prawa autorskie starych ksiazek (wbrew pozorom - na temat)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

prawa autorskie starych ksiazek (wbrew pozorom - na temat)

Post autor: sergiusz »

czesc,

Kupilem w antykwariacie "Lampy Elektronowe" Hennel'a (15pln!!) (o ile dobrze pamietam nazwisko). Raczej klasyka i zastanawialem sie czy mozna to zeskanowac i wrzucic na siec dla dobra takiego srodowiska jak poczatkujacy elektronicy (bo zaawansowani maja swoje egzemlarze albo juz to znaja na pamiec).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: prawa autorskie starych ksiazek (wbrew pozorom - na tema

Post autor: tszczesn »

sergiusz pisze:czesc,

Kupilem w antykwariacie "Lampy Elektronowe" Hennel'a (15pln!!) (o ile dobrze pamietam nazwisko). Raczej klasyka i zastanawialem sie czy mozna to zeskanowac i wrzucic na siec dla dobra takiego srodowiska jak poczatkujacy elektronicy (bo zaawansowani maja swoje egzemlarze albo juz to znaja na pamiec).
Tak nowej ksiażki nie. Prawa autorskie wygasają po AFAIR 60 latach, wcześniej nie można
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Nie jestem specjalistą od prawa związanego z ochroną dóbr intelektualnych, więc potraktuj moją wypowiedź jako luźne przemyślenia.
Według mnie gdybyś BEZPŁATNIE!!! udostępnił w sieci (w celach edukacyjnych oczywiście) nie całą starą książkę )z lat 60-tych lub wcześniejszych) na raz ale jej fragmenty to prawdopodobnie nikomu nie stałaby się krzywda :wink: . Żadne Wydawnictwo raczej się nie przyczepi - zważywszy na fakt, że nasi krajowi wydawcy sami kiedyś nie stosowali się do prawa autorskiego i np. w starych ksiażkach są fotki, rysunki i inne elementy pochodzące z tzw. zachodu od autorów, którzy nie dawali prawa do korzystania z ich publikacji.
O ile tak strasznie nie przejmowałbym się dokładnie barierą 60 lat w przypadkui niekomercyjnego udostepniania informacji to w tym przypadku istnieje jednak pewne prawdopodobieństwo, że pretensje może mieć Autor - pamiętaj, że publikacja, o której wspominasz jest stosunkowo NOWA. Profesor Hennel prowadził wykłady z lamp elektronowych w drugiej połowie lat 70-tych (sam uczęszczałem na jego wykłady na Wydziale Elektroniki PW).
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
MaSk
10...14 postów
10...14 postów

hmm

Post autor: MaSk »

Witam...
a możeby tak napisać do wydawnictwa które wydało ową książkę z prośbą o umożliwienie przedruku na łamach www co niektórych fragmentów...

pozdrowionka
MaSk
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Sęk w tym, że wydawnictwa często nie istnieją od niezłych parunastu- jak nie więcej- latek ;)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
MaSk
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: MaSk »

W takim razie chyba nic nie stoi na przeszkodzie ażeby takowe informacje zamieszczac na www. wydawnictwo nie istnieje wiec nikt nie będzie wszczynał pozwów sądowych. A tak na marginesie to byłoby extra ażeby te przedruki znalazły się w sieci.
pozdrowionka...
MaSk
MaSk
Alek

Post autor: Alek »

Trzeba mieć świadomość, że śmierć wydawnictwa sprawy nie przesądza, jak słusznie zauważył kolega Smok.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ten właśnie paradoks dotyczy...

Post autor: ZoltAn »

Vault_Dweller pisze:Sęk w tym, że wydawnictwa często nie istnieją od niezłych parunastu- jak nie więcej- latek ;)
... słynnego magazynu Wireless World, z którego wiele przedruków zamieszczała prasa radioamatorska w demoludach, a który nie istnieje od dobrych kilkudziesięciu lat.

