To mój pierwszy post na tym Forum (i mam nadzieję, że nie ostatni). Pragnę zaprosić wszystkich miłośników zabytkowego sprzętu odbiorczego na wystawę radio-retro w Muzeum Histrycznym w Białymstoku przy ulicy Warszawskiej. Jutro, czyli w sobotę - 28.10.2006 o godzinie 18-tej nastąpi oficjalne otwarcie tej wystawy. Jej organizatorem jest Polskie Radio Białystok, które zaprezentuje kolekcję zabytkowego sprzętu przekazaną radiu przez słuchaczy. Trochę informacji o tej kolekcji i całej akcji zbierania sprzętu znajduje się na stronach internetowych Radia Białystok.
Z okazji otwarcia tej wystawy w Radiu Białystok powstał także reportaż o kolekcji i akcji zbierania zabytkowego sprzętu radiotechnicznego. Udało mi się go nagrać z anteny i umieścić w Internecie w pliku MP3. Plik ma długość prawie 21 minut nagrania (przez złośliwość rzeczy martwych nie nagrało się pierwsze 1,5 minuty) i 5 MB objętości - do pobrania stąd. Miłego słuchania.
Jeśli ktoś nie zdąży na oficjalne otwarcie to nic straconego. Wystawa będzie czynna do końca roku. W niedziele do muzeum wstęp jest bezpłatny. Warto wybrać się i obejrzeć obiekty swoich kolekcjonerskich westchnień Mam nadzieję, że będzie warto. W imieniu organizatorów i swoim - serdecznie zapraszam!
Krystek pisze:To mój pierwszy post na tym Forum (i mam nadzieję, że nie ostatni).
My również mamy taką nadzieję.
Krystek pisze:Pragnę zaprosić wszystkich miłośników zabytkowego sprzętu odbiorczego na wystawę radio-retro w Muzeum Histrycznym w Białymstoku przy ulicy Warszawskiej. Jutro, czyli w sobotę - 28.10.2006 o godzinie 18-tej nastąpi oficjalne otwarcie tej wystawy.
Ale następnym razem prosze choć o tydzień wyprzedzenia, tak bym mógł pojawić się w jutro Białymstoku, teraz już nie ma szans, sobotę mam zajętą...
Witam ponownie. Przepraszam, że tak późno informuje o tym, ale cóż - tak wyszło. W przyszłości będę miał na uwadze fakt, że chętni mogą zjawić się na wystawę nie tylko z Białegostoku i okolic - wezmę na to poprawkę. Tak jak pisałem - wystawa będzie czynna do końca roku. Postaram się zajrzeć jeszcze do muzeum którejś niedzieli i zrobić trochę zdjęć (niestety na otwarciu żadnych fotek nie zrobię gdyż aparat cyfrowy trafił do serwisu - nad czym głęboko ubolewam ). Mam nadzieję, że przynajmniej reportaż przybliżył trochę zasoby kolekcji zabytkowego sprzętu Radia Białystok. Pozdrawiam serdecznie.
No i po oficjalnym otwarciu wystawy, na które udałem się razm z kolegą pitterem z Forum RadioPolska. Przyszliśmy za 20 minut 18-ta i mieliśmy jeszcze chwilę na obejrzenie w spokoju odbiorników i zabytkowego sprzętu zgromadzonego w jednej tylko sali na piętrze Muzeum Historycznego przy ulicy Warszawskiej w Białymstoku oraz wzięcie ulotek wydrukowanych na kredowym papierze za pieniądze sponsora wystawy (którą to ulotkę postaram się w niedługim czasie zeskanować i przedstawić). W sali znajdowało się około 30-tu różnego rodzaju urządzeń: odbiorniki Philips, Telefunken, Schaub, Lumophon, Talisman zakładów Tesla i inne; z polskich: Pioniery, Mazur, Polonez, Figaro, Aga i wiele innych. 5 minut po osiemnastej, gdy na piętrze zebrało się już sporo osób rozpoczęła się część oficjalna: przemówienia dyrektora Muzeum Podlaskiego, prezydenta Białegostoku, prezesa Radia Białystok oraz organizatorki-kuratorki wystawy z ramienia Radia Białystok pani Gabrieli Walczak. Oprócz tych osób ciekawy wykład o historii fal elektromagnetycznych zaprezentował pracownik Politechniki Białostockiej, którego nazwiska w tej chwili nie pomnę. Po, mniej więcej, 20-minutowych przemowach zgromadzeni zostali poczęstowani lampką wina i mogli jeszcze raz przyjrzeć się radioodbiornikom w wydaniu retro i podzielić się uwagami na ich temat ze współoglądaczami oraz pracownikami białostockiej rozgłośni Polskiego Radia, którzy tłumnie przybyli na uroczystą inaugurację wystawy. Koło godziny 19-tej gdy 2/3 osób już opuściło budynek muzeum, także i my postanowiliśmy dołączyć do wychodzących gości i zakończyć swój pobyt na wystawie. Wystawa będzie funkcjonowała do końca roku a w niedziele wstęp do muzeum jest bezpłatny. Kto będzie miał okazję niech się tam wybierze.
Na razie nie udało mi się obejrzeć wystawy, ale jak będę w Białymstoku (mam tam tylko 70km drogi) postaram się tam zawitać. Może uda sie trzasnąc parę fotek. Na razie wpadła mi w ręce ulotka reklamująca tą wystawę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
W ostatnią niedzielę byłem na tej wystawie. Polecam wszystkim miłośnikom starych odbiorników. Byłem pod wrażeniem wielkiej pasji i kompetencji Pani Gabrieli Walczak, która jest organizatorem wystawy. Bardzo ciekawa, równiez pod względem estetycznym, wystawa tematyczna. Gdyby ktoś był zainteresowany, to mam zdjęcia wszystkich wystawianych radioodbiorników.
Pozdrawiam
Jarek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miałem umieścić tutaj ulotkę (dawno dawno temu...), ale z powodu awarii komputera nie mogłem tego zrobić wcześniej. Widzę, że już została umieszczona. Swoją zeskanowałem tego wieczora i wrzuciłem na darmowy hosting - RB_Retro-wystawa-ulotka.zip (ulotka w formacie PDF oraz dwa skany - strona przednia i tylna ulotki - 1,8 MB). Cieszę się, że nie tylko Białostocczanie i Podlasianie odwiedzają tę wystawę.