Pionier U
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Pionier U
Odtwarzam Pioniera od podstaw.Ktora wersja Pioniera jest lepsza?? czy ta ktora ma kondensatory filtru na masie (chassis ) czy ta druga w której elektrolity są odizolowane od chassis ? posiadam chassis w ktorym filtry pcz sa nastepujace: jeden jest w kubku aluminiowym a drugi otwarty.
KS....
-
- 625...1249 postów
Witam.
Trudno powiedzieć która wersja jest lepsza. To kwestia wyboru sposobu uzyskania ujemnego napięcia siatek lamp.W wersji z filtrami o których piszesz, będzie to jednak wersja z izolowanym minusem elektrolitu .Przynajmniej ja tak mam.Oczywiście takie , czy inne filtry p.cz. nie mają wpływu na ten wybór.
Trudno powiedzieć która wersja jest lepsza. To kwestia wyboru sposobu uzyskania ujemnego napięcia siatek lamp.W wersji z filtrami o których piszesz, będzie to jednak wersja z izolowanym minusem elektrolitu .Przynajmniej ja tak mam.Oczywiście takie , czy inne filtry p.cz. nie mają wpływu na ten wybór.
Lech S.
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
Gwoli ścisłości , to Pioniery miały zawsze izolowany od masy podwójny elektrolit.Była wersja z nieco zmienionym układem z dwoma elektrolitami pojedynczymi , w którym tylko jeden był izolowany. Jeżeli były podwójne nieizolowane, to przypuszczam, że to jakieś przeróbki.Chyba , ze posiadasz taki schemat Pioniera.Ja nie widzę w sieci. W pierwszym przypadku ujemne napięcie uzyskiwano za pomocą rezystora drutowego 125 Ohm z odczepem, a w drugim , rezystor miał 120 Ohm bez odczepu.
O selektywności i czułości stanowią obwody rezonansowe ( dobroć i zestrojenie} wejściowe i heterodyny jak i tor p.cz. i wreszcie właściwie dobrane warunki pracy lamp.
O selektywności i czułości stanowią obwody rezonansowe ( dobroć i zestrojenie} wejściowe i heterodyny jak i tor p.cz. i wreszcie właściwie dobrane warunki pracy lamp.
Lech S.