problem z ecc83

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

problem z ecc83

Post autor: fresostrowiec »

odrazu sie przyznam że dopiero złożyłem pierszy układ na lampach i jak mi się wydawalo prosty, ale do sedna sprawy: po zmontowaniu wszystko właczam i o dziwo (chociaż mozna było się tego spodziewać) cisza w głośniku więc wziołem sie za szukanie przyczyn i jak sie okazalo na inwerterze zrobionym na ecc83 prąd anodowy nie płyni, na początku myślalem że za dużą różnice potecjąłów miedzy siatka a katodą więc zwarłem je ze sobą i dalej nic, potem podejrzenie padło na lampe ale spradziłem z jeszcze z inna i nic, znając życie popełnilem jakis głupi błąd, może mnie ktoś oświeci jaki?
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Bez schematu nic nie poradzimy.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Racja, przydałby się schemat.

Na marginesie wspomnę tylko jakie jest lekarstwo na mój najczęstszy "głupi błąd". Otóż wszelkie układy elektroniczne działają zdecydowanie lepiej, kiedy mają sprawne zasilanie ;)
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

schemat wzięty z strony: http://audioton.republika.pl/gitarowiec.html, chyba prostszego nie ma ;)
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

http://audioton.republika.pl/gitarowiec.html poprawiam link ;) a sprawdzales napiecia w glownych punktach?zobacz czy popreampie wychodzi sygnal bo grzebales w inwerterze a moze wina jest w pre?? pozdrawiam i czekam na odpowiedz:)
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

fresostrowiec pisze:chyba prostszego nie ma ;)
oj, zdziwiłbyś się :)
Ten schemat jest troche nakombinowany :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: problem z ecc83

fresostrowiec pisze:jak sie okazalo na inwerterze zrobionym na ecc83 prąd anodowy nie płyni[e]
Co nazywasz inwerterem? Bo na podanej stronie widzę wzmacniacz SE :shock:
Przez którą lampę nie płynie prąd? Czy na pewno ma podane napięcie zasilania na rezystor anodowy? Czy obwód tej lampy (zasilanie-Ra-anoda oraz katoda-Rk-masa) nie ma jakiejś nieprzewidzianej przerwy?
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

no i chodzi, a raczej działa...
dziękuje Piotrowi że podsunoł mi myśl... wstyd się przyznać ale nie sprawdziłem nateżenia w układzie żarzenia, a tam brakło troche miliamperów
a że lampy są wywalone na zewnątrz obudowy a wzmacniacz leżał bebechami do góry to mi nie wpadło to w oko.
nawet fajnie gra,
podłaczyłem oscyloskop - układ wprowadza duże zniekształcenia przy już przy połowie mocy (a jak o mocy mowa z moich obliczeń wyszło 7,28 W na tej stronie pisali że bedzie miał 5W) w pasmie 50-400 hz ale ma to być do gitarki elektrycznej... żadnego przydywięku, brumu itp.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Nie mam pojęcia jak to policzyłeś, bo z EL84 nie przeciążając lampy nie wyciągniesz więcej niż 6W i to przy zniekształceniach rzędu 10%.
Jeżeli duże zniekształcenia pojawiają się wcześniej, to sprawdź czy punkty pracy wszystkich lamp są ustawione właściwie.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Pewnie fresostrowiec
obliczył moc max a nie skuteczną.
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

obliczenia są prawidłowe tzn przy sygnale sinusoidalnym o częstoliwości 1kHz na oscylogamie otrzymałem amplidude ~11V (oscyloskop anologowy), kwadrat watrości skutecznej 60,5 i to podzielić prze 8,3 (ohma) bo taki rezytora użyłem do pomiary, więc czy popełnilem jakiś błąd w obliczzeniach? metoda pomiaru wnosi gdzieś 0,5-0,8W rozrzutu więc moc może być troche mniejsza. a punkt pracy nie jest dokładnie taki jaki wychodzi ze schematu (troche inne wartości napięć),
a co do czestoliwości dolnej - to zniekształcenia w tym pasmi mało mnie interesuja bo to ma być do elektryka a nie do basu... a od 600 - 15 kHz zniekształcenia są ale raczej małe i przy pełnym wysterowaniu
dziekuje wszystkim za uwagi i pomoc
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

fresostrowiec pisze:zniekształcenia są ale raczej małe i przy pełnym wysterowaniu
A jak je mierzyłeś?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

fresostrowiec pisze:obliczenia są prawidłowe tzn przy sygnale sinusoidalnym o częstoliwości 1kHz na oscylogamie otrzymałem amplidude ~11V (oscyloskop anologowy)
Jak odczytałeś to 11V? Czy to nie jest czasami wartość międzyszczytowa?
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

troche mnie dziwił upór tylu osób z tą mocą więc dogadałem się z prowadzącym laborki z systemów pomiarowych i na konsultacjiach udostepnił mi przyrządy o klase (jak nie dwie) lepsze od tego co mam w domu, no i tak:
amplituda przy nie zniekształconym sygnale 8,68V, R=8,61ohma co daje moc 4,38W
obliczenia mocy przy pełnym wysterowaniu zajeły jakieś dwie strony A4 więc ich nie bede przytaczał (ponieważ dolna cześc sinusoidy była ścięta musiałem liczyć z wzoru ogólnego na wartość skuteczna sygnału <<w pierwotnych obliczeniach tego nie uwzględniłem>> ) a końcowy wynik dał moc rzedu 5,47W
jednak bardziej doświadczeni elektrycy mieli racjie :roll:
a co do pomiaru zniekształceń - to oceniałem je organoleptycznie, czyli porównałem to co widziałem na oscylogramie z znajomym mi kształtem sinusoidy
a co najważniejsze brzmienie podoba się zarówno mi jak i kumplowi dla którego był robiony