Jak podłączyć trafo głośnikowe...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Jak podłączyć trafo głośnikowe...
Pytanie może idiotyczne, ale... Jak w temacie. Załączam schemat wzmacniacza i moje pytanie jest następujące: jak rozpoznać do którego odczepu w transformatorze głośnikowym na wtórnym podłączyć masę. I co się będzie działo, jeżeli się podłączy odwrotnie. I w końcu czy to z masą to powinno lecieć na czarną wtyczkę w głośnikach czy czerwoną. Na serio nie wiem jak to pojąć. Pomóżcie. Pzdr. Michał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Najprościej metodą prób i błędów. Ja zrobisz źle to wzmak się wzbudzi. Za pierwszym razem zawsze się robi źle, mimo że prawdopodobieństwo pomyłki to teoretycznie tylko 0.5
Jeśli chodzi o to który kabelek ma byc czerowny, to wystarczy jeśli w obu kanałach będzie tak samo (niewazne jak, głośnik jest z natury rzeczy urządzeniem symetrycznym).

-
- 1875...2499 postów
Niema znaczenia czy czarny będzie gorący czy masą, tylko żeby w obydwóch kanałach było tak samo. rób jak chcesz. A z trafem musisz stwierdzić sam. Przylutuj do jednego, posłuchaj, potem drugiego i znów posłuchaj. Tam gdzie zabrzmi lepiej zostaw. Jako ciekawostkę podam że chyba kolega Painlust nie uziemia swoich głośnikowców i twierdzi, że mu ładnie grają. Napisałem twierdzi, ponieważ nie było mi to dane sprawdzić. Mam nadzieję że kiedyś... Jest również jakieś rozwiązanie i możesz tego spróbować.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
A bez sprzężenia umasawiasz czy nie? A co do kaszny, to ja podałem przykład, a nie zastosowanie, z założeniem, że jeśli się spodoba to zostawi, a jak nie to odlutuje.
PS. Wyprzedziłeś mnie. Ale tak to jest jak się ma procka 233MHz i jeszcze konferuje się przez telefon i słucha muzyki
.
PS. Wyprzedziłeś mnie. Ale tak to jest jak się ma procka 233MHz i jeszcze konferuje się przez telefon i słucha muzyki

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
Jak ci przebije trafo to walnie w glosnik, podlaczysz wtorne uzwojenie do masy to w razie przebicia pojdzie do ziemi.jethrotull pisze:No, ale kolega painlust robi wzmaki do kaszanienia. Ja też nie robię sprzężenia zwrotnego i też nie mam po co umasiać wtórnego.
Aleksander Niemand
-
- moderator
-
- 9375...12499 postów
VacuumVoodoo pisze:Jak ci przebije trafo to walnie w glosnik, podlaczysz wtorne uzwojenie do masy to w razie przebicia pojdzie do ziemi.jethrotull pisze:No, ale kolega painlust robi wzmaki do kaszanienia. Ja też nie robię sprzężenia zwrotnego i też nie mam po co umasiać wtórnego.
ja nie umaszam uzwojenia wtórnego bo u mnie (sam nie wiem dlaczego) wprowadza ono dodatkowe szumy... bliżej się tej kwestii nie przyglądałem. Jak nie ma jest lepiej... sprawdzone w kilku ostatnich konstrukcjach.
-
- 250...374 postów
>szmisiek
Ponieważ Twój wzmacniacz, z punktu widzenia katody ECC83 jako wejścia i anod EL34 jako wyjścia, odwraca fazę, to aby sprzężenie było ujemne, transformator nie może odwracać fazy. Sygnał sprzężenia musisz więc pobierać z tej końcówki uzwojenia wtórnego, która ma to samo oznaczenie biegunowości co anodowa końcówka uzwojenia pierwotnego. Uziemiasz oczywiście ta drugą końcówkę uzwojenia wtórnego.
Oznaczenie biegunowości uzwojeń trafa możesz wykonać "na fizyka"
(ogniwo i galwanometr) lub połączyć oba uzwojenia szeregowo i sprawdzić czy napięcia na nich się dodają, czy odejmują.
Ponieważ Twój wzmacniacz, z punktu widzenia katody ECC83 jako wejścia i anod EL34 jako wyjścia, odwraca fazę, to aby sprzężenie było ujemne, transformator nie może odwracać fazy. Sygnał sprzężenia musisz więc pobierać z tej końcówki uzwojenia wtórnego, która ma to samo oznaczenie biegunowości co anodowa końcówka uzwojenia pierwotnego. Uziemiasz oczywiście ta drugą końcówkę uzwojenia wtórnego.
Oznaczenie biegunowości uzwojeń trafa możesz wykonać "na fizyka"