"Przewodnik po lampach elektronowych małej mocy"

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gutten
250...374 postów
250...374 postów

"Przewodnik po lampach elektronowych małej mocy"

Post autor: gutten »

Artykuł pod takim tytułem ukazał się w najnowszym numerze Audio/Video, a tu cisza... rozumiem, że jest to cisza przed burzą. Swoją drogą ciekaw jestem opinii znawców - mąci autor, czy też prawdę rzecze?

PS. Tylko nie mówcie, że nie czytacie audiofilskich pisemek :wink:
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Szczerze mówiąc jeszcze nie miałem przyjemności. AUdioART za bardzo mnie pochłania ;)

Czytałem natomiast przed kilku laty w HFiM artykuł "poznaj swoje lampy". Strasznych bzdur tam nie było, ale też trudno mi uznać ten tekst za fachowy :roll:
Znacznie większe farmazony wygadywał pan Marków w wywiadzie dla HFiM (10/99).
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Ma ktoś skany? Chętnie poczytam :D
pierwszy

Post autor: pierwszy »

gutten pisze: PS. Tylko nie mówcie, że nie czytacie audiofilskich pisemek :wink:
Nie, nie czytam, szkoda pieniedzy na takie pisma.
Prawde powiedziawszy nawet nie wiem ile kosztuje "Audio/Video", ale przypuszczalnie, za ta cene mozna miec co miesiac najmarniej 2-3szt ECC83/6N2P-EW.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Gutten, ale co w tym artykule? Poezja audiofilska o tym jak to anoda z dziurkami daje słodką, względnie kwaśną średnicę? Napisz coś więcej bo dziś niedziela, EMPiK zamknięty! ;)
_
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Moim zdaniem artykuł jest zbyt techniczny dla audiofilów, a zbyt audiofilski dla lampomaniaków :D
Zresztą sami oceńcie. Poniżej opis pierwszej z brzegu lampy:

ECC81 / 12AT7
"Jest to podwójna trioda małej mocy o standardowych wyprowadzeniach tzw. Nowal. Żarnik lampy może być zasilany zarówno napięciem 12,6 jak i 6,3 V, niezależnie od sposobu połączenia - szeregowego lub równoległego. Lampa ta nie jest zbyt często spotykana w obecnie produkowanym sprzęcie audio, przede wszystkim ze względu na stosunkowo duży współczynnik wzmocnienia napięciowego. Ma to swoją korzyść w postaci niskiego poziomu szumów i lepszego przenoszenia wysokich tonów (np. w porównaniu do ECC83). Jest ponadto łatwiejsza do wysterowania. Liniowość niestety nie jest najmocniejszą jej stroną, toteż nie zaleca się jej stosowania zwłaszcza w roli drivera sterującego triodą mocy. ECC81 brzmi raczej jasno i szczegółowo, ale wyższy zakres średnicy w niektórych aplikacjach może sprawiać wrażenie niemal metalicznego. Powrót na scenę audio zawdzęcza głównie takim producentom jak Tube Technology oraz Beard, choć współcześnie można ją spotkać w urządzeniach min. JJ Electronics, Skorpion oraz we wczesnych wzmacniaczach Andrzeja Markowa."

Dalej podawane są zamienniki, parametry elektryczne oraz ceny.
Autor: Ludwik Igielski (A/V 11/2006)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

gutten pisze:......... Żarnik lampy może być zasilany zarówno napięciem 12,6 jak i 6,3 V, niezależnie od sposobu połączenia - szeregowego lub równoległego. ..................
???
P.S.w tym wypadku powinno oczywiście być zacytował.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Mi się wydaje że nie chodzi o szeregowe/rownoległe połączenie dwóch połówek grzejnika ECC81, ale o połączenie szeregowe/równoległe kilku różnych lamp.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Ależ drogi Guttenie, to jest w zasadzie przedruk starego artykułu "poznaj swoje lampy" z HFiM.
Zawartość merytoryczną oceniam nisko. Podejrzewam, że przynajmniej połowa z forumowiczów byłaby w stanie "z pałki" napisać lepszy tekst :roll:
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

