Gramofon Emanuel.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Gramofon Emanuel.
Witam! Posiadam taki gramofon EMANUEL (czy go ktoś jeszcze pamięta?) ale jest on po poważnej przeróbce (przynajmniej ojciec coś mi o tym wspominał). Mianowicie mam w nim założone porządne ramię z wkładką magnetyczną na MF1xx. Jaka igła była stosowana oryginalnie? Osobiście, po dobudowaniu przedwzmacniacza RIAA, jestem z niego zadowolony ale nie trzyma obrotów. Czy ma ktoś schemat elektryczny do niego?
Pozdrawiam, Marcin.
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Już udało mi się znaleźć schemat. Chyba wywalę ten zasilacz na zenerce i wstawię jakiś stabilizator na LM78xx bo obroty pływają... Myślę że to od zasilania?
- Załączniki
-
- GRAMOFON G902FS.pdf
- (41.23 KiB) Pobrany 192 razy
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Moim zdaniem tego gramofonu nie ma sensu ulepszać. Ma arcybadziewne ramię, z tego co pamiętam na sprężynie zamiast przeciwwagi i bardzo lekki talerz. Jest przewidziany do wkładek typu UF (piezo) o dość dużym nacisku.
Za całkiem niewygórowane pieniądze można nabyć znacznie lepszy obiekt do dalszego rozwoju np. Daniel, czy Bernard.
Za całkiem niewygórowane pieniądze można nabyć znacznie lepszy obiekt do dalszego rozwoju np. Daniel, czy Bernard.
-
- 125...249 postów
Miałem taki gramofon i żeczywiście to dość kiepski sprzęt. Obroty w nim pływały co jakiś czas musiałem rozkręcać i regulować. Wkładke miał uf-70. Co ciekawe tależ był przystosowany do kontroli obrotów stroboskopem. Nawet miałem montować neonówke, ale kupiłem sobie GS-461 i zrezygnowałem z przeróbek. 

(...)...
...(...)

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Jak już napisałem na samym początku w moim gramofonie jest założone porządne ramię z przeciwwagą, przystosowane do wkładek MF10x. Chodzi tylko o to jak ulepszyć regulację obrotów.Piotr pisze:Moim zdaniem tego gramofonu nie ma sensu ulepszać. Ma arcybadziewne ramię, z tego co pamiętam na sprężynie zamiast przeciwwagi i bardzo lekki talerz. Jest przewidziany do wkładek typu UF (piezo) o dość dużym nacisku.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Hmm z tym talerzem to nie głupi pomysł, może założyć poprostu cięższy? Swoją drogą spróbuję wycyganić od ojca gramofon Bernard (albo Fryderyk, ma jeden i drugi). Mam miłe wspomnienia co do Emanuela, nasłuchałem się na nim dość płyt. Widzę, że macie krytyczne zdanie na jego temat, może i racja bo układ przeniesienia napędu jest dość prosty i mało skuteczny.
Dziękuję za opinie! Pozdrawiam!
Dziękuję za opinie! Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU