wybaczcie nie-lampowe pytanie, ale związane z radiofonią (jeżeli admin uzna za stosowne, niech usunie).
jakiś czas temu słyszałem o antenie rtęciowej. poguglałem za nią, ale znalazłem w zasadzie jedno wielkie nic.
i tutaj moje pytanie: czy wogóle istnieje cos takiego jak rzeczona antena rtęciowa, czy też jest to tylko mit?
pzdr.
eS
ściema?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: ściema?
Nie istnieje - swego czasu była o tym duskusja na pl.misc.elektronikaeS pisze:wybaczcie nie-lampowe pytanie, ale związane z radiofonią (jeżeli admin uzna za stosowne, niech usunie).
jakiś czas temu słyszałem o antenie rtęciowej. poguglałem za nią, ale znalazłem w zasadzie jedno wielkie nic.
i tutaj moje pytanie: czy wogóle istnieje cos takiego jak rzeczona antena rtęciowa, czy też jest to tylko mit?
-
- 500...624 posty
Wiele lat temu miałem okazję zmierzyć się z tym mitem. Kolega poprosił mnie, aby mu zbudować "antenę rtęciową" do odbioru TV na działce.
Obiecał zorganizować wszystkie materiały, w tym rtęć. Antenę wykonałem
w postaci zamkniętego dipola z rurki igielitowej fi 10 mm przymocowanej do
kawałka sklejki. Rurka została napełniona rtęcią i zamknięta dwoma plastikowymi korkami z wtopionymi miedzanymi drutami. Do tych drutów
został podłączony symetryzator i dalej TV "Vela". Antena miała służyć do odbioru TVP1 na kanale 10, ale niestety nie spełniła swego zadania.
Lepszy okazał się podobny dipol wykonany z miedzianego przewodu hamulcowego od "Syreny". Teoretycznie taka antena mogłaby działać, ale
moja nie chciała. Do dziś nie wiem dlaczego...
Obiecał zorganizować wszystkie materiały, w tym rtęć. Antenę wykonałem
w postaci zamkniętego dipola z rurki igielitowej fi 10 mm przymocowanej do
kawałka sklejki. Rurka została napełniona rtęcią i zamknięta dwoma plastikowymi korkami z wtopionymi miedzanymi drutami. Do tych drutów
został podłączony symetryzator i dalej TV "Vela". Antena miała służyć do odbioru TVP1 na kanale 10, ale niestety nie spełniła swego zadania.
Lepszy okazał się podobny dipol wykonany z miedzianego przewodu hamulcowego od "Syreny". Teoretycznie taka antena mogłaby działać, ale
moja nie chciała. Do dziś nie wiem dlaczego...
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 2500...3124 posty
Nawet jakby coś takiego miało zalety, nie zrobiłbym takiej anteny ze względu na niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem rtęci.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 50...74 posty
Re: ściema?
Mit. Chociaż pamiętam, że kiedyś ( w latach 80) był bardzo rozpowszechniony. Wówczas mówiło się, że wystarczy włożyć termometr do rurki od dipola, by mieć wspaniały odbiór, ale sąsiedzi mieli mieć wielkie zakłócenia. Oczywiście nie ma to związku z rzeczywistością, ale jak widać mity potrafią przetrwać nawet zmianę systemu. Przecież mineło już ponad 20 lat jak ostatni raz o tym słyszałem!eS pisze:wybaczcie nie-lampowe pytanie, ale związane z radiofonią (jeżeli admin uzna za stosowne, niech usunie).
pzdr.
eS
Pozdrawiam
Jarek