Prostownik lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Prostownik lampowy
Pytanie na poziomie przedszkola ale ja dopiero poszedłem do elektronowego przedszkola, do grupy krasnali.
Załóżmy że budujemy prostownik na podwójnej diodzie z uzwojeniem wtórnym zaopatrzonym w odczep pośrodku. Ma on zasilać wzmacniacz napięciem anodowym 250 V. Czy to oznacza że napięcia polówek uzwojenia U1 i U2 mają wynosić po 125 V a więc na skrajnych końcach uzwojenia U3 - 250 V, czy U1 i U2 będą wynosić 250V każde a U3 aż 500 V?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Napięcia U1 i U2 (zgodnie ze schematem) mają mieć po 250V a U3=500V, o ile pominąć spadek napięcia na samej diodzie, który przy większych prądach może być całkiem spory. Np. w typowych polskich radiach z lampą prostowniczą AZ1 napięcie takie jak na schemacie U3 może wynosić bez obciążenia 700V i to jest zupełnie normalne.Czy to oznacza że napięcia polówek uzwojenia U1 i U2 mają wynosić po 125 V a więc na skrajnych końcach uzwojenia U3 - 250 V, czy U1 i U2 będą wynosić 250V każde a U3 aż 500 V?
Jeśli chcesz wiedzieć jaki będzie spadek napięcia na tej diodzie to znajdź jej karte katalogową i pooglądaj wykres określający spadek napięcia w funkcji prądu płynącego przez diodę. Tam też (w tej karcie) znajdziesz maksymalne obciążenie kondensatorowe diody (choć nie zawsze...)
-
- 100...124 posty
700 V (czy 500 V) to strasznie wysokie napięcie!
Mam pytanie do osób ktore nawijały samodzielnie takie transformatory sieciowe: czy przy tym poziomie napięć stosuje się jakieś wyjątkowe sposoby izolacji (przekładki, także izolacja drutu nawojowego) czy to jeszcze relatywnie niezbyt wysoki poziom napięć i wszystko wygląda tak jak w zwykłym transformatorze do sprzętu tranzystorowego z napięciem wtórnym np. 24 V?

-
- moderator
Wtórne na 24 nawiniesz nawet bez przekładek, i w dużym trafie mogą to być zaledwie 2 warstwy. Pzy nawijaniu uzwojeń na kilkaset woltów stosuje się przekładki izolacyjne oraz dba by nie nastąpiło przebicie tam gdzie przekładki się kończą, czyli na brzegach karkasu (nie nawija się do samego brzegu, stosuje "wystrzępienie" przekładek).elektro-nowy pisze: czy przy tym poziomie napięć stosuje się jakieś wyjątkowe sposoby izolacji (przekładki, także izolacja drutu nawojowego) czy to jeszcze relatywnie niezbyt wysoki poziom napięć i wszystko wygląda tak jak w zwykłym transformatorze do sprzętu tranzystorowego z napięciem wtórnym np. 24 V?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 1875...2499 postów
Jak nawijasz 700V to wkładasz przekładki co 200V. Tak dla bezpieczeństwa. I jak napisał kolega jdubowski strzępi się przekładki. A miejsce najbardziej wrażliwe na przebicie to wyprowadzenie do brzegu karkasu, ponieważ między końcami uzwojeń jest pełne napięcie.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 100...124 posty
-
- 3125...6249 postów
-
- 125...249 postów
Cytat z PSU Designera:
Vlaw: The Va/Ia power law. This is the power ratio of Va to Ia, in this instance 1.5 means that the rectifier current is proportional to Va^1.5
Vfac: Voltage factor, used to factor the rectifier current after other calculations have taken place.
For example, if the 5AR4 example above is used, and Va is 20V, then Ia = (Va ^ Vlaw) x Vfac = Ia
Z tego wylicza sie chyba spadek napiecia na lampie tak, ze:
(Ia/Vfax)^(1/Vlaw), czyli ( (U zasilania / (R_obc+Imp.Dlawika+inne opory) ) / Vfac)^(1/Vlaw)
Trzeba by znac VFac i Vlaw. Mozna przeanalizowac plik konfiguracyjny programu PSU Designer. Tam jest wiele wspolczynnikow dla roznych lamp.
Ja robilem BARDZO przyblizone obliczenia, wiele uproszczen, ale dziwnie mi sie to pokrywalo z praktyka
Uzywalem lamp 5c3s i parametry byly takie, jak na obrazku ponizej: Vfac=0,00396, Vlaw=1,5
"r" bylo tak sobie wymyslone - iles tam Ohm dla dlawika, iles tam dla obciazenia, etc. Na wykresie widac tzw. "voltage drop", czyli spadek napiecia na kondensatorze filtra. Czy to sie pokrywa z PSU Des. - no... tak srednio, ale mnie wystarcza.

Vlaw: The Va/Ia power law. This is the power ratio of Va to Ia, in this instance 1.5 means that the rectifier current is proportional to Va^1.5
Vfac: Voltage factor, used to factor the rectifier current after other calculations have taken place.
For example, if the 5AR4 example above is used, and Va is 20V, then Ia = (Va ^ Vlaw) x Vfac = Ia
Z tego wylicza sie chyba spadek napiecia na lampie tak, ze:
(Ia/Vfax)^(1/Vlaw), czyli ( (U zasilania / (R_obc+Imp.Dlawika+inne opory) ) / Vfac)^(1/Vlaw)
Trzeba by znac VFac i Vlaw. Mozna przeanalizowac plik konfiguracyjny programu PSU Designer. Tam jest wiele wspolczynnikow dla roznych lamp.
Ja robilem BARDZO przyblizone obliczenia, wiele uproszczen, ale dziwnie mi sie to pokrywalo z praktyka

"r" bylo tak sobie wymyslone - iles tam Ohm dla dlawika, iles tam dla obciazenia, etc. Na wykresie widac tzw. "voltage drop", czyli spadek napiecia na kondensatorze filtra. Czy to sie pokrywa z PSU Des. - no... tak srednio, ale mnie wystarcza.