Cóż, jak ktoś uważa że warto dać za Pioniera (jakiegokolwiek) ponad 600zł to pewnie, niech kupuje, ja bym tam wolał za tę kasę Elektrita Allegro Z (takie moje ciche marzenie ).
Swoją drogą ten koleś chyba naprawde ma dar przekonywania - jakiś czas temu też za ponad 600zł poszła Saba Wildbad 125 . Chyba że te aukcje to jakaś podpucha?
gachu13 pisze:
Swoją drogą ten koleś chyba naprawde ma dar przekonywania - jakiś czas temu też za ponad 600zł poszła Saba Wildbad 125 . Chyba że te aukcje to jakaś podpucha?
No właśnie raczej nie mam nic co było by tyle warte, poza tym nie jestem zwolennikiem wymian - chyba że jakiś wraków, bo szkoda mi radyjek które sam naprawiłem i do których się przywiązałem. A jakiegoś Elektrita prędzej czy później zdobęde.... oby .
gachu13 pisze:No właśnie raczej nie mam nic co było by tyle warte, poza tym nie jestem zwolennikiem wymian - chyba że jakiś wraków, bo szkoda mi radyjek które sam naprawiłem i do których się przywiązałem. A jakiegoś Elektrita prędzej czy później zdobęde.... oby .
Ok, to chociaż pochwal się co tam masz w tej kolekcji:)
No, z ciekawszych radyjek to mam: DeTeWe 824W, Lumophon 406GW, Siemens Kammermusik 92W, Mikrofona MK 229 (była na forum), Ingelen 540W albo 541W - nie mam tylnej ścianki. Razem z Ingelenem na naprawę czeka jeszcze Blaupunkt 5W 641. Do tego dwie przedwojenne samoróbki z Czech (niezastąpione Aukro ), przedwojenny głośnik Paganini i przerobiony VE 301W (też był już na triodzie).
Z powojennych to najciekawsza jest chyba Saba Breisgau 7 (jest na forum przy okazji naprawy Bethowena), Nordmende Tannhauser 58 i dość rzadki polski Duet ale zdekompletowany.
gachu13 pisze: ja bym tam wolał za tę kasę Elektrita Allegro Z (takie moje ciche marzenie ).
Też chciałbym zdobyć jakiegoś Elektrita do kolekcji, szukam od kilku lat. Byłby miłym dopełnieniem moich zbiorów. Zawsze jak jest jakiś do dorwania to już nie mam kasy bo akurat kupiłem coś innego.
komar pisze:
Też chciałbym zdobyć jakiegoś Elektrita do kolekcji, szukam od kilku lat. Byłby miłym dopełnieniem moich zbiorów. Zawsze jak jest jakiś do dorwania to już nie mam kasy bo akurat kupiłem coś innego.
To może tez pochwalisz się zbiorami? Coś mnie dzisiaj ciekawość zżera
Z przedwojennych to :Telegrafia Metro, Schaub Kongress Super, VE 301, Philips D52 Aachen, Philips D58 Aachen, Philips 655u, Philips 6-39A (polski), Philips 695A (polski), Korting Nobilis, Leibovic Dzintars, Imperial Stassfurt J 60 WK, Blaupunkt 6W68H, Ideal Radio IR216,Telefunken T539 juvel, Telefunken t875 GWK, Saba S 346WL. Z powojennych też kilka w miarę ciekawych by się znalazło, w sumie mam 71 lampowych radioodbiorników sprzed 1970 roku.
komar pisze:Z przedwojennych to :Telegrafia Metro, Schaub Kongress Super, VE 301, Philips D52 Aachen, Philips D58 Aachen, Philips 655u, Philips 6-39A (polski), Philips 695A (polski), Korting Nobilis, Leibovic Dzintars, Imperial Stassfurt J 60 WK, Blaupunkt 6W68H, Ideal Radio IR216,Telefunken T539 juvel, Telefunken t875 GWK, Saba S 346WL. Z powojennych też kilka w miarę ciekawych by się znalazło, w sumie mam 71 lampowych radioodbiorników sprzed 1970 roku.
Dziękuję:)
Philipsy wyjątkowo mi się podobają i mają ciekawe rozwiązania. Co do reszty kolekcji poza wymienionymi to kilka powojennych w miarę ciekawych radioodbiorników też mam, ale duża część to polska powojenna produkcja.
Co do reszty kolekcji poza wymienionymi to kilka powojennych w miarę ciekawych radioodbiorników też mam, ale duża część to polska powojenna produkcja.
No to tak jak u mnie i do tego sporo niemieckich Grundigów, Sab i innych takich typowych radyjek z lat 60. Z polskich to standart: Stolica, Syrena, dwa Pioniery (bakelitowy i drewniany), Promyk, Figaro ito itd
W sumie na dzień dzisiejszy 42 sztuki, ale jeszcze dwa są w drodze
komar pisze:
Philipsy wyjątkowo mi się podobają i mają ciekawe rozwiązania. Co do reszty kolekcji poza wymienionymi to kilka powojennych w miarę ciekawych radioodbiorników też mam, ale duża część to polska powojenna produkcja.
No ja też lubię Philipsy.
Z powojennych polskich poszukuję Eroiki I, radiowęzłowej Agi lub Syreny, Kosa, oraz bateryjnego Pioniera na oktalach sprowadzanych od Philipsa.