Przy okazji rozmow na temat cen odbiornikow (i ich horrendalnego czasami przekraczania) zrodzilo sie pytanie, czy potrzebny jest ranking cen odbiornikow lampowych - jako wskazowka dla kupujacych, ale i sprzedajacych.
Poki co zdania sa podzielone, a problem jak zwykle rozbija sie o to kto ew. (jesli by taki ranking powstal) bedzie ow ranking prowadzil.
Co jednak mysle nie przeszkadza podyskutowac na ten temat

Jesli o mnie chodzi to widzialem taki ranking raczej jako pojedynczy plik - np. w formacie PDF, ktory bylby powszechnie dostepny i latwy do sciagniecia/przeslania mailem itp...tszczesn pisze: Ja prowadze takie coś odnośnie lamp elektronowych (niemiecki Ebay). Na nic innego nie mam czasu, ale jak ktoś się tego podejmie to ogę spróbować udostępnić na swojej stronie odpowiedni do tego silnik bazodanowy. Tylko widze jeden problem. Do tego powinny być dołączane zdjęcia (ocena stanu), a tu prawo autorskie wchodzi nam w drogę.
Moglby byc wydawany np. co jakis czas (kilka miesiecy, pol roku? Czy ceny odb tak szybko i znaczaco sie zmieniaja?)
Odnosnie zdjec - w tym wypadku nie wydaja mi sie potrzebne.
Mozna by podzielic na kategorie np:
1) Odbiornik w stanie idealnym - 100% ceny
2) Odbiornik z czesciowo uszkodzona skrzynka, ale elektrycznie w pelni sprawny - 80% ceny max
3) Odbiornik niedzialajacy, ale w stanie kompletnym - 70% ceny max
4) Odbiornik uszkodzony w stanie kompletnym, z poobijana obudowa - 50% ceny max
5) Odbiornik w stanie niekompletnym, dosc zdewastowanym (brak elementow, powyrywane czesci, polamana/popekana skrzynka) - 30% ceny max
6) Samo chasiss w stanie zdewastowanym - 15% ceny max
To tylko przyklad - kategorie i procenty moga byc zupelnie inne oczywiscie

Odnosnie wypowiedzi. ze "jak ktos szuka od 5 lat, to kupi za kazda cene"
Oczywiscie - ale dzieki rankingowi przynajmniej bedzie wiedzial o ile przeplaca i bedzie to robil z pelna swiadomoscia