Prośba o pomoc w złożeniu do kupy Philipsa 516A-14

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Cyki2
5...9 postów
5...9 postów

Prośba o pomoc w złożeniu do kupy Philipsa 516A-14

Post autor: Cyki2 »

Mam ogromny problem z złożeniem linek napędowych skali i kondensatora strojeniowego w radyjku Philips 516A-14.
A teraz od początku... Radyjko jest Philipsa, ale wykonane jeszcze przez Czechów (lata 40-ste). Kupując je miało od początku zerwaną jedna z linek skali i przez roztargnienie przed renowacją nie przyjrzałem się dokładnie jak później je złożyć. Generalnie napęd skali jest bardzo skomplikowany, i składa się z kondensatora strojeniowego na oś którego nałożony jest pierścień na którym obracają się linka stalowa przenosząca siłę do pierścienia wskazówki skali i linka lniana, która przenosi siłę na oś gałki strojenia. Do tego dochodzi kilka linek z sprężynami służącymi do równoważenia siły naciągu skali. Uff, nie wiem czy oddałem dokładnie „skalę” problemu... Nie mogę tego wszystkiego poskładać. Załączam ogólne zdjęcie modelu 516A-14 i wnętrze bardzo podobnego radyjka Philipsa ale modelu 471A (nie mam dobrego zdjęcia modelu 516A-14).
Mam prośbę o wskazówki jak podejść do problemu, chyba że ma ktoś zdjęcie podobnego radyjka z prawidłowo złożonymi linkami skali...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Hehe mam ten sam problem w Koronie 97A.Kiedyś zrobiłem kombinację ze sznurka i sprężyny - nawet działało w miarę poprawnie.W moim radiu ktoś ponadto zamienił kółko na osi wskazówki skali i nie jestem pewien, czy ma właściwą śednicę więc jak będziesz zakładał napęd skali to przy okazji zmierz wymiary tego kółka w swoim Philipsie.Miejmy nadzieję, że ktoś nam podpowie jak mamy naprawić te nasze starocie.W mojej Koronie poprzedni mechłacz rozebrał kubek z cewkami wejścowymi (na zdjęciu bebechów ten po lewej z dwoma karbami) no i oczywiście zapomniał założyć go z powrotem.Ja wykombinowałem ekran ze starego elektrolitu - i tu niespodzianka - nie można zestroić obwodów wejściowych!Philips znany z niekonwencjionalnych rozwiązań właśnie za pmocą tych karbów, wgłębień, pierścieni (jak zwał to zwał) wykonanych na kubkach z cewkami stroił je w procesie produkcji.Możemy te wgłębienia znaleźć na obwodach wejsciowych, oscylatorach,filtrach pcz.I to o różnej głębokości.Odbiegłem nieco od tematu.Czekamy na sugestie w temacie napędu skal Philips / Korona.
Ostatnio zmieniony śr, 15 listopada 2006, 10:54 przez jack50, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

jack50 pisze:Hehe mam ten sam problem w Koronie 97A.
Była taka Korona? Może to Kosmos? Choć Kosmos K97 był bateryjny i wyglądal inaczej...
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze:
jack50 pisze:Hehe mam ten sam problem w Koronie 97A.
Była taka Korona? Może to Kosmos? Choć Kosmos K97 był bateryjny i wyglądal inaczej...
Zapewne chodzi o Koronę 79A. Czeski błąd się wkradł:)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze: Zapewne chodzi o Koronę 79A. Czeski błąd się wkradł:)
A może. To musze w taim razie popracować, aby stanęła ona u mnie, już mi niewiele brakuje do kompletu Koron. A tylko tej fo rocznika 1938/39 (plus jeszcze inne wersje 49 i 59).
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Czeski błąd.Oczywiście jest to Korona 79A.