Sorry, ale jak dla mnie to audiofilska ściema. W sprzęcie wojskowym i innym profesjonalnym, gdzie drgania się liczą o wiele bardziej niż w audio, zapewne takich wynalazków nie stosowano.
Zmiana masy ma wplyw na podatnosc na drgania i nie ma nic z audiofilstwem.
Sprzet wojskowy? Przeciez tam nie bylo wzmacniaczy akustycznych gdzie czulosc byla tak wysoka ze sprzezenia akustyczne z glosnika powodowalo generacje drgan. Ile ze sprzetu wojskowego to wzmanciacze akustyczne wysokiej klasy?
A takie lampy jak 1R5, 1T4, 1S5, 3S4 itd. Powszeche byly w sprzecie wojskowym - a dokladnie w malych radiostacjach uzywanych chocby przez armie USa w Wietanamie. Mikrofunuja jak diabli. Jakos to akurat to nie mialo znaczenia w ich - wosjowym zreszta - zastosowaniu.
Wracajac do pierscieni - banka lampy to najwieksza powierzchnia lampy jaka jest narazona na wibracje przenoszone przez powietrze. Lampa mimo wszystko nie jest idealnie sztywno umieszczona w podstawce. Jesli zwiekszymy mase banki to zmniejszymy jej wibracje spowodowane glosnym dzwiekiem.
Analogia - w jakim autku bedzie mniej trzeslo na dziurawej drodze? w maluchu 126p czy w mercu beczce?
Co nie zmienia faktu, że znajdą się tacy, którzy założą pierścienie na ECC82 sterującą stopniem mocy i usłyszy różnicę.
Mnie tam we wzmacniaczu audio lampy novalowe nigdy nie mikrofonowały.
Hehe, najlepsze są opinie kupujących. Taka nakładka to chyba polepsza doznania jak się ją założy nie na lampę, a na pewną część męskiej anatomii
Tak nawiasem , to ciekawe jak by się zmieniło brzmienie ECC83 po nałożeniu na lampę wibrującego kułeczka Durexu...
Wybaczcie troszkę rubaszny humor przytargany z pracy, ale tak nawiasem, czy ktoś z Was próbował skonstruować na bazie lampy mikrofon? Przy konstrukcji wykorzystującej sprężyny naciągu mostka Floyd Rose jako sprężyny pogłosowe w odpowiednio przerobionej gitarze Stratocaster to i tak w miarę normalny pomysł
Witam
Zgadzam się ze STUDIm. Formalnie nie można wykluczyć pozytywnego wpływu tych gumek na zmniejszenie mikrofonowania.
Nie mogę się jednak zgodzić z opisem na aukcji, że poprawiają się przy tym walory brzmieniowe - nie widzę tutaj związku.
Zigrin
Duotriody octalowe mikrofonują jak się patrzy. System elelektrod na spłaszczu nie pozwala na uzyskanie odpowiedniej sztywności tak dużych elektrod.
popiol17
Z lampy nie, ale robiłem mikrofon kontaktowy z wkładki gramofonowej
Ale nie wszystkie triody oktalowe tak się zachowują(mikrofonują) specjalnie zmieniałem lampy we wzmacniaczu i tylko ta jedne "dzwoni" nawet je specjalnie opukiwałem ołówkiem.