PC86

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

PC86

Post autor: OTLamp »

Dzisiaj postanowiłem pomierzyć 3 sztuki tych lamp, dwie firmy Tungsram i jedną firmy Lorenz. Spodziewałem się rozrzutu parametrów, ale to co zmierzyłem to różnica wręcz gigantyczna. Dla napięcia siatki równego -2V charakterystyka anodowa jest taka, jak katalogowa dla 0V. Przy napięciu 0V prąd anodowy osiąga wartość ponad 30mA dla napięcia anodowego 36V (to najniższe napięcie jakim dysponowałem). Lampa na pewno się nie wzbudziła, mierniki również były sprawne. Czy ktoś już spotkał się z takim rozrzutem w przypadku tych lamp, czy też jej klonów z rodzaju EC86, E86C, EC806S?

Przy takich rozrzutach charakterystyki anodowe są praktycznie bezużyteczne, a szkoda, bo wyglądają bardzo porządnie, nawet dla dużych amplitud napięcia anodowego.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Przy EC86 rozrzutów nie było. Może dlatego ,że były wymontowane z profesjonalnego sprzętu pomiarowego i były już kiedyś wstępnie wyselekcjonowane.
_idu

Re: PC86

Post autor: _idu »

OTLamp pisze:Dzisiaj postanowiłem pomierzyć 3 sztuki tych lamp, dwie firmy Tungsram i jedną firmy Lorenz. Spodziewałem się rozrzutu parametrów, ale to co zmierzyłem to różnica wręcz gigantyczna. Dla napięcia siatki równego -2V charakterystyka anodowa jest taka, jak katalogowa dla 0V. Przy napięciu 0V prąd anodowy osiąga wartość ponad 30mA dla napięcia anodowego 36V (to najniższe napięcie jakim dysponowałem). Lampa na pewno się nie wzbudziła, mierniki również były sprawne. Czy ktoś już spotkał się z takim rozrzutem w przypadku tych lamp, czy też jej klonów z rodzaju EC86, E86C, EC806S?

Przy takich rozrzutach charakterystyki anodowe są praktycznie bezużyteczne, a szkoda, bo wyglądają bardzo porządnie, nawet dla dużych amplitud napięcia anodowego.
no OK..... sam wiesz jakie jest zastosowanie tej triody więc i jej konstrukcja. Niewielka odchyłka podczas składania lampy owocuje takim rozrzutem. Polecam lekturę jednego z poradników warsztatowych Telefunken nt stablizacji punktu pracy lamp o stromych charakterystykach. Podano przykłady obliczeń dla PCC88 i E180F.
Można sobie poradzić z takimi rozrzutami i to skutecznie.

Tranzystory maja jeszcze większe rozrzuty....
OTLamp

Re: PC86

Post autor: OTLamp »

STUDI pisze:
no OK..... sam wiesz jakie jest zastosowanie tej triody więc i jej konstrukcja. Niewielka odchyłka podczas składania lampy owocuje takim rozrzutem. Polecam lekturę jednego z poradników warsztatowych Telefunken nt stablizacji punktu pracy lamp o stromych charakterystykach. Podano przykłady obliczeń dla PCC88 i E180F.
Można sobie poradzić z takimi rozrzutami i to skutecznie.
Tak, wiem co to za lampy i jak je przytrzymać w ryzach. Tyle że takich rozrzutów nie miałem nawet w lampach o większym nachyleniu (nawet kilkakrotnie), jak np. E55L, 6Ż52P czy choćby nawet PFL200. Ponadto ten rozrzut nie jest taki duży między poszczególnymi egzemplarzami (nawet różnych producentów), lecz między charakterystykami katalogowymi, a rzeczywistymi :roll: Mam też gdzieś EC86 i E86C, w wolnej chwili pomierzę i zobaczę co z tego wyniknie.