[quote="gutten"]Moim zdaniem artykuł jest zbyt techniczny dla audiofilów, a zbyt audiofilski dla lampomaniaków :D
Zresztą sami oceńcie. Poniżej opis pierwszej z brzegu lampy:

ECC81 / 12AT7
" Lampa ta nie jest zbyt często spotykana w obecnie produkowanym sprzęcie audio, przede wszystkim ze względu na stosunkowo duży współczynnik wzmocnienia napięciowego. Ma to swoją korzyść w postaci niskiego poziomu szumów i lepszego przenoszenia wysokich tonów (np. w porównaniu do ECC83). Jest ponadto łatwiejsza do wysterowania. Liniowość niestety nie jest najmocniejszą jej stroną [....]

Odkad to wysokie wzmocnienie jest wada i wplywa na lepsze przenoszenie wysokich tonow? I skad wytrzasnal gosc, ze ECC83 robi to gorzej?
A co do liniowosci to tez ciekawostka, skad on takie informacje ma? Na sluch to bral czy jak?
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Piotr pisze:Ależ drogi Guttenie, to jest w zasadzie przedruk starego artykułu "poznaj swoje lampy" z HFiM.

A to ciekawe, bo A/V to jakby nie było nasza konkurencja :?
Pamiętasz może, kto był autorem tego artykułu dla HFiM?
Piotr pisze:Zawartość merytoryczną oceniam nisko. Podejrzewam, że przynajmniej połowa z forumowiczów byłaby w stanie "z pałki" napisać lepszy tekst :roll:

A my nie podejrzewamy, ale nawet jesteśmy pewni :D Dlatego o napisanie podobnego przeglądu dla Magazynu Hi-Fi (2/04) został poproszony Alek.

Pzdr.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

gutten pisze:A to ciekawe, bo A/V to jakby nie było nasza konkurencja :?
Pamiętasz może, kto był autorem tego artykułu dla HFiM?
O ile pamiętam, to autorem był Ludwik Igielski, a konsultantem sam pan M. :)
Nie pamiętam w którym numerze, ale w tym samym były recenzje trzech lampowców: AN na 6P3S-E, VTL na EL34 i Octave na KT88.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Krzysztof_M pisze: A co do liniowosci to tez ciekawostka, skad on takie informacje ma? Na sluch to bral czy jak?
No jasne, przecież złotouchym jest to na co miał brać jak nie na słuch. Ogólnie to jest jakiś bełkot, ale nabywcy gazetki sie cieszą zapewne.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Traf chciał, że skończył mi się cukier i płyn do mycia naczyń, co zmusiło mnie do pojawienia się w pobliskim hipermarkecie :lol: . Na moje nieszczęście zapomniałem, w jakim to pisemku jest ów artykuł i musiałem poszukać we wszystkich jakie w tym miejscu były. Międzyczasie wparował jakiś gość, bez przeglądania wziął po egzemplarzu z każdego rodzaju i pobiegł szybko do kasy :roll: .
W końcu znalazłem ten artykuł. Doszedłem jedynie do ECC82, a dokładniej do zdania, które mówi, że pojedynczy stopień na triodzie tej lampy ma wzmocnienie 17, a można wyciągnąć więcej, gdyż może ona oddać duży prąd anodowy przy niskim napięciu :shock: Resztę więc tylko przejrzałem, oczywiście najczęściej wspomina się o wpływie producenta na brzmienie, opisy tych brzmień itp., czyli standard, jeżeli chodzi o tego typu pisemka.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Na pewno się narażę swoją opinią :twisted: , ale mnie się ten artykuł w ogólnych zarysach nawet podoba.
Zawiera treści, które podtrzymują opinię audiofili o lampach - i o to chodzi. W części technicznej są przekłamania, ale są również i stwierdzenia prawdziwe. Te przykłamania prawdopodobnie nie narażą audiofili na żadne nieprzyjemności.
Należy pochwalić Redakcję, że w ogóle taki artykuł został zamieszczony - ostatnio w tym czasopismie o lampach było tyle co nic.