AGA 1651

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

AGA 1651

Post autor: arwiecz »

Witam Kolegów
W okresie Świąt wpadła mi w rece oryginalna szwedzka AGA 1651 .
Radio jest w stanie prawie oryginalnym ( wymieniono tylko jeden kondensator pod chassis ) wraz z bardzo ciekawym "neonowym " okiem magicznym http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... e/IG34.htm . Na transformatorze sieciowym jest bezpiecznik termiczny ale chyba ktoś tam już manipulował , proszę więc kolegów , może ktoś posiada ten model AGI i byłby w stanie udostępnić zdjęcia transformatora z bezpiecznikiem. Jeśli będą zainteresowani to ja służę moimi zdjęciami.
Inna sprawa to odbiorniki te podobno były do nas sprowadzane po wojnie , ale czy może to ktoś potwierdzic ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: AGA 1651

Post autor: tszczesn »

arwiecz pisze: Inna sprawa to odbiorniki te podobno były do nas sprowadzane po wojnie , ale czy może to ktoś potwierdzic ?
Były, dośc szybko przerobione na nasze lampy (ECH21, EF22, EBL21)
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Ale co robiono ze skalami - na mojej sa takie stacje jak " Danzig , Gleiwitz , Breslau" ale też Warszawa , Poznań , Lwow , Katowice , Wilno.
Czyżby radia te produkowano jeszcze w czasie wojny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

arwiecz pisze:Ale co robiono ze skalami - na mojej sa takie stacje jak " Danzig , Gleiwitz , Breslau" ale też Warszawa , Poznań , Lwow , Katowice , Wilno.
Czyżby radia te produkowano jeszcze w czasie wojny?
Nie, zapewne tylko pisowania została stara, wtedy jeszcze sprawa granic była płynna.
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Jeszcze jedna sprawa , na osi przełącznika zakresów jest jeszcze dodatkowy przełącznik ( pod gałką wystaje taki ,u mnie ułamany języczek do regulacji , ale czego ?) mechanicznie sprzężone jest to ze wskaźnikiem na skali - Widoczna po lewej stronie litera L.