Piszę w tym dziale ponieważ wydaje mi się on najodpowiedniejszy do takich spraw.
Chcę zbudować sobie "kolumny" do małego wzmacniacza na EF86 i EL84/6P14P zastanawiam się nad głośnikiem Tesli ARZ 6604 umieszczonym w "odgrodzie" o wymiarach 150cm(wys.)60cm(szer.) + skrzydełka o wym. 150x20cm.
Jak myślicie czy ten głośnik będzie w miare znośnie grał w odgrodzie czy lepiej dać obudowę zamkniętą 12-14L?
Dziękuję za odpowiedzi.
Chyba zrezygnuję z odgrody i postaram się zrobić coś na kształt tych "Igieł",wyglądają na coś porządniejszego od audiofilskich wymysłów na temat odgrody.
Na temat "igieł" z tymi głośnikami dużo mógłby powiedzieć Nuncjusz1 i podejrzewam, że nie byłyby to pochlebne słowa.
Z kolei ja powiem, że obudowa zamknięta rzedu kilkunastu litrów spowoduje absolutną katastrofę.
Jedyne zastosowanie, jakie widzę dla tych głośników to dwukomorowa obudowa stratna o łącznej objętości prawie 30l.
A tak, czy inaczej trzeba będzie dodać kilka elementów RLC dla wyrównania niezbyt pięknej charakterystyki.
Jeśli chodzi o "igły",nie tragizowałbym jak Piotr,owszem mają swoje wady ale bilans kosztów(o ile ma się miejsce by je postawić) wypada nieżle,biorąc pod uwagę oczywiście preferencję słuchacza(takiego jak ja "tubowca").Moim skromnym zdaniem na początek są dobre.Ja dopiero się uczę w branży kolumn DIY dlatego powstrzymałem się przy "igłach" od jakichkolwiek korekcji elementami RLC.Piotrze czy coś więcej zdradzisz na temat korekcji TVMów.
ps.Maciek1-jak będziesz w Warszawie to możesz moich "igieł" posłuchać,nie będziesz robił w ciemno.
Pozdrawiam
nuncjusz1 pisze:Piotrze czy coś więcej zdradzisz na temat korekcji TVMów.
Jasne. Jeżeli będiesz kontynuował eksperymenty z kombinacją TVM + obudowa stratna, to na pewno trzeba będzie dodać to i owo.
Zaraz wezmę charakterystyki, ale ostatecznych pomiarów/dostrojeń będziesz musiał dokonać samodzielnie, gdyż nie mam tych głośników
Nuncjuszu1 dziękuję za propozycję ale raczej nie będę mógł być w tym roku w waw-ie.
Mógłbyś wymienić kilka z wad tej konstrukcji?
Piotr
Masz może jakieś rysunki takiej dwukomorowej obudowy stratnej?.(Do tej pory budowałem tylko kolumny zamknięte lud z basreflexem.Nigdy jeszcze nie budowałem obudowy stratniej io nawet nie wiem jak to powinno wyglądać )
Zajrzyj do wątku "otwory stratne" w dziale "poszukuję". Jest tam parę linków.
Nie ukrywam, że sam stawiam w tej dziedzinie pierwsze kroki i mam za sobą ledwie parę eksperymentów.
W każdym razie konstrukcje, w przeciwieństwie do tub i prawdziwych linii transmisyjnych, są dość proste do składania. Nie można się też pomylić w strojeniu, tak jak w BR, bo obudowa nie jest strojona
Skutki są bardzo pozytywne - Przyzwoita ilość niskich tonów i skuteczne stłumienie rezonansów głośnika/obudowy. Jak na razie moja ulubiona kombinacja. A że nie działa z każdym głosnikiem i nie da się tego zrobić w kilkulitrowej miniaturce - cóż, nie ma nic za darmo
Maciek1-wady to słabe skraje pasma,niestety tu ARZ ma swoje ograniczenia,a i odudowa napewno nie jest ideałem.Jesli masz obawy to spróbuj obudowy ,która opisuje Piotr(stratna),ja właśnie za nią się biorę,z pomocą Piotra uda się zrobić coś ciekawego,przy okazji nowe doświadczenia.
Pozdrawiam