IKA

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

IKA

Post autor: OTLamp »

Kojarzy ktoś co to za model? Na moje oko pochodzi z roku 1936, góra 37, superheterodyna, lampy Philipsa (polskie): AK2, AF3, ABC1, AL1, AZ1 i cóż więcej, to radio jest po prostu piękne, zdjęcia zabijają połowę jego uroku. Niestety ma jedną wadę - nie stoi i raczej nie będzie stało u mnie:(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: IKA

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Kojarzy ktoś co to za model? Na moje oko pochodzi z roku 1936, góra 37, superheterodyna, lampy Philipsa (polskie): AK2, AF3, ABC1, AL1, AZ1 i cóż więcej, to radio jest po prostu piękne, zdjęcia zabijają połowę jego uroku. Niestety ma jedną wadę - nie stoi i raczej nie będzie stało u mnie:(
Nie znam, IKI mamtylko diwe i to nowsze, ale powiedz co zrobić, aby stanęła u mnie :)
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: ale powiedz co zrobić, aby stanęła u mnie :)
W zasadzie to nie wiem co zrobić, gdyż wyciągnięcie tego radia jest bardzo trudne. Jego właściciel w zasadzie nie potrzebuje pieniędzy, kwota 1500zł nie robi na nim wrażenia. Interesuje się techniką wojskową, ale nie jest w stanie sprecyzować, za co byłby w stanie się wymienić. Musi to być coś, na czego widok zrobi :shock: , ale nie jest w stanie dokładnie określić co to ma być. Musi po prostu to zobaczyć. Sprawa jest więc moim zdaniem beznadziejna :(.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: W zasadzie to nie wiem co zrobić, gdyż wyciągnięcie tego radia jest bardzo trudne. Jego właściciel w zasadzie nie potrzebuje pieniędzy, kwota 1500zł nie robi na nim wrażenia. Interesuje się techniką wojskową, ale nie jest w stanie sprecyzować, za co byłby w stanie się wymienić. Musi to być coś, na czego widok zrobi :shock: , ale nie jest w stanie dokładnie określić co to ma być. Musi po prostu to zobaczyć. Sprawa jest więc moim zdaniem beznadziejna :(.
Szkoda, bo jest w złym stanie, przydałaby się mu konserwacja.
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

Ja pokazałbym mu w lewej ręce granat a w prawej zawleczkę , powinno zrobić wrazenie .
maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: maciekb44 »

Na pewno kiedyś zmięknie, ciekawe tylko pod czyją presją, wiem, że kilka osób ma chrapke na to radio.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

arwiecz pisze:Ja pokazałbym mu w lewej ręce granat a w prawej zawleczkę , powinno zrobić wrazenie .
Tym bardziej, że lubi militaria. Zgadzam się, to bardzo dobry pomysł. Dodatkowo trzeba mu wrzucić minę przeciwczołgową na przedpokój :twisted: .
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

Sprawa z granatem , to jako przerywnik , taki z uśmieszkiem .
Sam słyszałem od znajomego że jeden gość ma radio o nazwie "ORLIK" więc chodzi prawdopodobnie o odbiornik firmy IKA , tu już mój domysł .
Sprawa jest o tyle trudna że właściciela radia zna znajomy znajomego a sam nie chce dać namiarów do właściciela a wyćągnąć go od niego też chyba nie potrafi . Sprawa jest tak zagmatwana że nie ma nawet pewności czy jest to ORLIK czy SOKÓŁ ( 100% nazwa ptaka) . Pewne jest że jest to radio lampowe i przedwojenne.
Może ktoś z kolegów ma jakieś zdjecie z dokładnie tymi modelami , by się upewnić który to dokładnie model.
Jeśli kiedykolwiek radio to trafi w moje ręce obfocę go dokładnie i się pochwalę .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

arwiecz pisze: Sprawa jest o tyle trudna że właściciela radia zna znajomy znajomego a sam nie chce dać namiarów do właściciela a wyćągnąć go od niego też chyba nie potrafi . Sprawa jest tak zagmatwana że nie ma nawet pewności czy jest to ORLIK czy SOKÓŁ ( 100% nazwa ptaka) . Pewne jest że jest to radio lampowe i przedwojenne.
Może ktoś z kolegów ma jakieś zdjecie z dokładnie tymi modelami , by się upewnić który to dokładnie model.
Jeśli kiedykolwiek radio to trafi w moje ręce obfocę go dokładnie i się pochwalę .
Nic ci nie da fotka, bo one wyglądaja bardzo podobnie. A taka IKA 42 i 44 to jest wręcz ta sama skrzynka.
BTW - tez ją z chęcia przejme. :)
maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: maciekb44 »

Niedawno miałem sposobność znów zobaczyć to radio. Gdy właściciel wysunął je z kąta , wyleciała z niego piękna kolonia moli odzieżowych !!! Gdy zapytałem, czy nie możne ich wytruć. Odpowiedział: "Mam mole w domu, nic na to nie poradzę, tak musi zostać " :/ W przyszłym tygodniu wybiorę się do niego z kulkami lub lawendą...
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes