejmę aby te dwa ,,półtrafa" skręcić. Na początek spróbował bym z dwoma TG 2,5 lub czymś podobnym.Składać bez szczeliny.
-
- 125...249 postów
...
Właśnie myślałem o takim patencie, pierwotne w szereg a wtórne równolegle.
Ma to sens???
Ma to sens???
Trochę rock'a
-
- 3125...6249 postów
-
- 125...249 postów
jethrotull pisze:Możliwe jest, sensu nie widzę, z przyczyn które wyłuszczyłem. Ale skoro powiedziałeś A to może powiedz też B i podziel się z nami jaki sens w tym znajdujesz.

Widze ze nie potrafisz wyzbyc sie tonu arbitralnego, mimo ze zadnego argumentu nie zaprezentowales, oprocz tego
ze "to nie ma sensu bo ja tak uwazam".
Nie czuje wewnetrzna potrzebe z Toba dyskutowac szczegolnie po tym jak kilka razy udowodniłesz ze nie umiesz kulturalnie
rozmawiac nazywajac forumowicza de facto klamca zarzucajac ze mowi nieprawde, a jak wyszlo ze znowu chlapnales ozorem
to nawet do glowy Ci nie przyszlo przeprosic.
http://www.trioda.com/php/forumtriody/v ... ght=#66698
Jezeli cos Ci jest nieznany lub czegos nie rozumiesz to nie musisz tego od razu negowac, a jak czujesz nieodparta potrzebe to zrob to bardziej kulturalnie.
O tyle Cie prosilem juz dwa razy.
Ponizej narysowalem schemat wzmacniacza z podwojnym transformatorem wyjsciowym. Pomysl nie jest moj, ani nie jest nowy.
Zanim cokolwiek napiszesz pomysl dwa razy, to dzialajacy uklad a nie znalezione gdzies na necie.
Jak przesledzisz jak sa polaczone uzwojenia to zobaczysz ze pierwotne dla lamp koncowych polaczone sa szeregowo a wtorne rownolegle.
Z tego wniosek, ze mozna zastosowac 2 male transformatorki gdzie na wtronym jest 16 Ohm a pierwotny ma impedancje 1/2 Raa, w tym przypadku 4 kOhm. (sens nr 1).
Te transformatory na allegro nie sa chodliwym towarem, ergo sa tanie. (sens nr 2).
Mozna rowniez do istniejacego transformatora dobrac lampe znajac impedancje nie musi tam byc EL84 (sens nr 3).
Udalo mi sie kupic blaszki (0,35mm) sredniej wielkosci za 2zl / transformator! (sens nr 4).
Dziala z toroidem tez, taki toroid nawet na zamowienie tez bedzie tanszy(sens nr 5).
Koncze powoli monolog swoj, odpisalem tylko i wylacznie dlatego, ze watek sie znajduje w zakladce "lampy dla poczatkujacych" i ze wzgledu
na osobe zakladajacego watek.
Krotki opis: na poczatku schemat, potem moja wersja tego wzmacniacza na triodach oktalowych a na wejsciu 12Z1L jeszcze nie do konca zmontowany.
Blaszki po i przed czyszczeniem, dla porownania transformator fabryczny i lampa, a na koncu gotowy transformator SE (do gitary)
-
- 3125...6249 postów
Przepraszam kolego, ale jakbys przeczytał wątek od początku tobyś zauważył, że przytoczyłem jednak takie argumenty. W całym Twoim długim wywodzie, po ominięciu Twoich eksplozji niechęci do mnie, które mnie zresztą ani trochę nie interesuja ani nie obchodzą i o których nie mam zamiaru dyskutować na forum, a co najwyżej na privie, nie znalazł się ani jeden konkret: jedyną zaletą łaczenia traf wydaje się wciąż być fakt że da się tak zrobić. Proszę więc usilnie, abyś powiedział co mianowicie daje taki pomysł poza brakiem elegancji (subiektywnym) oczywiście. Żeby ni ebyło wątpliwości: chodzi mi o dokładnie ten typ traf, które zaproponował kolega założyciel wątku i o korzyści względem bardziej typowej konstrukcji.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 125...249 postów
...
Skąd ten wątek...
Naczytałem się o wyższości układów PP i zapałałem chęcią usłyszenia takowego.
Znalazłem na necie BARDZO PROSTY układ, w którym para EL84 jest napędzana jedną EF86. Bardzo mało pozostałych elementów, więc prosto i tanio!!! Takie lampy akurat mam.
Oczywiście pojawił się problem trafa głośnikowego, Nigdy w Życiu nie nawinę takiego ani innego trafa ( mam dwie lewe ręce, ale lutownicę utrzymam
)
Posiadam natomiast dwa TG 5 oraz dwa TG 2,5 i tak powstało pytanie z początku wątku.
Tutejsze forum jest O.K, czytam prawie wszystko każdego dnia.Choć czasami nachodzi mnie myśl - lepiej ugryść się w język i nie pytać, a zrobić.
Tylko potem powstają dylematy "młodego" lampowca, działa tak fatelnie, bo coś zrąbałem czy to niedopasowanie TG, czy też układ (schemat) ktoś umieścił na www dla jaj, wcale nie zdając sobie z tego sprawy. Większość forumowych wątków kończy się rozwlekłymi gadkami, kłótniami lub zbyt fachowym bełkotem. Przeważnie brak w końcowych rozważaniach WNIOSKÓW.
Praktycznych Uwag, Porównań i Konstruktywnej krytyki.
Miałem nadzieję, że dział Lampy Dla Początkujących, będzie wolny od wyżej przedstawionych wad. I niech ta nadzieja nie umrze razem z tym wątkiem.
WNIOSKI:
1. Przetestuje układ z dwoma TG 5 .
2. Po Niedzieli napiszę co z tego wyszło
3. Dalej będe czytał forum
Pozdrawiam Serdecznie Wszystkich Czytających, A Szczegółnie "macska" i "jethrotull"
p.s Macska te fotki (szczególnie amp_1.jpg i trafo_SE.jpg) są prześliczne !
Naczytałem się o wyższości układów PP i zapałałem chęcią usłyszenia takowego.
Znalazłem na necie BARDZO PROSTY układ, w którym para EL84 jest napędzana jedną EF86. Bardzo mało pozostałych elementów, więc prosto i tanio!!! Takie lampy akurat mam.
Oczywiście pojawił się problem trafa głośnikowego, Nigdy w Życiu nie nawinę takiego ani innego trafa ( mam dwie lewe ręce, ale lutownicę utrzymam

