Strojenie Sonatiny.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Strojenie Sonatiny.
Witam. Jest to moje pierwsze radio, które chciałbym uruchomić. Udało mi się uruchomić część m.cz. Radio ma ładny przydźwięk sieciowy, ale to później. Teraz martwi mnie część W.cz. Po wymianie paru cewek (m.in. na zakresie fal dł) słychać szum i piski, których częstotliwość zmienia się przy kręceniu kondensatora. Niestety, nie mogę "złapać" żadnej stacji. Sytuacja powtarza się na wszystkich podzakresach. Od czego zacząć?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Strojenie Sonatiny.
Zapewne wzbudza ci się częstotliwość pośrednia. Spróbuj delikatnie rozstroić filtry p.cz., w pewnym momencie powinny gwizdy zniknąć i pojawić się normalny szum radiowy.terminux pisze:Witam. Jest to moje pierwsze radio, które chciałbym uruchomić. Udało mi się uruchomić część m.cz. Radio ma ładny przydźwięk sieciowy, ale to później. Teraz martwi mnie część W.cz. Po wymianie paru cewek (m.in. na zakresie fal dł) słychać szum i piski, których częstotliwość zmienia się przy kręceniu kondensatora. Niestety, nie mogę "złapać" żadnej stacji. Sytuacja powtarza się na wszystkich podzakresach. Od czego zacząć?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Co do drucika nie wiem - nie mam Sonatiny, nie mam jak sprawdzić.terminux pisze:Pojawił się szum, ale odboiru dalej niet. A przy okazji co to jest ten drucik zaznaczony na fotografi? Pełni rolę kondensatora powietrznego czy coś jest oderwane? Bo ze schematu nic nie wynika. Jest podłączony do 6 nóżki drugiego filtra a jego kumpel idzie na potencjometr.
A ten szum reaguje na strojenie lub zmianę zakresów?
Takie dziwne druciki można spotkać w wielu odbiornikach. Jest to wyjście po detektorze (diodowym) np w PIONIERZE. Można tam przyłączyć wejście gramofonu - adaptera ale trzeba zwrócić szczególną uwagę jeżeli odbiornik jest typu uniwersalnego, zasilanego bezpośrednio z sieci. "Drucik" ten służy do przyłączenia miernika sygnału wyjściowego przy strojeniu części w.cz i p.cz w fabryce, później odcin a się miernik i odbiornik idzie w świat.
Pozdrawiam majsterkowiczów Konstanty
Pozdrawiam majsterkowiczów Konstanty
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Obawiam się, że urwało się wyprowadzenie cewki nad strzałką!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
sonatina
Kolego drogi--przeczytałem o Twoim problemie i sprawdziłem teraz w nocy--dokopałem sie do dwóch Sonatin i jednego Nokturna-(a to brat bliźniak )---i we wszystkich trzech odiornikach sa takie własnie krótkie odcięte przewody--i nigdzie nie podłaczone --w niektórych pionierach też są --wydaje mi sie że to pozostałośc po fabrycznym dostrajaniu odbiornika---pozdrawiam--wooold
Dzięki za wyjaśnienie faktu drucika. Radio ruszyło, uzyskałem zadawalający odbiór PR 1 choć muszę powiedzieć, że czułość tego radyjka jest raczej niska. Chyba, że ja znowu coś skopałem. Teraz potrzebuję jeszcze zakupić potencjometr głości 680k C 0,5 W z wyłącznikiem, bo te co mam nie nadają się do niczego. W jednym wyłącznik jest popękany, drugi ma przerwy w warstwie oporowej, a na dodatek obydwa mają inne rozmiery, więc nie da się ich "pożenić". Nie wiecie, gdzie można kupić takie potencjometry?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ustaw sie tak, żeby jedynka była na skali we własciwym miejscu (albo jak masz generator to podaj sygnał o częstotliwości pośredniej) i zestrój obwody p.cz. na maksymalną siłłę głoau, analogicznie obwód wejściowy. To wszystko przy załozeniu, że heterodyna nie jest zbytnio rozstrojona, inaczej trzeba najpierw zastroic poprawnie heterodyna.terminux pisze:Dzięki za wyjaśnienie faktu drucika. Radio ruszyło, uzyskałem zadawalający odbiór PR 1 choć muszę powiedzieć, że czułość tego radyjka jest raczej niska. Chyba, że ja znowu coś skopałem.