Detefon

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kaczmaryszek
25...49 postów
25...49 postów

Detefon

Post autor: kaczmaryszek »

Witam
Chciałbym sie dowiedziec "na co" działa detefon, na schemacie nie widzę miejsc do podłączenia bateryjki czy czegos podobnego a jakos nie wydaje mi się aby to jechało "na powietrze"
pozrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

A wyobraź sobie że "leci na powietrze" a dokładnie jest zasilany z anteny i uziemienia czyli tzw. energii fal radiowych. Poszukaj sobie informacji na temat ODBIORNIKA DETEKTOROWEGO lub KRYSZTAŁKOWEGO tego jest masa naprawdę...
Po krótce: sygnał radiowy (fala radiowa, prąd w.cz.) trafiający do anteny przechodzi przez cewkę i kondensator strojeniowy gdzie "wydzielana" jest częstotliwość. Następnie prąd ten trafia do diody detekcyjnej (dawniej kryształka np. galeny) gdzie zostaje wyprostowany i trafia do słuchawek. Kondensator równolegle dołączony do słuchawek słóży do zwarcia do masy (ziemi) resztek prądów wysokiej częstotliwości (w.cz.). Dobre uziemienie jest niezbędne w tego typów odbiornikach. Prądy w.cz. wytworzone między anteną a uziemieniem (przy dobrzej antenie i uziomie) są w zupełności wystarczające do słuchania audycji poprzez jedną badź nawet 2 osoby! Odbiornik taki niestety odbiera tylko silne stacje lub w pobliżu stacji. Ale odbiór Warszawy na falach długich jest możliwy w całym kraju.
Ten prymitywny już dzisiaj odbiornik zradiofonizował całą Polskę i napewno nie tylko... Sam zrobiłem kilka egzemplarzy.
Jak pisałem na początku poszukaj sobie też na ten temat bo ja wytłumaszyłem to "po swojemu" :D
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
kaczmaryszek
25...49 postów
25...49 postów

dobre uziemnienie tzn?
(nie śmiejcie się jak coś źle powiem)
czy moglbym podpiąc to pod bolec w gniazdku od prądu z tym że u mnie jak podłączę żarowke do plusa i do bolca to sie zaświeci
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dobre uziemienie tzn. wkopane wiadro głęboko w glebę albo jakaś rura dosyć długa wbita równie głęboko.
Sprostuję Cię: w gniazdku nie masz plusa i minusa tylko zero i fazę. Radziłbym jednak skorzystać z uziemienai np. kran w kuchni, kaloryfer, a anteną niech będziesz Ty sam (weź drut antenowy w rękę) lub rozciągnij kilkadziesiąt mertów kabla/druta za oknem i już masz antenę. To o czym piszesz czyli podłączenie radia między zero i uziemienie nie da Ci dobrego efektu a i jest cholernie niebezpieczne!!!! Nie próbuj!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Post autor: Alek »

A ja jeszcze doradzę nowicjuszowi zapoznanie się z wątkiem:

http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 15&start=0
kaczmaryszek
25...49 postów
25...49 postów

no dobra, mam juz chyba wszystkie częsci, zastanawia mnie tylko ten kondensator 500pf a dokladniej wychodzą z niego 4 wyprowadzenia, 2 od strony plytki drukowanej i 2 od boku, niewiem moze mam zly ten kondensator, wymontowalem go z radia.
----------edit edit edit-------------
na schemacie zobaczylem jedno miejsce
http://www.nowa_era.republika.pl/detefon.bmp(sory ze bmp ale niemam zadnego programu do konwersji)
i wlasnie niekapuje skąd wychadzi tamten drut z boku
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

To jest odczep na cewce. poza tym masz błąd w urlu.
kaczmaryszek
25...49 postów
25...49 postów

odczep na cewce to znaczy że na środku cewki musze wyprowadzić drut?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

To znaczy że są to logicznie dwie cewki połączone szeregowo a fizycznie po prostu wychodzi drut połączony elektrycznie z którymś tam zwojem cewki, niekoniecznie tym na środku (tzn w połowie cewki), to już zależy od schematu.
kaczmaryszek
25...49 postów
25...49 postów

ehh cos mie nieidzie budowa tego detefonu, moze na allegro by bylo lepiej kupic
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Poszukaj innego schematu. Radio detektorowe można zrobić na x sposobów (przynajmniej 7 mi jest znanych). Ten co Ty podajesz ma 2 cewki a znajdź taki gdzie pracuje 1 cewka a i tak będziesz odbierał :D
Pamiętaj o dobrej antenie i uziemieniu...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU