identyfikacja trupa.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

identyfikacja trupa.

Post autor: Alek »

Przyjaciele!

Jeden mój dobry kolega przywiózł mi nieco gratów lampowych i wśród nich rozbite radio.
Obudowa w zasadzie nie istnieje, głośnik rozwalony w drobny maczek.
trafo sieciowe ktoś wyszabrował :cry:
Szkło skali też nie ocalało.
Aż mi serce zapłakało jak to zobaczyłem :cry: .
Odbiornik jest produkcji polskiej. Z lamp ocalała jedynie EM80, ale nietrudno się domyśleć, że pracowały tam lampy AZ1, EBL21, ECH21, ECH21. Radio ma 3 zakresy fal, 5-klawiszowy przełącznik zakresów. Ma regulację barwy.
Ponieważ chassis jest ogólnie w stanie dobrym, więc chcę elektronikę ożywić a kiedyś może pudło się da załatwić :?: W każdym razie szukam do niego trafa sieciowego. Ktoś pomoże?
Muszę jednak jescze ustalić co to za radio.
Po obejrzeniu opisów w Truszu stawiam na "Romans" lub "Kaprys". Ale w opisie do tych radiów jest EM4 a nie EM80 :?
Odbiornik jest z około 1965r-taka jest data na elektrolicie.
To raczej przemawia za "Romansem".
A może to jednak inne radio :?:

Czekam na Wasze sugestie.

Alek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: identyfikacja trupa.

Post autor: tszczesn »

Alek pisze: Po obejrzeniu opisów w Truszu stawiam na "Romans" lub "Kaprys". Ale w opisie do tych radiów jest EM4 a nie EM80 :?
To jeszcze nic nie znaczy. Widziałem schematy polskich radiów gdzie były dwie wersje oczek - np. EM4 lub EM34 czy właśnie EM80, więc może to być i Romans.
_idu

Post autor: _idu »

W pewnym okresie stosowano zamiennie dwa rodzaje oczek magicznych: EM4 i EM80.
Byc moze wlasnie trafiles na radio gdy juz zaprzestano montowac EM4.
Alek

trup przemówił!

Przyjaciele!
Radio przemówiło na zakresie "krótkie dwa" i to z całkiem niezłą czułością. Wsadziłem brakujące lampy poza azetką (zasilam z trafa nie przeznaczonego dla lampy prostowniczej),
wywaliłem kartoflaki a także poprzerywane opory. Dolutowałem głośnik i dołożyłem skradzione żarówki skali.
Na "krótkich jeden" martwa cisza. Na długich i średnich warczy i trzeszczy przy strojeniu, oczko reaguje ale nie łapie żadnej stacji. Po prostu dupa.exe. Na średnich ma prawo nic nie złapać. Ale na długich powinno Warszawę złapać. Będę jeszcze kombinował konfrontując ze schematem.

Alek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: trup przemówił!

Alek pisze: Na "krótkich jeden" martwa cisza. Na długich i średnich warczy i trzeszczy przy strojeniu, oczko reaguje ale nie łapie żadnej stacji. Po prostu dupa.exe. Na średnich ma prawo nic nie złapać. Ale na długich powinno Warszawę złapać. Będę jeszcze kombinował konfrontując ze schematem.
Sprawdź cewki, zwłaszcza długofalowe i średniofalowe są łatwe do uszkodzenia - dużo cienkieog drucika.
Alek

Dziękuję za radę. Zaraz zacznę sprawdzać. Oby Twoja sugestia była nieprawdziwa :idea: bo się chyba załamię.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Dziękuję za radę. Zaraz zacznę sprawdzać. Oby Twoja sugestia była nieprawdziwa :idea: bo się chyba załamię.
Nawet jeśli to nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem zapasowych - polskie radia z tego okresu są dość popularne, a i wymienność elementów pomiędzy nimi duża :)
Alek

Przejechałem lutownicą łączenia cewek. Po tym zabiegu mam już oba zakresy krótkich i chyba średnie. Pewności nie mam bo tam coś łapie, ale nie wiem czy dobrze.
Co do długich...hmm. Zrobiłem taki eksperyment, że do gniazdek przyłączyłem antenę ferrytową wraz z kondensatorem strojonym. Po dostrojeniu na antenie do około 225kHz i na skali też na tą wartość zagrała mi Warszawa :D . Wydaje mi się, że to jednoznacznie świadczy o całości cewek heterodyny.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

No to powodzenia!

Życzę satysfakcji z własnoręcznie odnowionego radioodbiornika. A z trafem sieciowym niestety nie mogę pomóc- też szukam jednego do zasilkacza lampowego miksera :) bo ten co jest (a raczej dwa trafa, połączone uzwojeniami niskonapięciowymi) trochę nie wyrabia i są duże spadki napięcia (dwukrotne- na jałowo jest ok. 350V a po podłączeniu miksera 160, a w mikserze mam jakieś 15 lamp więc prądu pewnie ciągnie toto sporawo).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

Daleka droga do tego. Nie mam póki co ani trafa sieciowego ani obudowy ani skali :cry: . Ciągle zastanawiam się nad tymi długimi. Na kawałku drutu nie wstraja Warszawy. Cewka wejściowa wydaje się być dobra.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

Alek pisze:Zrobiłem taki eksperyment, że do gniazdek przyłączyłem antenę ferrytową wraz z kondensatorem strojonym. Po dostrojeniu na antenie do około 225kHz i na skali też na tą wartość zagrała mi Warszawa.
A w jaki sposób dostroiłeś obwód antenowy do 225kHz. Czy miałeś jakiś przyrząd, czy zastosowałeś jakąś sztuczkę. Czy można to zrobić np. ustawiając sprawne radio na tą częstotliwość a potem podmieniając obwód antenowy starać się złapać określoną stację i potem przełożyć tak nastrojony obwód antenowy do zepsutego radia?
Alek

Zrobiłem tak:
na trupie ustawiłem 225kHz. Mogłem to zrobić, bo posiadana do niego skala jest tylko częściowo zbita. Nastepnie dostrajałem obwód strojony z anteną ferrytową. Odbiornik -trup był sprzężony z tą anteną transformatorowo.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Vault_Dweller pisze:No to powodzenia!

Życzę satysfakcji z własnoręcznie odnowionego radioodbiornika. A z trafem sieciowym niestety nie mogę pomóc- też szukam jednego do zasilkacza lampowego miksera :) bo ten co jest (a raczej dwa trafa, połączone uzwojeniami niskonapięciowymi) trochę nie wyrabia i są duże spadki napięcia (dwukrotne- na jałowo jest ok. 350V a po podłączeniu miksera 160, a w mikserze mam jakieś 15 lamp więc prądu pewnie ciągnie toto sporawo).
JA mam trafo od Bambino w pełni sprawne.Jak chcesz to pisz na
urban@list.pl
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

posiadam takie trafo do starego radia współpracujacego z lampą AZ1 nap anodowe to 2*290V AC bez obciązenia (pomiar przy nap sieci 248V ) oraz uzwojenie 4 V i 6.3V rdzen okło 8cm^2
Alek

A ile za to chcesz?