przoblem z ECC83 - przepalona?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

przoblem z ECC83 - przepalona?

Post autor: eS »

Mam problem z ECC83 produkcji RFT. Pewnego razu gdy włączyłem wzmacniacz, okazało się, że nie słychać dźwięku z głośników. Intuicyjnie spojrzałem na żarniki lampy przedwzmacniacza i lampy mocy - okazało się, że żarnik 1 połowki ECC83 nie świeci się, a lampa mocy nie jest wogóle rozżarzona. Rozłożyłem zatem wzmacniacz i sprawdziłem czy aby problem nie tkwi w pęknięciu lutu żarzenia przy podstawkach. W zasadzie wszystko było ok, więc sprawdziłem napięcia i włożyłem lampy - lampa mocy 'zadziałała' natomiast z ECC83 nic się nie zmieniło. Podłączyłem ją do innego trafa (tak jak ma być połączona ECC83) i nic.
Zauważyłem natomiast, że przy nie żarzącym się żarniku, na mostku mikowym jest dobrze widoczne znaczne okopcenie.
Czy to może być kwestia 'spalenia' lampy? włókno żarzenia sprawdziłem i nie jest przerwane...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: przoblem z ECC83 - przepalona?

Post autor: Marcin K. »

eS pisze:Zauważyłem natomiast, że przy nie żarzącym się żarniku, na mostku mikowym jest dobrze widoczne znaczne okopcenie.
Czy to może być kwestia 'spalenia' lampy? włókno żarzenia sprawdziłem i nie jest przerwane...
Nie ma czegoś takiego jak mostek mikowy, zapewne chodzi Ci o prostownik selenowy. On nie ma nic do "gadania" w żarzeniu bo zastosowany jest do prostowania napięcia anodowego we wzmacniaczu. Jeśli wina nie leży po stronie doprowadzenia napięcia żarzenia do lamp (a sprawdź to raz jeszcze!) to zapewne masz przerwę w żarniku lampy. Możesz ją sobie wtedy zostawić "do zabawy", kiedy będziesz potrzebował jakiejś triodki :D Powodzenia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/images/el84.gif

teraz mnie rozumiesz? :wink:

chyba niestety jest w którymś miejscu przerwany żarnik :?
a miernik to mam chyba jakiś czeski, bo raz wykazuje przerwanie a raz nie...
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Re: przoblem z ECC83 - przepalona?

Post autor: jakosek »

marcin_oizo pisze: Nie ma czegoś takiego jak mostek mikowy
A właśnie że jest. Nie jest to element elektroniczny ale częśc konstrukcyjna lampy. jeżeli widac okopcenie to jest prawdopodobne że jeden żarnik się przepalił. Nie wiem tylko jaki problem to sprawdzic? przecież ta lampa ma wyprowadzony środek na nóżkę 9. Jeżeli opór na nóżkach 4-9 i 5-9 jest taki sam to wszystko powinno byc w porządku.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Racja nie skojarzyłem w pierwszym momencie, zwracam honor :D W takim razie musisz założyć inna lampę jeśli stwierdziłeś uszkodzenie żarnija. ECC83 nie jest trudna do zdobycia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU