Prosze o identyfikacje

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Prosze o identyfikacje

Post autor: gachu13 »

Witam wszystkich forumowiczów!
Prosze o identyfikacje tej lampy - jest to trioda, żarzona prawdopodobnie 4V i pochodzi z czeskiego radia-samoróbki. Niestety napisy sie zatarły, ale podejżewam że to jakaś RE...
Prosze o pomoc i eweltualnie zamieszczenie linka do stronki z parametrami jej i lamp PP 415 (Tungsram) i RGN 564, bo na Frank's Electron Tubes ich nie ma :shock: Nawiasem mówiąc wszystkie te lampy pochodzą z owego radia...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

OTLamp

Re: Prosze o identyfikacje

Post autor: OTLamp »

gachu13 pisze:Witam wszystkich forumowiczów!
Prosze o identyfikacje tej lampy - jest to trioda, żarzona prawdopodobnie 4V i pochodzi z czeskiego radia-samoróbki. Niestety napisy sie zatarły, ale podejżewam że to jakaś RE...
Wygląda na żarzoną pośrednio, ale mocowanie systemu elektrod jest dość oryginalne :roll: Czy ten pasek w górnej części cokołu to resztki metalizacji?

gachu13 pisze: Prosze o pomoc i eweltualnie zamieszczenie linka do stronki z parametrami jej i lamp PP 415 (Tungsram) i RGN 564, bo na Frank's Electron Tubes ich nie ma :shock: Nawiasem mówiąc wszystkie te lampy pochodzą z owego radia...
PP415=RES174
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na wstępie dziękuje za informacje i zainteresowanie!
O tym, że PP 415 to odpowienik RES 174d wiedziałem, ale nie mogłem znaleść praktycznie żadnych danych o żanej z tych lamp.
Wygląda na żarzoną pośrednio, ale mocowanie systemu elektrod jest dość oryginalne Rolling Eyes Czy ten pasek w górnej części cokołu to resztki metalizacji?
Przyjżałem sie jej jeszcze raz i faktycznie katoda żarzona jest pośrednio, a ten srebrny pasek to pewnie pozostałość metalizacji. Napis pewnie odpadł razem z nią. Teraz sie nie dziwie że trudno ją zidentyfikować, bo cieżko zobaczyć wnętrze lampy pokrytej metalizacją, a jeżeli ją utraciła to znowu nie wiadomo jaki jest jej symbol. Miałem już kiedyś podobny problem i w sumie, po dość długich poszukiwaniach, nadal nie zidentyfikowałem tamtej lampy. :cry:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gachu13 pisze: Przyjżałem sie jej jeszcze raz i faktycznie katoda żarzona jest pośrednio, a ten srebrny pasek to pewnie pozostałość metalizacji. Napis pewnie odpadł razem z nią. Teraz sie nie dziwie że trudno ją zidentyfikować, bo cieżko zobaczyć wnętrze lampy pokrytej metalizacją, a jeżeli ją utraciła to znowu nie wiadomo jaki jest jej symbol. Miałem już kiedyś podobny problem i w sumie, po dość długich poszukiwaniach, nadal nie zidentyfikowałem tamtej lampy. :cry:
Zapewne jest to odpowiednik REN904, najpopularniejsza chyba trioda kołkowa. Zmierz jej nachylenie i wzmocnienie, porównaj z typowymi triodami i będziesz wiedział. Tak samo spróbuj porówać punkt pracy z katalogowym. To jedyna metoda rozpoznania nieznanych lamp.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

tszczesn pisze: Zmierz jej nachylenie i wzmocnienie, porównaj z typowymi triodami i będziesz wiedział.
Jak widać z obrazka nachylenie ma znaczne ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

jdubowski pisze:
tszczesn pisze: Zmierz jej nachylenie i wzmocnienie, porównaj z typowymi triodami i będziesz wiedział.
Jak widać z obrazka nachylenie ma znaczne ;)
Gdyby nie to, od razu wiadomo byłoby, że to lampa prostownicza. :wink:
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zapewne jest to odpowiednik REN904, najpopularniejsza chyba trioda kołkowa. Zmierz jej nachylenie i wzmocnienie, porównaj z typowymi triodami i będziesz wiedział. Tak samo spróbuj porówać punkt pracy z katalogowym. To jedyna metoda rozpoznania nieznanych lamp.
Cóż, chce zidentyfikować tą lampe, bo w rzeczonym radyjku ostała sie może połowa elementów, więc chcąc przywrócić je do życia potrzebuje jej parametry. Chociaż, biorąc pod uwage jej prawdopodobne zastosowanie - chyba zrobiony był z niej audion - powinno mi sie udać dobrać jej jakieś znośne parametry pracy.