Dla tych, co 50zł za EL34 to dużo

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Dla tych, co 50zł za EL34 to dużo

Post autor: tszczesn »

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Ładne lampy.

Pomyślałem myląc cenę z kosztami wysyłki. Cóż, nie znam niemieckiego :shock:

Takimi wybrykami przestałem się dawno przejmować, choć właśnie coraz częsciej się pojawiają. Jak ktokolwiek kupi to jego sprawa, (khem) znaczy strata.

A propos - czy te metalowe pierścionki są oryginalne? Bo po bliższym przyjrzeniu wyglądają jak wciśnięte na zwykły octalowy (oktalowy) cokół :roll:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Piotr pisze: Takimi wybrykami przestałem się dawno przejmować, choć właśnie coraz częsciej się pojawiają. Jak ktokolwiek kupi to jego sprawa, (khem) znaczy strata.

A propos - czy te metalowe pierścionki są oryginalne? Bo po bliższym przyjrzeniu wyglądają jak wciśnięte na zwykły octalowy (oktalowy) cokół :roll:
Oryginane. Telefunken, Philips i Valvo mieli takie serie, zdaje się, że najstarsze. Te pierścienie znakomicie podnoszą cenę lamp (tak ze dwa razy). Wez pod uwagę, że to nie są NOSy, oe były używane...

Ale widocznie metalowy pierścień na cokole lepiej gra niż jego brak ;)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

tszczesn pisze:Oryginane. Telefunken, Philips i Valvo mieli takie serie, zdaje się, że najstarsze. Te pierścienie znakomicie podnoszą cenę lamp (tak ze dwa razy). [...] widocznie metalowy pierścień na cokole lepiej gra niż jego brak ;)
Teraz owszem. Ale jaki był cel stosowania takich pierścieni w czasach przedaudiofilskich?
_idu

Post autor: _idu »

Tylko kwestie technologiczne.
W zasadzie to modyfikacja lampy EL60 (EL34 z innym cokołem) polegająca na oznaczeniu symbolem EL34 i dopasowaniu cokołu do podstawek octal.
IMHO ten cokół był bliższy lampom loctalowymi całoszklanym. Więc tańsza i łatwiejsza produkcja lampy. Włapach nie miałem EL60 więc nieco spekuluję.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Za 500€ to kumpel w niemczech kupił nissana primere i nawet nią za jednym razem w całości przyjechał. :D
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

ximian pisze:Za 500€ to kumpel w niemczech kupił nissana primere i nawet nią za jednym razem w całości przyjechał. :D
Odważny był, że nie bał się wsiąć do samochodu za pincet jurków :) A ceny lamp bywają czasami dziwne, a myśli audiofili podążają dziwnymi ścieżkami.