Lampy 6L6 a el34. Ustawienie biasu...

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

FENDER
1 post
1 post

Lampy 6L6 a el34. Ustawienie biasu...

Post autor: FENDER »

Witam. Moj problem polega na tym, że mam wzmacniacz lampowy, fabrycznie produkowany pod 6L6. Jednak kupilem go i okazalo sie ze pracuje na lampach el34. W związku z tym mam pytanie co dokladnie powinienem zrobic by przywrocic lampy 6L6. Slyszalem ze moge lampy wymienic bez zadnego przelutowywania kabli w podstawkach, ale trzeba ustawic Bias... Szczerze to niebardzo nawet dokladnie wiem co to bias... Wg mnie to chyba prad jaki podawany jest na żarzenie lamp...? Pozniej skad mam wiedziec jak to ustawic, zeby byl odpowiedni dla tych lamp? Prosze znawcow o pomoc. Z gory dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Lampy 6L6 a el34. Ustawienie biasu...

Post autor: tszczesn »

FENDER pisze:Witam. Moj problem polega na tym, że mam wzmacniacz lampowy, fabrycznie produkowany pod 6L6. Jednak kupilem go i okazalo sie ze pracuje na lampach el34. W związku z tym mam pytanie co dokladnie powinienem zrobic by przywrocic lampy 6L6. Slyszalem ze moge lampy wymienic bez zadnego przelutowywania kabli w podstawkach, ale trzeba ustawic Bias... Szczerze to niebardzo nawet dokladnie wiem co to bias... Wg mnie to chyba prad jaki podawany jest na żarzenie lamp...? Pozniej skad mam wiedziec jak to ustawic, zeby byl odpowiedni dla tych lamp? Prosze znawcow o pomoc. Z gory dziekuje za pomoc.
Nie, 'Bias', po polsku 'polaryzacja' to (w tym przypadku) napięcie podawane na siatki względem ktod, powinno ono wynosić około -30V, dokładna wartość zależy od napięcia zasilającego wzmacniacz i klasy pracy lamp. Jeżeli rzeczywiści tak mało wiesz o elektronice lampowej to lepiej oddaj to fachowcowi, będzie zdrowiej dla ciebie i lamp :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Dokładne wskazówki można podać w oparciu o parametry stopnia mocy, najlepiej poparte schematem :roll:

Jeżeli jesteś z Krakowa, lub okolic, to mogę się tym zająć osobiście :)
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Pi-Vo »

To chyba pomoże, tabele napięć dla tych lamp w zależności od zasilania i klasy.Końcówki gitarowe przeważnie pracują w klasie AB (nie AB1 i nie A).Lampy EL34 i 6L6 można stosować zamiennie we wzmacniaczach gitarowych pod warunkiem właściwego spolaryzowania lamp (różna polaryzacja dla 6L6 i EL34).Wiele firmowych wzmacniaczy przewiduje taką możliwość (np. Mesa gdzie są przełączniki BIAS'u dla różnych lamp).Diesel Herbert pracujący na 3 parach lamp mocy poszedł dalej i dla każdej pary lamp ma osobny potencjometr.Przewiduje możliwość pracy np. na 2 parach EL34 i jednej 6L6 jednocześnie dzięki możliwości osobnej regulacji BIAS'u każdej pary.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.