Fajna cena, nie? ;)
http://cgi.ebay.de/2-x-EL34-Telefunken_ ... dZViewItem
Dla tych, co 50zł za EL34 to dużo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- moderator
-
- moderator
Ładne lampy.
Pomyślałem myląc cenę z kosztami wysyłki. Cóż, nie znam niemieckiego
Takimi wybrykami przestałem się dawno przejmować, choć właśnie coraz częsciej się pojawiają. Jak ktokolwiek kupi to jego sprawa, (khem) znaczy strata.
A propos - czy te metalowe pierścionki są oryginalne? Bo po bliższym przyjrzeniu wyglądają jak wciśnięte na zwykły octalowy (oktalowy) cokół
Pomyślałem myląc cenę z kosztami wysyłki. Cóż, nie znam niemieckiego

Takimi wybrykami przestałem się dawno przejmować, choć właśnie coraz częsciej się pojawiają. Jak ktokolwiek kupi to jego sprawa, (khem) znaczy strata.
A propos - czy te metalowe pierścionki są oryginalne? Bo po bliższym przyjrzeniu wyglądają jak wciśnięte na zwykły octalowy (oktalowy) cokół

-
- moderator
Oryginane. Telefunken, Philips i Valvo mieli takie serie, zdaje się, że najstarsze. Te pierścienie znakomicie podnoszą cenę lamp (tak ze dwa razy). Wez pod uwagę, że to nie są NOSy, oe były używane...Piotr pisze: Takimi wybrykami przestałem się dawno przejmować, choć właśnie coraz częsciej się pojawiają. Jak ktokolwiek kupi to jego sprawa, (khem) znaczy strata.
A propos - czy te metalowe pierścionki są oryginalne? Bo po bliższym przyjrzeniu wyglądają jak wciśnięte na zwykły octalowy (oktalowy) cokół :roll:
Ale widocznie metalowy pierścień na cokole lepiej gra niż jego brak ;)
-
- moderator
Teraz owszem. Ale jaki był cel stosowania takich pierścieni w czasach przedaudiofilskich?tszczesn pisze:Oryginane. Telefunken, Philips i Valvo mieli takie serie, zdaje się, że najstarsze. Te pierścienie znakomicie podnoszą cenę lamp (tak ze dwa razy). [...] widocznie metalowy pierścień na cokole lepiej gra niż jego brak
Tylko kwestie technologiczne.
W zasadzie to modyfikacja lampy EL60 (EL34 z innym cokołem) polegająca na oznaczeniu symbolem EL34 i dopasowaniu cokołu do podstawek octal.
IMHO ten cokół był bliższy lampom loctalowymi całoszklanym. Więc tańsza i łatwiejsza produkcja lampy. Włapach nie miałem EL60 więc nieco spekuluję.
W zasadzie to modyfikacja lampy EL60 (EL34 z innym cokołem) polegająca na oznaczeniu symbolem EL34 i dopasowaniu cokołu do podstawek octal.
IMHO ten cokół był bliższy lampom loctalowymi całoszklanym. Więc tańsza i łatwiejsza produkcja lampy. Włapach nie miałem EL60 więc nieco spekuluję.
-
- 250...374 postów
-
- moderator