Miodowy kineskop

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ximian
250...374 postów
250...374 postów

Miodowy kineskop

Post autor: ximian »

Swego czasu do monitorów komputerowych stosowało się coś takiego jak kineskop o barwie miodowej czy bursztynowej jak kto woli.Czy było dostępne i czy może ktoś z szanownych forumowiczów ma kineskop miodowy pasujący do weli albo podobych odbiorników TV produkcji polskiej. Czy występuje albo występowało coś takiego dla tv wela czy to były kineskopu dedykowane tylko dla monitorów typu HERCULES?
Alek

Post autor: Alek »

W Weli był stosowany kineskop A31-310W. Była zielona wersja tego kineskopu A31-310G. Wersji z luminoforem bursztynowym chyba nie było.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Miodowy kineskop

Post autor: jdubowski »

ximian pisze: Czy występuje albo występowało coś takiego dla tv wela czy to były kineskopu dedykowane tylko dla monitorów typu HERCULES?
Nie widziałem takiego kineskopu do Weli.
Kineskopy do monitorów współpracujących z HGC raczej nie były produkcji krajowej i nie były zamienne ze standardowymi kineskopami telewizyjnymi, ponadto były znacznie wyższej jakości jeżeli idzie o ogniskowanie plamki.

W latach 80-tych Elzab produkował natomiast monitory do mainframe'ów z bursztynowym luminoforem - stosowane tam kineskopy (zapewne z importu) były jeszcze bardzej ambitne - luminofor nie rozświetlony miał piękną ciemnobursztynową barwę...

Obrazek
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: punkers »

Witam.
W latach 80-tych Elzab produkował natomiast monitory do mainframe'ów z bursztynowym luminoforem - stosowane tam kineskopy (zapewne z importu) były jeszcze bardzej ambitne - luminofor nie rozświetlony miał piękną ciemnobursztynową barwę...
Niestety nie był to bursztynowy luminofor, sam posiadam to urządzenie (czyli monitor i klawiatura) i niestety kiedyś się mu padło. Wymontowałem kineskop i przy wyjmowaniu go zarysowałem...niestety był zaklejony po całości kolorową folią. Po zdrapaniu za pomocą paznokcia ukazał się zwykły czarno - biały kineskop (który służy mi zresztą do dzisiaj jako testowy).
Pozdrawiam.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

czy na pewno była to folia???
Nie był to przypadkiem lakier??
Klawiatury są dobrym źródłem kontaktronów.
_idu

Post autor: _idu »

Kineskopy monochromatyczne do komputeró i terminali.

Sporo było w kolorze białym - Wyse60, monitory od Atari ST, monitory do PC Amstrada. Do kart Hercules (czasy PC XT i pierwszych PC AT) powszechne były monitory z kolroem pomarańczowym świecenie luminoforu (amber). Zielony luminofor to nasza specjalność w fatalnym wykonaniu - oczy "wyskakiwały z orbit"...- a z lepszych przykładów terminale IBM 3151 (na konsoli graficznej - X Windows - jest emulacja tego terminala podczas staru serwera z dokładnym odtworzenim barwy luminoforu w oryginalnym terminalu) .

W tych kineskopach tło nie miało innego koloru niż świecenie luminoforu. Ale pamiętam jeszcze Merę 400 na uczelni gdzie w terminalu było tło bursztynowe (miodowe jak kto woli) a luminofor świecił na zielono. Generalnie chyba najmmilsze dla oka terminale znakowe jakie było mi widzieć. Tam nie było folii naklejonej na szkło kineskopu.

Opisany przypadek z folina mógł wynikać z powszechnego w okresie stanu wojennego stosowania elementów zastępczych. Ba były nawet opkaowania i etykiety zastęcze - starsi pamiętają.

