Tefag i lampy ECH11 , EBF11
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Tefag i lampy ECH11 , EBF11
Witam wszystkich Forumowiczów,
Od dłuższego czasu przeglądam to forum, jednak dopiero dziś chciałem się zwrócić do Was z pytaniem. Jestem posiadaczem radia Tefag Tefadyn 150W/III. Ostatnio zakupiłem do niego zapasowe lampy ECH11 i EBF11 (NOSy z 1955 r.) obie produkcji Funkwerk. Na lampach tych, objętnie czy są włożone obie jednocześnie czy też osobno, radio odbiera wyraźnie ciszej niż na oryginalnych lampach Telefunkena z 1939 r. O czym może świadczyć takie zachowanie i czy ewentualnie można jakoś temu zaradzić.
Pozdrawiam,
Witek
Od dłuższego czasu przeglądam to forum, jednak dopiero dziś chciałem się zwrócić do Was z pytaniem. Jestem posiadaczem radia Tefag Tefadyn 150W/III. Ostatnio zakupiłem do niego zapasowe lampy ECH11 i EBF11 (NOSy z 1955 r.) obie produkcji Funkwerk. Na lampach tych, objętnie czy są włożone obie jednocześnie czy też osobno, radio odbiera wyraźnie ciszej niż na oryginalnych lampach Telefunkena z 1939 r. O czym może świadczyć takie zachowanie i czy ewentualnie można jakoś temu zaradzić.
Pozdrawiam,
Witek
----
TEFAG SUPER 150W/III, VEF Baltika M-254, PHILIPS PHILLETA 311 de Luxe i inne
-
- moderator
Re: Tefag i lampy ECH11 , EBF11
Może to oznaczać, że nie są to jednak NOSy, albo, że kupiłeś jakieś odrzuty z kontroli jakości, albo po prostu radio jest rozstrojone i wymaga zestrojenia (p.cz.)wste pisze:Witam wszystkich Forumowiczów,
-
- 25...49 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 25...49 postów
-
- moderator
Jak p.cz. jest odstrojone, to pojemność wyjściowa lampy (a dla szklanych NRDowskich jest ona zupełnie inna niż dla metalowych Telefunkenów) może trochę dostrajać obwód. P.cz. jest na to szczególnie czułe, ze względu na dużą selektywność tego obwodu.wste pisze:Dziękuję za odpowiedź, ale czy rzeczywiście może radio być rozstrojone, skoro na "starych" lampach odbiera prawidłowo? I z góry przepraszam jeśli moje pytania, ale w dziedzinie lamp jestem początkujący.
-
- 25...49 postów
Witam ponownie,
Wszystko wskazuje na niesprawną lampę ECH11. Ale po kolei. Radio z wymienioną lampą EBF11 Telefunkena na Funkwerk jednak działa prawidłowo, natomiast zamiana oryginalnej lampy Telefunkena ECH11 na posiadany przeze mnie egzemplarz lampy ECH11 Funkwerk powoduje prawie całkowity zanik sygnału - słyszalne są tylko pojedyncze stacje na falach krótkich z najsilniejszym sygnałem. Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment. Mianowicie w miejsce ECH11 podłączyłem UCH11 (z nap.żarzenia 20V) i odbiór na wszystkich zakresach był rewelacyjny. Tak więc wygląda na to że zainwestowałem w niesprawną lampę. Dziękując wszystkim za zainteresowanie tematem załączam kilka zdjęć radia.
Pozdrawiam,
Witek
Wszystko wskazuje na niesprawną lampę ECH11. Ale po kolei. Radio z wymienioną lampą EBF11 Telefunkena na Funkwerk jednak działa prawidłowo, natomiast zamiana oryginalnej lampy Telefunkena ECH11 na posiadany przeze mnie egzemplarz lampy ECH11 Funkwerk powoduje prawie całkowity zanik sygnału - słyszalne są tylko pojedyncze stacje na falach krótkich z najsilniejszym sygnałem. Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment. Mianowicie w miejsce ECH11 podłączyłem UCH11 (z nap.żarzenia 20V) i odbiór na wszystkich zakresach był rewelacyjny. Tak więc wygląda na to że zainwestowałem w niesprawną lampę. Dziękując wszystkim za zainteresowanie tematem załączam kilka zdjęć radia.
Pozdrawiam,
Witek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
----
-
- 2500...3124 posty
Też chciałbym to wiedzieć. Jest prześliczne!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 25...49 postów
Kupiłem je niedawno na allegro http://www.allegro.pl/item145335749_145335749.html . Wymagało wyczyszczenia bo 30 ostatnich lat spędziło w piwnicy (na szczęście suchej i ciepłej), wymiany elektrolitów i usunięcia zwarcia na kondensatorze od strojenia. Zrobiłem mu też nową politurę z szelaku, a do pełni szczęścia brakuje tylko nowego oka.
----
-
- 2500...3124 posty
No, widzę, że masz talent! Bardzo ładnie odnowiłeś to radio, sam bym tak nie potrafił.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!