zegar na lampach Nixie.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
zegar na lampach Nixie.
Witam po raz pierwszy na forum.
Oczarowal mnie zegar na lampach Nixie. Chcialbym sie dowiedziec jak najprosciej takowy zrobic (sam zegar, bez daty). Ile moga kosztowac wszystkie elementy do takiego zegara i jak z trudnoscia jego wykonania? Dodam, ze jestem baardzo poczatkujacy (elektroniki troche lyknalem na studiach na przedmiocie technika cyfrowa ale raczej zbyt ubogo i bez wiekszego zrozumienia).
Oczarowal mnie zegar na lampach Nixie. Chcialbym sie dowiedziec jak najprosciej takowy zrobic (sam zegar, bez daty). Ile moga kosztowac wszystkie elementy do takiego zegara i jak z trudnoscia jego wykonania? Dodam, ze jestem baardzo poczatkujacy (elektroniki troche lyknalem na studiach na przedmiocie technika cyfrowa ale raczej zbyt ubogo i bez wiekszego zrozumienia).
--
Pozdrawiam,
Maciek
Pozdrawiam,
Maciek
-
- moderator
Re: zegar na lampach Nixie.
Niewielka. Jak procesory nie są ci obce to jest to koszt lamp i podstawek, jakiegos małego Atmelka, plus drobnica - obudowa, trafo, kilka tranzystorów itp, czyli zapewne ok 100zl. Możesz tez zrobic na TTLach - ale to sporo scalaków wyjdzie.maciejski pisze:Witam po raz pierwszy na forum.
-
- 1250...1874 posty
-
- moderator
Niekoniecznie az tak duzo, mozna mniej. A MPSA20 (jak mnie typ się niepomylił) kupowałem na Wolumenie po mniej niz złotówkę za sztukę.gachu13 pisze:Z tego co słyszałem to sporo potrafią kosztować tranzystory wysokonapięciowe potrzebne do sterowania lampami, a jest ich tam sporo w takim układzie (ponad 30!). Nie mówiąc już o tym że czasem ciężko je dostać...
-
- 4 posty
-
- 6250...9374 posty
Możesz wykonać bez procesora.Jeśli bez sekundnika to cztery lampki(lub sześć z sekundami-fajnie,,mrygają'),cena od ok.15PLN za sześć(np.typu Z560 często bywają na Allegro).Generator np.1MHz i dzielnik do 1Hz(czyli zegar z sekundami) lub 1/60Hz(bez sekundnika) koszt(jeśli na układach TTL-koledzy nie krytykować)prawie zerowy.Liczniki minut i godzin to 4 szt.UCY7490(lub 6szt.z sekundnikiem)koszt także prawie zero.Jedyny koszt to układu SN74141 czyli sterowniki lampek NIXIE(absolutnie nie kupuj ,chyba że do ok.5PLN za szt. bo można zastąpić tranzystorami).Transformator sieciowy dający ok.150V(prąd pomijalny) i ok.8V do stabilizatora 5V dla układów scalonych TTL(prąd ok 1.5A max).Płytka drukowana uniwersalna-kilkanaście PLN(ale trzeba umieć dość dobrze lutować).Podstawki pod Z560 są po 2PLN(Allegro).W latach 70-tych sam taki zegar zrobiłem.Układy TTL są tak poniewierane ,że dostaniesz bez problemu.Ostatnia niedziela na Wolumenie:moduł woltomierza(cztery lampki NIXIE,cztery SN74141,parę 7490 i parę innych du...ek)cena 20PLN.
-
- 4 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 4 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
Witam.
Można też bez płytki drukowanej:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... renuhr.htm
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
-
- moderator
Za duż półprzewodników. Próbowałem kiedyś zaprojektować coś takiego (teoretycznie, bo pewnie dopiero na emeryturze miałbym dość czasu aby to zrobić :), ale 100% próżni, 0µg krzemu, i rozmiar, masa i pobó mocy wyszedł dość sporawy... Na tyle duży, że sensu to nie miało.ufoglonojad pisze:Witam.
:wink: