Cewki i obwód rezonansowy równoległy

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Cewki i obwód rezonansowy równoległy

Post autor: sztyga20 »

Planuje zrobienie detektorowego odbiornika radiowego zaprogramowanego na jedną konkretną stację. Integralna cześcią takiego odbiornika jest cewka i kondensator.

znalazłem następujacy wzór:
Obrazek

Wynika z niego, że aby nastąpił rezonans iloczyn indukcyjności i pojemności kondensatora musi byc równy odwrotności (iluczynu dwóch pi oraz czestotliwości) do kwadratu?
Tak?

Należy dażyć do większej wartości indukcyjności czy pojemności?
Lepiej stosować cewki jedno czy wielowarstwowe?
Jak nazywają się w kształcie słonecznika? (takie plecionki) widziałem gdzies obrazek..... Z pewnościa wiecie o jakie chodzi, warto się fatygować aby taką zrobić, ma jakieś zalety oprócz estetycznych?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Cewki i obwód rezonansowy równoległy

Post autor: tszczesn »

sztyga20 pisze: Wynika z niego, że aby nastąpił rezonans iloczyn indukcyjności i pojemności kondensatora musi byc równy odwrotności (iluczynu dwóch pi oraz czestotliwości) do kwadratu?
Tak?
Tak. Warunek rezonansu to ω*L = 1/(ω*C) (H, F), co się sprowadza do tego wzoru.
sztyga20 pisze:Należy dażyć do większej wartości indukcyjności czy pojemności?
Lepiej stosować cewki jedno czy wielowarstwowe?
Jak nazywają się w kształcie słonecznika? (takie plecionki) widziałem gdzies obrazek..... Z pewnościa wiecie o jakie chodzi, warto się fatygować aby taką zrobić, ma jakieś zalety oprócz estetycznych?
Lepiej mieć większą inducyjność (ale bez przesady, żeby pojemności montażowe i pasożytnicze miały rozsądną wielkość w stosunku do pojemności obwodu). Cewki płaskie (pszczółkowe :) mają dużą pojemność, często pracowały na własnym rezonansie (czyli cewka i kondensator w jednym), albo kondensator był robiony w postaci pojemności między dwoma takimi cewkami. Użytkowo są gorsze od zwykłych.
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Ale ładnie wyglądają.
Pozdrawiam
Krzysztof