Membrana pokryta diamentem - tego jeszcze nie było!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Membrana pokryta diamentem - tego jeszcze nie było!
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.h ... 8826&all=1
Tak na chłopski rozum... Co może usztywnić warstwa diamentu o grubości 4um?
Tak na chłopski rozum... Co może usztywnić warstwa diamentu o grubości 4um?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 2500...3124 posty
Chmmm...
Ciekawe,Nigdy nie zajmowałem się produkcją diamentów,ale o ile wiem
to przy produkcji potrzebne są wysokie temperatury i ciśnienia
i zapewne to moja niewiedza ale nie wyobrażam sobie naniesienia POWŁOKI z czystego diamentu.
Pomijam tu świadomie ewentualne audiofilskie efekty,które można w ten sposób osiągnąć.
Ciekawe,Nigdy nie zajmowałem się produkcją diamentów,ale o ile wiem
to przy produkcji potrzebne są wysokie temperatury i ciśnienia
i zapewne to moja niewiedza ale nie wyobrażam sobie naniesienia POWŁOKI z czystego diamentu.
Pomijam tu świadomie ewentualne audiofilskie efekty,które można w ten sposób osiągnąć.
-
- 625...1249 postów
Może będą odsłuchy? Chętnie bym się zatoczył na nie 
staszeks
Średnica mięknie, bas się lęknie, chóry anielskie idą po piwo, scena wydłuża się skracając, szumy nikną, góra tępa, dół jękliwy, środek to już w ogóle wyśrodkowany, kable grają, kondensatory milkną, lampy same się rozgrzewają, pies chołubca wycina, żona w podskokach zupę niesie, dzieci dostają Nobla, sąsiedzi są tolerancyjni, politycy myślą, szef jest cierpliwy...

Średnica mięknie, bas się lęknie, chóry anielskie idą po piwo, scena wydłuża się skracając, szumy nikną, góra tępa, dół jękliwy, środek to już w ogóle wyśrodkowany, kable grają, kondensatory milkną, lampy same się rozgrzewają, pies chołubca wycina, żona w podskokach zupę niesie, dzieci dostają Nobla, sąsiedzi są tolerancyjni, politycy myślą, szef jest cierpliwy...
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- moderator
Pomysł usztywnienia membrany poprzez nałożenie na nią twardej powłoki jest bardzo stary. Prawie ćwierć wieku temu japońska firma JVC zastosowała w swoim głośniku średniotonowym aluminiową membranę (o średnicy 70mm i grubości 80um) pokrytą cienką warstwą twardego tlenku aluminium. Naniesienie warstewki tlenku glinu, o grubości zaledwie 20um, spowodowało, że drugi rezonans głośnika (rezonans wierzchołka czaszy) występował dopiero przy częstotliwości 16kHz, czyli znacznie powyżej założonego pasma przenoszenia dla tego głośnika. Tak wykonany głośnik był w stanie przetwarzać częstotliwości od 400Hz do 10kHz z bardzo małymi zniekształceniami nieliniowymi i liniowymi, wykazując przy tym cechy pozwalające doskonale oddawać szybkie przebiegi impulsowe, tak ważne dla odczuwania naturalności i "współobecności" zdarzeń akustycznych w pomieszczeniu, w którym są one reprodukowane.
Na początku lat 80-tych JVC zastosowała ten typ głośnika (razem z przetwornikiem niskotonowym o średnicy 30cm i wysokotonowym wstęgowym) w zestawie o nazwie "ZERO-6". Zestaw uchodził (oczywiście w tamtych czasach) za szczytowe osiągnięcie technologiczne w dziedzinie przetworników elektroakustycznych, przeznaczonych do współpracy ze sprzętem klasy Hi-Fi.
Pozdrawiam,
Romek
Na początku lat 80-tych JVC zastosowała ten typ głośnika (razem z przetwornikiem niskotonowym o średnicy 30cm i wysokotonowym wstęgowym) w zestawie o nazwie "ZERO-6". Zestaw uchodził (oczywiście w tamtych czasach) za szczytowe osiągnięcie technologiczne w dziedzinie przetworników elektroakustycznych, przeznaczonych do współpracy ze sprzętem klasy Hi-Fi.
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 250...374 postów
Całe mnóstwo: http://www.nextag.com/titanium-tweeter/search-htmlszalony pisze:Zastanawialem sie wlasnie - czy sa glosnik z membranami np. ze stopow tytanu ? Albo pokryte warstwa jakiejsc bardzo twardej ceramiki ?
Kopułki z syntetycznego diamentu stosuje na razie tylko brytyjski B&W i hinduska Kharma.
Natomiast JMLab wprowadził ze dwa lata temu swoją serię Grand Utopia Be, z odwróconą kopułką z berylu: http://www.utopia-be.com/Technology/Beryllium.htm
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
Diament jako material na membrane to nie tylko domena B&W w obecnych czasach. Accuton rowniez produkuje takie glośniki.
http://akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_ ... g=pl&dh=dt
http://akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_ ... g=pl&dh=dt
-
- 250...374 postów
A wiesz, że coś w tym jest? Może to kwestia przyzwyczajenia ucha do charakterystycznych podbarwień, jakie dają tradycyjne membrany celulozowe i kopułki tekstylne, ale mnie jakoś nie przekonują te ultralekkie i supersztywne wynalazki. Też podbarwiają, tylko w inny sposób - dla mnie znacznie mniej przyjemny w odbiorze.Piotr pisze:Fajnie.
A ja słucham kartonu i szmaty w obudowie z calowej tektury i dobrze mi z tym
-
- 3125...6249 postów
-
- 250...374 postów
Kevlar ma się dobrze i nadal używany jest w wielu konstrukcjach, głównie w membranach głośników średniotonowych. Stosuje go choćby Sony, Wharfedale, B&W i jeszcze paru innych większych producentów. Zresztą kevlar nie należy do jakichś szczególnie ekskluzywnych i drogich materiałów - kevlarowe głośniki znajdziesz dziś nawet w tanich zestawach do kina domowego.fugasi pisze:W latach 90-tych sensacją-rewelacją był żółty kevlar. Teraz, zdaje się, jakoś mało go widać, prawda?
Przeżyliśmy kevlar, przeżyjemy i diamenty!
Ja tam nie twierdzę, że polepszanie parametrów głośników poprzez stosowanie coraz to bardziej wyrafinowanych powłok na membrany jest samo w sobie złe - tyle, że to co widać na wykresach nie zawsze pokrywa się z naszymi słuchowymi preferencjami.
Zresztą sam dobrze wiesz, że same głośniki, nawet te z górnej półki, nie gwarantują jeszcze sukcesu. Przy źle zestrojonej kolumnie albo fatalnie zaprojektowanej zwrotnicy nawet diamentowe kopułki i ceramiczne woofery nie pomogą.
Pzdr.
-
- 1875...2499 postów
Czego to ci kapitalisci z glodu nie wymysla...
Glosniki do wzmacniaczy gitarowych z membrana wykonana z konopi to jest to. Super brzmienie i gwarantowany odlot. Ekologiczne to tez jest.
http://www.tonetubby.com/
Glosniki do wzmacniaczy gitarowych z membrana wykonana z konopi to jest to. Super brzmienie i gwarantowany odlot. Ekologiczne to tez jest.
http://www.tonetubby.com/
Aleksander Niemand