Posiadam natomiast dwa TG 5 oraz dwa TG 2,5 i tak powstało pytanie z początku wątku.
Tutejsze forum jest O.K, czytam prawie wszystko każdego dnia.Choć czasami nachodzi mnie myśl - lepiej ugryść się w język i nie pytać, a zrobić.
Tylko potem powstają dylematy "młodego" lampowca, działa tak fatelnie, bo coś zrąbałem czy to niedopasowanie TG, czy też układ (schemat) ktoś umieścił na www dla jaj, wcale nie zdając sobie z tego sprawy. Większość forumowych wątków kończy się rozwlekłymi gadkami, kłótniami lub zbyt fachowym bełkotem. Przeważnie brak w końcowych rozważaniach WNIOSKÓW.
Praktycznych Uwag, Porównań i Konstruktywnej krytyki.
Miałem nadzieję, że dział Lampy Dla Początkujących, będzie wolny od wyżej przedstawionych wad. I niech ta nadzieja nie umrze razem z tym wątkiem.
WNIOSKI:
1. Przetestuje układ z dwoma TG 5 .
2. Po Niedzieli napiszę co z tego wyszło
3. Dalej będe czytał forum
Pozdrawiam Serdecznie Wszystkich Czytających, A Szczegółnie "macska" i "jethrotull"
p.s Macska te fotki (szczególnie amp_1.jpg i trafo_SE.jpg) są prześliczne !
Trochę rock'a
-
- 3125...6249 postów
Plesio: podziel się tym schematem.
Ja śmiem twierdzić że lepiej i prościej będzie z tych lamp i tych traf zrobić po prostu 2xSE. Możesz się spodziewać mocy około 10-12W. O tym czy SE jest lepsze od PP w rozmaitych zastosowaniach cały czas toczą się boje
różnice jednak nie są wcale aż tak dramatyczne. Główną zaletą PP w stosunku do SE jest większa moc (w tym jednak przypadku stosując dwa połączone trafa wcale znacząco większej mocy nie uzyskasz!). W szczególności istnieje grupa budowniczych gitarowców, którzy uważają, że SE ma korzystniejsze widmo harmonicznych (więcej parzystych, mniej nieparzystych), inni z kolei wskazują na mniejszą zawartość harmonicznych w przypadku PP, nie spodzewaj się jednak druzgocącej różnicy. Jeśli Cię interesują różnice między SE a PP to poczytaj kartę katalogową EL84 (producenci 6P14P nie załączyli w dostępnym mi katalogu szczegółowych danych) na temat zawartości zniekształceń.
Powodzenia.
Ja śmiem twierdzić że lepiej i prościej będzie z tych lamp i tych traf zrobić po prostu 2xSE. Możesz się spodziewać mocy około 10-12W. O tym czy SE jest lepsze od PP w rozmaitych zastosowaniach cały czas toczą się boje

Powodzenia.
-
- 125...249 postów
Wiem, że można zrobić fajny SE, ale to miał być pierwszy PP
Schemat wrzucę jutro, mam go w domu, a teraz jestem w pracy.

Schemat wrzucę jutro, mam go w domu, a teraz jestem w pracy.
Trochę rock'a
jethrotull pisze:Plesio: podziel się tym schematem.
Ja śmiem twierdzić że lepiej i prościej będzie z tych lamp i tych traf zrobić po prostu 2xSE. Możesz się spodziewać mocy około 10-12W. O tym czy SE jest lepsze od PP w rozmaitych zastosowaniach cały czas toczą się bojeróżnice jednak nie są wcale aż tak dramatyczne. Główną zaletą PP w stosunku do SE jest większa moc (w tym jednak przypadku stosując dwa połączone trafa wcale znacząco większej mocy nie uzyskasz!). W szczególności istnieje grupa budowniczych gitarowców, którzy uważają, że SE ma korzystniejsze widmo harmonicznych (więcej parzystych, mniej nieparzystych), inni z kolei wskazują na mniejszą zawartość harmonicznych w przypadku PP, nie spodzewaj się jednak druzgocącej różnicy. Jeśli Cię interesują różnice między SE a PP to poczytaj kartę katalogową EL84 (producenci 6P14P nie załączyli w dostępnym mi katalogu szczegółowych danych) na temat zawartości zniekształceń.
Powodzenia.
6P14P jest radziecką "zrzyną" z 6BQ5 a ta jest odpowiednikiem EL84. W czym problem?