sprawny trafo??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
sprawny trafo??
Kupiłem wzmacniacz (uszkodzony). Transformator głośnikowy - mierzę rezystancję po stronie pierwotnej i wychodzi 2x52 ohm (wzmacniacz 2xPl84) Czy to wystarczy żeby mieć pewnośc ze trafo jest ok? Jesli nie jak sprawdzić trafo. Naprawiam wzmacniacz całośc brumi i cicho gra z dużymi zniekształceniami czy przyczyną może być trafo? czy moze stopień sterujący albo lampy koncowe? Jak to sprawdzić? Dziekuje za cenne wskazówki
-
- moderator
Przyczyn takiego zachowania może być mnóstwo, a transformator wyjściowy jest raczej pod koniec listy.
Na początek możesz pomierzyć punkty pracy.
Możesz też podać sygnał bezpośrednio do lamp końcowych. Jeżeli przejdzie na wyjście, to do wcześniejszego stopnia i tak dalej aż do wejścia. W ten sposób możesz ustalić który stopień jest uszkodzony.
A jeżeli chcesz konkretniejszych informacji to zamieść schemat/zdjęcia
Na początek możesz pomierzyć punkty pracy.
Możesz też podać sygnał bezpośrednio do lamp końcowych. Jeżeli przejdzie na wyjście, to do wcześniejszego stopnia i tak dalej aż do wejścia. W ten sposób możesz ustalić który stopień jest uszkodzony.
A jeżeli chcesz konkretniejszych informacji to zamieść schemat/zdjęcia

-
- 250...374 postów
Na początek proponowałbym odpiąć napiecia zasilania i sprawdzic czy z ukł. prostowniczego jest napiecie stałe, jak długo stał to elektrolity mogą być suche posprawzdaj omo mierzem żarniki i sprawdz napiecie żażenia przed podpięciemem lamp i po, zobacz czy wszyskie swiecą, jżeżeli bedzie drastyczny spadek napięcia to możesz mieć gdzieś zwarcie...Schemat byłby bardzo pomocny...
-
- 20...24 posty
Dzieki za pomoc. Odpaliłem końcówkę, ale okazało się że musze wymienić lampy. Chwilkę działała potem zauważyłem , że jedna z lamp jest przebita. Po wymianie zajmę sie remontem (czekam na lampki).Transformatory są sprawne i to jest najważniejsze. Nie mam schematu orginału ale postanowiłem zrobić wzmacniacz od nowa. (Może ktoś ma schemat który będzie zbudowany na bardziej cywilizowanych lampach a można będzie wykorzystać trafa zastosowane we wzmacniaczu 2xPL84 - wtedy zbuduję koncówke od nowa). A tak przy okazji ile mocy ciągłej (gitarowej) można wydusić z dwóch lamp PL84?
-
- 9375...12499 postów
PL84 są telewizyjną odmianą EL86. Można na nich wyciągnąć w PP 18W. Trafa z takiego wzmacniacza nadają się do wspomnianych EL86, które spokojnie mozna dostać na allegro - widziałem nawet sparowane.mfripp pisze:Dzieki za pomoc. Odpaliłem końcówkę, ale okazało się że musze wymienić lampy. Chwilkę działała potem zauważyłem , że jedna z lamp jest przebita. Po wymianie zajmę sie remontem (czekam na lampki).Transformatory są sprawne i to jest najważniejsze. Nie mam schematu orginału ale postanowiłem zrobić wzmacniacz od nowa. (Może ktoś ma schemat który będzie zbudowany na bardziej cywilizowanych lampach a można będzie wykorzystać trafa zastosowane we wzmacniaczu 2xPL84 - wtedy zbuduję koncówke od nowa). A tak przy okazji ile mocy ciągłej (gitarowej) można wydusić z dwóch lamp PL84?
-
- moderator
Tyko jaki sens ma zamiana PL84 na EL86? Obie są równie łatwe do zdobyca. Trzeba będzie tylko zrobić nowe zasilanie dla grzejników.painlust pisze:PL84 są telewizyjną odmianą EL86. Można na nich wyciągnąć w PP 18W. Trafa z takiego wzmacniacza nadają się do wspomnianych EL86, które spokojnie mozna dostać na allegro - widziałem nawet sparowane.
Moim zdaniem najlepiej byłoby odrestaurować stary wzmacniacz.
-
- 20...24 posty
-
- 20...24 posty