VCL11

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

VCL11

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Witam!

Wiem, kto ma dwie właśnie takie lampy: VCL11. Co to za lampy, czy warto je kupić i za ile?
Jedna ma "gapę", ale jest w fatalnym stanie: lakier odchodzi i coś strasznie w środku chrzęści. Druga wygląda jak nówka i ma logo Philips'a.

Warto czy nie? No i za ile?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

VCL11 to dosyć rzadkie lampy! Były stosowane w odbiornikach w czasie wojny np. w DKE 1938. Jest to pentoda głośnikowa i trioda, żarzenie jej to 50mA pośrednie. W sumie ciężko mi powiedzieć ile mogą być warte, za tą zdezelowaną to bym dużo nie dał, nie wiadomo czy jest sprawna a za tą lepszą to można by nawet 40zł dać. Ale to moje zdanie. Pan Tomasz może będzie bardziej zorientowany...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: VCL11

Post autor: tszczesn »

Maciej Szczodrowski pisze: Wiem, kto ma dwie właśnie takie lampy: VCL11. Co to za lampy, czy warto je kupić i za ile?
Jedna ma "gapę", ale jest w fatalnym stanie: lakier odchodzi i coś strasznie w środku chrzęści. Druga wygląda jak nówka i ma logo Philips'a.
Dość popularne lampy niemieckie, stosowane głównie w popularnych 'hitlerkach' DKE38GW. Nówki osiągają i 60 Euro, używane, nawet nędzne wizualnie, ale sprawne 20 do 30 euro.