Prosze o identyfikację tego odbiornika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Prosze o identyfikację tego odbiornika
Niestety te zdjęcia to wszystko co mam . Ta jedna lampa to jakaś C... , oraz Urdox . Osobiście wygląd kondensatora strojeniowego sugeruje że może to jakiś Telefunken ale nie wiem jaki . Moze ktoś z Kolegów widział już gdzieś takie cudo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Prosze o identyfikację tego odbiornika
Nie widziałem Telefunkenaz takimi cewkami. Na skali nigdzie nic nie ma, równiez na niewidocznych kawałkach?arwiecz pisze:Niestety te zdjęcia to wszystko co mam . Ta jedna lampa to jakaś C... , oraz Urdox . Osobiście wygląd kondensatora strojeniowego sugeruje że może to jakiś Telefunken ale nie wiem jaki . Moze ktoś z Kolegów widział już gdzieś takie cudo.
-
- 250...374 postów
Cewki faktycznie nie wyglądają jak u Telefunkena ale w jakimś czeskim telefunkenie widziałem juz taką konstrukcje - kondensator strojeniowy o bardzo podobnym wyglądzie montowany na takim mniejszym chassis przykręconym do głównego , tak jak tu. Z kolei pod podstawą z Urdoxem i lampą prostowniczą widać kawałek kondensatora papierowego - taką kolorystykę stosował Siemens
Jak już wcześniej napisałem niestety w tej chwili to jedyne zdjęcia jakie mi udostępniono . Zastanawia mnie też to miejsce powyżej pierwszej z lewej podstawki lampowej - wygląda jakby coś tam kiedyś było.
Jak już wcześniej napisałem niestety w tej chwili to jedyne zdjęcia jakie mi udostępniono . Zastanawia mnie też to miejsce powyżej pierwszej z lewej podstawki lampowej - wygląda jakby coś tam kiedyś było.
-
- moderator
Taka konstrukcja nie była specyfincza dla jednej firmy, np. Capello też tak robiło.arwiecz pisze:Cewki faktycznie nie wyglądają jak u Telefunkena ale w jakimś czeskim telefunkenie widziałem juz taką konstrukcje - kondensator strojeniowy o bardzo podobnym wyglądzie montowany na takim mniejszym chassis przykręconym do głównego , tak jak tu. Z kolei pod podstawą z Urdoxem i lampą prostowniczą widać kawałek kondensatora papierowego - taką kolorystykę stosował Siemens
Jeżeli tam cokolwiek było to kubek z cewkami, taki sam jak te po lewej. Z tym, że na superheterodynę to strasznie mało lamp jest - tu mogłoby być (sądząc po ilości kubków, jest miejsce na jeden brakujący), CK1, CF7, CL4. Datektor reakcyjny na obwodzie p.cz. w anodzie mieszacza (tego co nie ma), bo jak ma być klasyczny mieszacz + wzmacniacz p.cz. to wymaga jeszcze jednego kubka. Z kolei układ z dwuobwodowym filtrem + oscylator (trzy kubki z lewej) i detektorem reakcyjnym w filtrze w anodzie mieszacza dziwny jest, w tak strasznie oszczędnościowym układzie daliby jeden obwód na wejściu (jak np. w naszym Telefunkenie Fenomenie). Może drugi obwód p.cz. jest pod chassis, niewidoczny? A może nic nie brakuje w układzie, i jest to trzyobwodówka reakcyjna (wtedy lampy by były CF3, CF7, CL4), ale filtry wtedy są strasznie daleko od lamp... Musisz zajrzeć pod chassis :)arwiecz pisze:Jak już wcześniej napisałem niestety w tej chwili to jedyne zdjęcia jakie mi udostępniono . Zastanawia mnie też to miejsce powyżej pierwszej z lewej podstawki lampowej - wygląda jakby coś tam kiedyś było.
-
- 250...374 postów