Witam
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem telewizora NEPTUN 221
Mam zamiar rozbebeszyc go i wykorzystac części do budowy wzmacniacza lampowego.
Ponieważ dopiero zaczynam pracę z lampowymi układami mam kilka pytań...
> Wie ktoś może jakie lampy zastosowano w tym telewizorze?? (napisy na lampach są nieczytelne)
> Czy transformator sieciowy nada się do budowy wzmacniacza (potrzebuję 6,3V). Ewentualnie jak go rozpoznac (znalazelm cztery TG, TWOP, DFZ, i TVL)
> I czy ktoś ewentualnie posiada schematy tego telewizorka.
ble chcesz rozbebeszyć ten piękny tv wstydź się ja bym tak nie postąpił . Zresztą nic z tego fajnego nie będzie przecież tam jest tylko jedna końcówka mocy a po chol... ci mono, lepiej przejdz się po okolicznych szrotach i bazarach i kup 2 gramofony bambino można je dostać za symboliczne pieniądze, efekt na pewno będzie lepszy
chce rozbebeszyc bo:
1. Ma uszkodzoby kineskop
2. Potrzbuje tylko mono bo buduje wzmacniacz gitarowy...
3. Obudowę zachowam dla potomnych :p
Może ktos mi pomóc z tymi trafami?
Już wiem TG bedzie idealne do wzmacniacza mojego...
Jeszcze tylko szukam zasilającego a ma być cuś takiego: Transformator zasilający 230V/250V-0,1A, 6,3V-1,5A.
Neptun nie miał transformatora sieciowego. Żaden z tych, które znalazłeś bezpośrednio nie nadaje się na trafo sieciowe. DFZ to dławik - można go użyć w filtrze zasilacza wzmacniacza, TWOP może posłużyć za dławik w zasilaczu lub po przewinięciu jako głośnikowy, TG - wiadomo, TVL - przyda ci się jak będziesz budować lampę plazmową. Schematu Neptuna 221 nie mam, ale udostępniłem na forum schematy N223/424/624 i N311/312 - mogą okazać sie pomocne.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Gdzie moge znalesc cos takiego :Transformator zasilający 230V/250V-0,1A, 6,3V-1,5A ?? I ewenctualnie czym moglbym to zastapic....
I czy wie ktos jakich lamp użyto w tym tV
Przepraszam że powtarzam pytania ale tak już mam
Pzdr
Takie trafo mozna kupic w telto. Ale (bez obrazy, chodzi o Twoje dobro), jesli jestes niedoswiadczony w elektronice, a takie pytanie na to wskazuje - nie polecalbym ci zabierania sie za wzmacniacz lampowy. Potrafi dobrze kopnac taki zasilacz, a nawet zabic.
staszeks pisze:w tym telewizorze uzyto raczej lamp serii Pxxx
a więc lamp w których określa się prąd żarzenia a napięcie zarzenia może być rózne.
Tez prawda. Lampy telewizyjne z serii P nie spasuja pod takie trafo.
Ale (bez obrazy, chodzi o Twoje dobro), jesli jestes niedoswiadczony w elektronice, a takie pytanie na to wskazuje - nie polecalbym ci zabierania sie za wzmacniacz lampowy. Potrafi dobrze kopnac taki zasilacz, a nawet zabic.
Dzięki za troskę ale sporstuje : Nie chodziło mi w tym pytaniu o to że nie iwem co to trasformaotr tylko oto gdzi mogę taki konkretnie kupic. ALe fakt doświadczenie z z elektroniką mam niewielkie.... CO do KOpania to zdje sobie z tego sprawę ale i tak będe próbował Poza tym nie bede pracwoał sam, ale z pomocą osoby która sie troche na tym zna a teraz niestety nie ma jej i dla tego pytania kieruję na forum : Dzięki za pomoc
Co do lamp to faktycznie seria Pxxx. PRzyda sie prze wzm sluchawkowym OTL.
Roebranie biednego Neptunka to baardzo zły pomysł, wykożystał byś z niego jedynie PCL86 i trafo głośnikowe. Jeśli Ci zbędny ten telewizor to napisz, i napisz gdzie mieszkasz.