Problem z Philipsem 203U

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Problem z Philipsem 203U

Post autor: gachu13 »

Witam forumowiczów!
Jak w tytule - niedawno kupiłem takie radyjko i po wymianie wszystkiego:) w końcu zagrało! Ale okazało sie, że to nie koniec problemów. Tylnia ścianka w tym radiu jest metalowa, a gniazdo antenowe jest do niej przylutowane, więc powinna ona pełnić rolę pewnego rodzaju anteny. Niestety, efekt jest taki, że przy próbie założenia tej ścianki, ba - przy samym zbliżaniu jej do chasis radio się niemiłosiernie wzbudza i nie ma mowy o jakim kolwiek odbiorze. Ma ktoś pomysł jak sobie z tym problemem dać radę? Bo mi póki co przychodzą do głowy dwa rozwiązania:
1. Odizolować gniazdo anteny od tylnej ścianki, ale będzie się to wiązało z jej niewielkim przerobieniem.
2. Olać gniazdo antenowe :) i wypuścić z układu około metr kabla, który bedzie robił za antene i będzie odizolowany od tylniej ścianki.
Jak ktoś miał podobne doświadczenia lub wie co zrobić - prosze o pomoc
:roll:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Problem z Philipsem 203U

Post autor: tszczesn »

gachu13 pisze:Niestety, efekt jest taki, że przy próbie założenia tej ścianki, ba - przy samym zbliżaniu jej do chasis radio się niemiłosiernie wzbudza i nie ma mowy o jakim kolwiek odbiorze. Ma ktoś pomysł jak sobie z tym problemem dać radę?
Zestroić poprawnie obowdy p.cz., zakrenowac cały ten tor, możliwe, że pułapka p.cz. na wejściu nie jest zestojona.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

pułapka p.cz. na wejściu nie jest zestojona.
No właśnie, z powodu pourywanych cewek musiałem ominąć tę część i podawać sygnał z anteny bespośrednio (przez kondensator 10nF) na siatkę 1 mieszacza na UCH21. Co teraz? :oops:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gachu13 pisze:
pułapka p.cz. na wejściu nie jest zestojona.
No właśnie, z powodu pourywanych cewek musiałem ominąć tę część i podawać sygnał z anteny bespośrednio (przez kondensator 10nF) na siatkę 1 mieszacza na UCH21. Co teraz? :oops:
Teraz naprawic cewki, bo ma sie święte prawo wzbudzać Doraźnie może pomóc pewne rozstrojenie p.cz.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No nic, póki co zrealizowałem pomysł 2, a jak kiedyś przyjdzie mi ochota to jeszcze może do tego radyjka wróce. Najważniejsze, że w ogóle odbiera, bo jak pierwszy raz zajżałem pod chasis to miałem wielkie wątpliwości czy mi się uda go naprawić. Zastanawia mnie tylko, gdzie w tym Philipsie jest eliminator częstotliwości pośredniej? W każdym razie bardzo dziękuje za pomoc, tszczesn :!:

PS. Jeśli by ktoś szukał informacji o tym radiu to polecam strone: http://www.radiocollection.net/philips/203u.html
Zdjęcia, dane techniczne i, co najważniejsze, skan dokumentacji serwisowej!
Pozdrawiam!