jestem w zasadzie na ukończeniu HighOctane'a, i wpadła mi do głowy ostatnio dziwna myśl.
gdyby tak 'dorobić' do niego czysty kanał?
mam na myśli, przy przełączeniu przełącznika kanałów na clean, pominięcie 1 i 2 stopnia wzmacniającego i podanie sygnału na siatkę ostatniego stopnia (tego zaraz przed wtórnikiem).
proszę 'starych wyjadaczy' o opinię.
czy w ogóle istnieje możliwość przerobienia tego projektu na dwukanałowca bez konieczności montażu kolejnej lampy? bo zdaje mi się, że moja koncepcja to jednak nie to...
Dobrze myślisz. Mozna tak zrobić, któraś wersja JCM800 tak miała. Tylko zamiast jednego stopnia chyba lepiej wziąć 2. Ale jeden tez będzie grał, tyke że ultra-cleanem
Dwa wejścia są wygodniejsze i wyglądają bardziej bajerancko. Jeśli nie masz zamiasru robić footswitchowania to olej przełącznik i zastosuj dwa gniazda.
przełączników na ukladach wejściowych się nie stosuje... dwa oddzielne gniazda to standard. Lepiej wykonać cloning ze wspólnym stopniem wejściowym, a elliminować np. drugi.
painlust pisze:
wedlug mnie za mało. Ale idealnie dla EL86/PL84.
a w takim razie czy taki 'niedobór' napięcia będzie miał jakieś drastyczne skutki? wiem, że zmieni się punkt pracy, ale datasheet'y nie traktują o napięciu 200-210V dla anody, więc nie wiem jakby to wyglądało...
wykonanie jest ok, tylko napięcie sprawdzałem bez sygnału na s1 - w tedy jest ok. 200 - 210V. natomiast z sygnałem z radia na pierwszej siatce napięcie na anodzie wynosi 250-260V. po prostu moje niedopatrzenie...