http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic71621.html
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Co prawda Telam jak dla mnie jest trochę przynowy, ale jakoś nigdzie nie słyszałem o problemachz trwałością ich lamp. A EM34 specjalnie często spotykana nie jest, ale borąc pod uwagę, że od EM4 różni cię tylko cokołem to dośc łatwo można ją wyprodukować ją sobie w domu samemu :)ampliman pisze:Może nie ta sama, ale z pewnością taka sama :) . Słyszałem, że magiczne oczka produkcji Telamu były łagodnie rzecz ujmując mało trwałe
Wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują, że Telam cokołował oktalem swój "żelazny gwóźdź programu (produkcji "ma si wi")": EM4.ampliman pisze:Słyszałem, że magiczne oczka produkcji Telamu były łagodnie rzecz ujmując mało trwałe.
A nie będzie wrzasku...ZoltAn pisze: (zdjęć nie zamieszczę bo będzie wrzask!!!)
Bo to są te same lampy. AZ4 to jest elektrycznie to samo AZ12 i to samo co RGN2004. AZ1 to to samo co AZ11, RGN1064 czy AZ31, EL3 to EL11, a AL1 to RES964. Tak samo EF6 to prawie to samo co EF80.ZoltAn pisze: Wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują, że Telam cokołował oktalem swój "żelazny gwóźdź programu (produkcji "ma si wi")": EM4.
Podobnie jak AZ4 raz była AZ12, innym razem 5V5C3S (zdjęć nie zamieszczę bo będzie wrzask!!!)
Inni robili na ogół tak samo, z tym, że dotyczy to się lamp produkowanych w tym samym czasie. Tkaie EL3 i EL11 były produkowane razem przez dośc krótki czas, po prostu w pwenym momencie zmienili kształt bańki, ale starszy typ już nie był wtedy prosukowany. Świetnie widać to na przykładzie lamp RGN1064, AZ1 i AZ11. RGNki mają prawie wszystkie kształt 'globe', AZ1 pół na pół 'globe' z 'ST', a AZ11 prawie wyłącznie 'ST'.ZoltAn pisze: Inni producenci zadawali sobie chociaż odrobine trudu w postaci zmiany kształtu baniek czy jakichś tam mało waznych dupereli.
Nasi ładowali ten sam (skąd inąd zupełnie logicznie) baniak na inną podstawkę i "po ptokach". Po co się wysilać???
Pełnych charakterystyk nie mam - tylko skrócone dane z Vademecum Mikołajczyka. Podesłać?adam.o pisze:Czy widział ktoś w internecie dane z charakterystykami lampy 6AF7G? Wiem, że jest dość podobna do EM34 (mam takową ze złotą "poświatą" produkcji Valvo), bo ma ten sam układ wyprowadzeń. Czy może ktoś powiedzieć, kiedy mnuiej więcej były produkowane te lampy?
Jeżeli dwie lampy (niezależnie od producenta) rozlatują się w odstępie miesiąca, to nabrał bym podejrzeń, że jest to skutek, który ma swoją przyczynę. Jeżeli rozlatuje się trzecia, podejrzenie zmierza w kierunku pewności... Ta przyczyna to niekoniecznie pan Kazio, który regularnie petuje w kadź z siarczkiem cyku, ale na przykład prozaicznie cieknący kondensator zmieniający punkt pracy lampy.gsmok pisze: Było tam wstawione właśnie EM34 (a nie EM4 jak podaje schemat, do którego mam dostęp). Radia już dawno nie mam, pozostało jednak na długo w spuściźnie pudełko z trzema walniętymi sztukami EL34, które wymieniane były sukcesywnie co miesiąc bo tyle wytrzymywały.
Co masz na myśli???adam.o pisze:(mam takową ze złotą "poświatą" produkcji Valvo
Nie porównywałem z Twoją lampką, ale to może być coś podobnego...ZoltAn pisze:Zajrzyj na 6AF6 :D ale to bedzie w następnym poście