duże zniekształcenia

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

duże zniekształcenia

Post autor: fresostrowiec »

właśnie mi gra układ http://www.trioda.com/php/forumtriody/d ... hp?id=6458 wszystko byłoby ok, gdyby nie takie zniekształcenia, spedziłem wieczór z oscyloskopem i przy i tak od 2/3 mocy pojawiają sie spore przecignięcia szczytów sinusoidy a przy pełnej mocy oscylogram w niczym nie przypomina funkcji sinus (przeciągnięcie szczytu i wypłaszczenie zaraz za, bardziej przypomina przebieg prostokątny z szpilką na początku) i to praktycznie w całym paśmi, w dodatku przy rozkreceniu treble pojawaiają się oscylacjie w miejscach "szpilek"
dodam że w zmacniaczu nie ma ani cm ekranowanego kabla, 6n3p jest jakies 5 cm od 6p14p i też nie jest ekranowane (jednak wkładałem kawałek uziemionej blachy pomiedzy nie ale nic to nie pomogło), cała reszta według wszelkich prawideł o których sie dowiedziałem z lektóry tegoż forum itp.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

hm... pierwsze co mi przyszło na myśl, ustawienie transformatorów względem kabli o najmniejszych sygnałach. Czy trafa są w ogóle ekranowane? Brak ekranów to błąd, one nie gryzą :wink: . Załóż chociaż na odcinku od wejścia do pierwszej połówki 6n3p. I zrób jakieś zdjęcia i wrzuć.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

nie wiem czy dobrze rozumiem. To jest przecież preamp gitarowy, a te się przesterowują bo takie jest ich zadanie. Zniekształcenia są pożądane. Ja nie bardzo wiem czego kolega się spodziewał?
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

wzmacniacz z założenia nie ma być tylko do gitary, dlatego wsadziłem PUSZ, składałem kiedyś podony przedwzmacniacz i zniekształcenia były kilkakrotmnie mniejsze i pojawiały się dopiero przy pełnej mocy a treble nie wprowadzały oscylacji, tylko że tam była 6n2p,
jak narazie nie mam cyfry pod reką więc fotek nie bedzie
czekam na dalsze sugestie
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

fresostrowiec pisze:wzmacniacz z założenia nie ma być tylko do gitary, dlatego wsadziłem PUSZ, składałem kiedyś podony przedwzmacniacz i zniekształcenia były kilkakrotmnie mniejsze i pojawiały się dopiero przy pełnej mocy a treble nie wprowadzały oscylacji, tylko że tam była 6n2p,
jak narazie nie mam cyfry pod reką więc fotek nie bedzie
czekam na dalsze sugestie
ja wyznaje zasade jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Lampa 6N3P nie jest lampą audio więc nie spodziewaj się takich samych rezultatów jak przy 6N2P.