Generator RC

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Generator RC

Post autor: megabit »

Witam!

Dzisiaj dostalem Generator RC firmy BIO-FIZ ze starej pracowni fizycznej. Juz kolejny sprzet tej marki (zasilacze do zestawow lampowych btw. tylko trafa z nich wyciagam:])
Wracajac do generatora z poczatku myślałem ze to jakis badziewny tranzystor lecz okazalo sie ze w środku siedza 2 lampy ECL82!

Tu moje pytanie: do czego taki generator moze sie przydac poczatkujacemu elektronikowi (lampomaniakowi). Ewentualnie prosze o wycene.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Jeśli dobrze widze to generuje on od 50Hz do 50kHz, także można go używać do badania wzmacniaczy m.cz. Pomiar pasma - nie za bardzo, bo dolna granica 50Hz to zdecydowanie za dużo, ale jako że to generator RC powinien mieć dość niskie zniekształcenia nieliniowe, także może można by go zaprządz to ich pomiaru we wzmacniaczach. Na początek trzeba by go uruchomić - jak widać nie ma zasilacza :( - i zmierzyć amplitudę i jej stałość w funkcji częstotliwości - po prostu sprawdzić czy generator działa jak trzeba.
Ile to to może być warte to trudno powiedzieć, ale specjalnie wartościowe to to chyba nie będzie.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Zwłaszcza biorąc pod uwagę to, że wymaga zewnętrznego zasilania. No ale z braku laku kit dobry, ja niestety nie miałem na początku mojej lampowej kariery żadnego generatora i nad tym ubolewałem. Jednak później w moje łapy trafił generator PO-25A prod. Zopan, jedyna wada to był zwarty elektrolit (trafo się grzało i smrodki puszczało, kontrolka zasilania siedziała- i dlatego też spisali go ze stanu mojego liceum), po wymianie ustrojstwo ruszyło bez kłopotu i mogę się cieszyć 20Hz- 1MHz sinusa :). Do tego oscyloskop OS102 (ależ to ciężkie krówsko...), sztuczne obciążenia i można już całkiem dużo zrobić. A z początku posługiwałem się starym dobrym Mini 4.

A od Biofizu mam zasilacz regulowany AC/DC (ten z odczepem przesuwanym po uzwojeniach trafa), obecnie przerobiony- zasilanie AC i DC symetryczne względem nieuziemionej gleby (więc razie potrzeby może być pojedyncze zasilanie o 2x wyższym napięciu), za mostkiem kondensatory 4700/63, zasilanie ~6V, przełączany pomiar natężenia prądu na wyjściach DC (do 6A- ustrój i nawinięte drutem boczniki) i w ogóle fajna zabaweczka. W planach jeszcze jest skończenie układu pomiaru napięcia (odpowiednie posobniki podłączane do ustroju, również przez przełącznik) i to właściwie tyle.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Pracowałem niedawno z takim generatorem w szkole. Amplituda sygnału niezależnie od częstotliwości była stała, co dobrze o tym sprzęcie świadczy. Zakres częstotliwości od dołu faktycznie nie jest w nim najlepszy. ZTCP trzeba uważać przy obciążaniu tego generatora- zachowuje się tak, jakby, hmm, miał spory opór wewnętrzny. Ale na początek wystarczy, ja u siebie nie mam nawet takiego. Co do zasilacza to był w zestawie z tym generatorem, wyglądający bardzo podobnie jak sam generator.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Był był 8) ale już poszedł na rozbiorke wcześniej:) piękne 90W trafo było...

Mogłby mi ktos podać instrukcje zastosowania tego urządzenia?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Mogłby mi ktos podać instrukcje zastosowania tego urządzenia?
Tzn o co dokładnie Ci chodzi? Napisałem już do czego go można stosować. Jak chcesz to Ci na PW wyśle jakąś krótka instrukcje "jak tego używać" ale jak rozebrałes zasilacz to chyba musztarda po obiedzie? :roll:
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zawsze mozna zrobic taki zasilacz ;] mimo wszystko poprosze o instrukcje