Niebieski kolor sie nie nadaje..... Czerwienie też są mało czytelne.
Tak więc stosowano kolory od pamrańczowego do zielonego z bardzo małazawartościa niebieskiego.
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: punkers »

staszeks pisze:czy na pewno była to folia???
Nie był to przypadkiem lakier??
Klawiatury są dobrym źródłem kontaktronów.
Może to był i lakier, nie dam sobie głowy obciąć, ale według mnie po sposobie zdrapywania "tego czegoś" to sobie pomyślałem że to jakś specjalna krucha folia albo filtr jak kto woli. Co do kontaktronów, to trafiłeś w dziesiątkę, przydatne bardzo.
Pozdrawiam.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

wcale nie trafiałem,pamietam.
gdybym dobrze poszperał to jeszcze taką klawiaturę znajdę.
Ostatnio zmieniony sob, 11 listopada 2006, 21:45 przez staszeks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Przypomniał mi się pierwszy komp, na jakim siedziałem- IBM PC XT, później AT, procesor 286, RAMu nie wiem ile i dwie stacje dyskietek 5,25". Do jednej- A:- wkładało się dyskietkę systemową i musiała ona być tam cały czas, a do drugiej, czyli B:, dyskietkę z programem. O takich wynalazkach jak twardy dysk w tamtych czasach nie mogło być mowy, a system to poczciwy DOS 3.0 (o ile dobrze pamiętam), rzecz jasna po angielsku. Ja na tym kompie tylko grałem (to było 16 lat temu ;)), ale brat zajmował się bardziej użytecznymi rzeczami- kojarzę, że były m.in. dyskietki z kompilatorami Basica i Pascala... Przynajmniej miałem okazję się nauczyć praktycznie paru komend, chociaż takie rzeczy jak np. kopiowanie czy usuwanie plików to była dla mnie czarna magia.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Ja miałem w zx spectrum monitor ( produkcji domowej ) barwy zielonej.Dopiero po kilku latach u znajomych zobaczyłem, że gry i programy mogą mieć jakiś inny kolor .
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Vault_Dweller pisze:Przypomniał mi się pierwszy komp, na jakim siedziałem- IBM PC XT, później AT, procesor 286, RAMu nie wiem ile i dwie stacje dyskietek 5,25". Do jednej- A:- wkładało się dyskietkę systemową i musiała ona być tam cały czas, a do drugiej, czyli B:, dyskietkę z programem.
Podobna konfiguracja (XT, 286 to była wtedy przyszłość) stała w uczelnianym instytucie gdzie pisałem pracę magisterską w 1987r. Kawałek tej pracy to był program przetwarzający dane badawcze, wykonany w poczciwym GW Basicu...
Wracając do monitorów to komputer ów miał zapomnianą dziś kartę CGA, a o kartach EGA czytało się w czasopismach jako o ósmym cudzie świata.
Vault_Dweller pisze: O takich wynalazkach jak twardy dysk w tamtych czasach nie mogło być mowy.
XT z dwoma stacjami dyskietek w 1987r kosztował około 3mln zł, dysk twardy 10MB kosztował drugie 3mln zł, średnia płaca miesięczna wynosiła 29000zł - przeciętny obywatel na iksiaka bez HDD pracować musiał 10 lat.
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Swoją drogą, ciekawe jak wyglądałby normalny obraz Telewizji Polskiej wrzucony na odbiornik Neptun 150 (lub monitor Neptun 156) z kineskopem A31-310G. Ciekawe też, czy robili większe kineskopy w wersji G.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
_idu

Post autor: _idu »

Normalnie. Przeciż np do tych monitorów podłączano Amigi.... które oferowały obraz niewiele ustępujący telewizji.
Ponadto sam widziałem obraz z video na takie Neptunie. Tak samo jak na czarnobiałym. Po adaptacji wzroku do żarówiastej, wypalającej oczy zieleni było tak samo jak na czarnobiałym TV.[/img]
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

A ja mam dwa kineskopy fabrycznie nowe(nawet ich opis znalazłem w starym RADIOELEKTRONIKU I KRÓTKOFALOWCU )-podaję opis:
-szyka ,,weloska"(cienka)
-ekran 16 cali(npNEPTUN 221 ale w nim był kineskop z
,,normalną"szyjką(taką jak np.w Ametyst 102,1012itp)
-po podłączeniu do WELI obraz SUPER
-kupiłem w BOMISIE na Okrzeii(Warszawa)ok.1985r.
-PRODUKCJA PRL
I ciągle mnie zastanawia, dlaczego nie było sprzętu z tymi kineskopami.
Pamiętam że było ich(kineskopów)w sklepie dużo....
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Stary monitor Toshiba z wejściem video (od jakiegoś pc) miał całkiem ładny zielony, tylko popsuł się generator H. A inny, kolorowy monitor commodore ma przycisk włączający zielony obraz, ale brzydszy niż na tej toshibie.