Amerykanie wydali reprint pt. "Williamson" będący przedrukiem całej serii artykułów z Wireless World poświęconych konstrukcji wzmacniaczy tego rodzaju - ciekawe, czy z zachowaniem praw autorskich??? Bo swoją kompilację opatrzyli z kolei wszelkimi możliwymi "kopyrajtami" i "straszydłami"... 8)

To samo z Universal VadeMecum (Mikołajczyka) wydanym w początku lat 2000 na CDROM (bodajże też przez AudioXpress) sprzedawanym po kilkadziesiąt bagsów za sztukę...
Jeszcze ciekawsze, czy spadkobiercy autora, p. Mikołajczyka (a może i On sam - jeśli żyje?) o tym w ogóle wiedzą i czy powąchali chociaż centa z tego tube-geszeftu :>

I ostatnie zagadnienie: "Wzmacniacze Małej Częstotliwości" profesora Malinina z ZSRR wydane w polskim przekładzie w 1957r. Za trzy lata wygasają prawa ochronne w Polsce do tej książki (bo w ZSRR wydano ją zdaje się na długo przed wojną!) - czyli można będzie ją kopiować! Co warto uczynić, gdyż jest to pozycja równie rzadko spotykana jak i cenna niczym Biblia Gutenberga!

Chyba, że euromądrale od komplikowania życia ludziom wymyślą znowu jakiś kolejny idiotenparagraf!

Pomijając książkę Alka - była to dotychczas jedyna polskojęzyczna pozycja w całości poświęcona zagadnieniom związanym z konstrukcją lampowych wzmacniaczy m.cz. - trzeba przyznać, że mimo upływu czasu nic nie tracąca na aktualności!

Pozdrawiam. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
dipol
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: dipol »

Bardzo dobra książka była podręcznikiem obowiązkowym w 3 i 4 klasie technkum rtv do chwili obecnej na eksponowanym miejscu w mojej biblotece polecam wszystkim interesujcym sie lampami
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Masz na myśli książkę Malinina???

J.w.

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: nie tykaj...

MaSk pisze:Witam...
a możeby tak napisać do wydawnictwa które wydało ową książkę z prośbą o umożliwienie przedruku na łamach www co niektórych fragmentów...
Obawiam się, że finałem będzie albo "pisz na Berdyczów" albo zaraz jakiś nadgorliwiec zacznie węszyć i doszukiwać się... a Ty będziesz musiał udowodnić takiemu dupkowi, że "nie jesteś wielbłądem" :oops:

Memento: "nie tykaj g***a bo Ci ręce zaśmiardną" :!:

Zawsze łatwiej wyłgać się, że robiłeś coś nieświadomie niż udowodnić, że kierowałeś się słuszną sprawą... :?

Pzdr. ZoltAn
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

nie wdając się w prawną stronę zagadnienia mogę stwierdzić,ze na polskich stronach są publikowane praktycznie całe ksiązki.
Niedawno oferowałem na tym forum udostępnienie schematów
odbiorników produkcji radzieciej.Po fakcie stwierdziłem,ze jest strona na której wszystkie te schematy są (niektóre dla porównania sprawdziłem
i faktycznie są.W wykazie są wszystkie).Po porównaniu mogę z dużą dozą prawdopodobieństwa powiedzięć,że jest to ten sam tytuł,co najwyżej inne
wydanie.Jedyne co to skan to brak odniesienia do źródła schematów
i skany bez nr,strony.Schematy to 95% książki.Mi osobiście to nie przeszkadza więc dodałem stronę do ulubionych.
Awatar użytkownika
modelarnia
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: modelarnia »

Jeśli masz jeszcze wątpliwości to weź przykład ze strony fonar.com.pl.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie mam skrupułów...

... i nie widze najmniejszego powodu, żeby je mieć w kwestii kopioowania starych publikacji - w przypadku, gdy i po wydawnictwach i po autora od dawna nie pozostało śladu!!!

Zajrzyjcie sobie, Kochani, do egzempalrza Biblii wydanego bodajze przez Pallotinum, czy inna oficynę wydawnicza.

Jest tam COPYRIGHT :!: :shock: :shock: :shock:

Nad znaczeniem tego słowa nie ma się co rozwodzić.... czyli słowa Chrystusa i Ewangielistów są PRAWNĄ własnością wydawcy :lol: :lol: :lol:

Choroba końca XX i poczatku XXI wieku, nic ponadto :?

pozdrawiam. ZoltAn
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Nie mam skrupułów...

Post autor: tszczesn »

ZoltAn pisze: Zajrzyjcie sobie, Kochani, do egzempalrza Biblii wydanego bodajze przez Pallotinum, czy inna oficynę wydawnicza.
Jest tam COPYRIGHT :!: :shock: :shock: :shock:
Nad znaczeniem tego słowa nie ma się co rozwodzić.... czyli słowa Chrystusa i Ewangielistów są PRAWNĄ własnością wydawcy :lol: :lol: :lol:
Nie. Copyrightem może tez być objęte tłumaczenie, redakcja itp. rzeczy, niekoniecznie treść.
ODPOWIEDZ