Membrana pokryta diamentem - tego jeszcze nie było!

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Membrana pokryta diamentem - tego jeszcze nie było!

Post autor: futrzaczek2 »

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.h ... 8826&all=1
Tak na chłopski rozum... Co może usztywnić warstwa diamentu o grubości 4um?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Chmmm...
Ciekawe,Nigdy nie zajmowałem się produkcją diamentów,ale o ile wiem
to przy produkcji potrzebne są wysokie temperatury i ciśnienia
i zapewne to moja niewiedza ale nie wyobrażam sobie naniesienia POWŁOKI z czystego diamentu.
Pomijam tu świadomie ewentualne audiofilskie efekty,które można w ten sposób osiągnąć.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Może będą odsłuchy? Chętnie bym się zatoczył na nie :)
:arrow: staszeks
Średnica mięknie, bas się lęknie, chóry anielskie idą po piwo, scena wydłuża się skracając, szumy nikną, góra tępa, dół jękliwy, środek to już w ogóle wyśrodkowany, kable grają, kondensatory milkną, lampy same się rozgrzewają, pies chołubca wycina, żona w podskokach zupę niesie, dzieci dostają Nobla, sąsiedzi są tolerancyjni, politycy myślą, szef jest cierpliwy...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Pomysł usztywnienia membrany poprzez nałożenie na nią twardej powłoki jest bardzo stary. Prawie ćwierć wieku temu japońska firma JVC zastosowała w swoim głośniku średniotonowym aluminiową membranę (o średnicy 70mm i grubości 80um) pokrytą cienką warstwą twardego tlenku aluminium. Naniesienie warstewki tlenku glinu, o grubości zaledwie 20um, spowodowało, że drugi rezonans głośnika (rezonans wierzchołka czaszy) występował dopiero przy częstotliwości 16kHz, czyli znacznie powyżej założonego pasma przenoszenia dla tego głośnika. Tak wykonany głośnik był w stanie przetwarzać częstotliwości od 400Hz do 10kHz z bardzo małymi zniekształceniami nieliniowymi i liniowymi, wykazując przy tym cechy pozwalające doskonale oddawać szybkie przebiegi impulsowe, tak ważne dla odczuwania naturalności i "współobecności" zdarzeń akustycznych w pomieszczeniu, w którym są one reprodukowane.
Na początku lat 80-tych JVC zastosowała ten typ głośnika (razem z przetwornikiem niskotonowym o średnicy 30cm i wysokotonowym wstęgowym) w zestawie o nazwie "ZERO-6". Zestaw uchodził (oczywiście w tamtych czasach) za szczytowe osiągnięcie technologiczne w dziedzinie przetworników elektroakustycznych, przeznaczonych do współpracy ze sprzętem klasy Hi-Fi.

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
szalony

Post autor: szalony »

Zastanawialem sie wlasnie - czy sa glosnik z membranami np. ze stopow tytanu ? Albo pokryte warstwa jakiejsc bardzo twardej ceramiki ?
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

szalony pisze:Zastanawialem sie wlasnie - czy sa glosnik z membranami np. ze stopow tytanu ? Albo pokryte warstwa jakiejsc bardzo twardej ceramiki ?
Całe mnóstwo: http://www.nextag.com/titanium-tweeter/search-html

Kopułki z syntetycznego diamentu stosuje na razie tylko brytyjski B&W i hinduska Kharma.
Natomiast JMLab wprowadził ze dwa lata temu swoją serię Grand Utopia Be, z odwróconą kopułką z berylu: http://www.utopia-be.com/Technology/Beryllium.htm
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A jeżeli chodzi o ceramikę, to brytyjska firma Monitor Audio produkowała (nie wiem czy teraz też) całą serię uznanych głośników z membranami ze stopu aluminiowo-magnezowego pokrytego ceramiką. Nazywały się C-CAM (Ceramic Coated Aluminium Magnesium).
_
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Hihi, membrany w sam raz do termita :) A na serio - czy powłoka jednego z najtwardzych materiałów na świecie, jakim jest diament, o grubości 4um coś zmieni poza kosztami?
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Diament jako material na membrane to nie tylko domena B&W w obecnych czasach. Accuton rowniez produkuje takie glośniki.
http://akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_ ... g=pl&dh=dt
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Fajnie.
A ja słucham kartonu i szmaty w obudowie z calowej tektury i dobrze mi z tym :D
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Piotr pisze:Fajnie.
A ja słucham kartonu i szmaty w obudowie z calowej tektury i dobrze mi z tym :D
A wiesz, że coś w tym jest? Może to kwestia przyzwyczajenia ucha do charakterystycznych podbarwień, jakie dają tradycyjne membrany celulozowe i kopułki tekstylne, ale mnie jakoś nie przekonują te ultralekkie i supersztywne wynalazki. Też podbarwiają, tylko w inny sposób - dla mnie znacznie mniej przyjemny w odbiorze.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Bo to są takie sensacyjne nowości po to żeby klient kupił właśnie te a nie inne (te stare, staaaaare) głośniki. W latach 90-tych sensacją-rewelacją był żółty kevlar. Teraz, zdaje się, jakoś mało go widać, prawda?
Przeżyliśmy kevlar, przeżyjemy i diamenty! :)
_
gutten
250...374 postów
250...374 postów

fugasi pisze:W latach 90-tych sensacją-rewelacją był żółty kevlar. Teraz, zdaje się, jakoś mało go widać, prawda?
Przeżyliśmy kevlar, przeżyjemy i diamenty! :)
Kevlar ma się dobrze i nadal używany jest w wielu konstrukcjach, głównie w membranach głośników średniotonowych. Stosuje go choćby Sony, Wharfedale, B&W i jeszcze paru innych większych producentów. Zresztą kevlar nie należy do jakichś szczególnie ekskluzywnych i drogich materiałów - kevlarowe głośniki znajdziesz dziś nawet w tanich zestawach do kina domowego.
Ja tam nie twierdzę, że polepszanie parametrów głośników poprzez stosowanie coraz to bardziej wyrafinowanych powłok na membrany jest samo w sobie złe - tyle, że to co widać na wykresach nie zawsze pokrywa się z naszymi słuchowymi preferencjami.
Zresztą sam dobrze wiesz, że same głośniki, nawet te z górnej półki, nie gwarantują jeszcze sukcesu. Przy źle zestrojonej kolumnie albo fatalnie zaprojektowanej zwrotnicy nawet diamentowe kopułki i ceramiczne woofery nie pomogą.

Pzdr.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Czego to ci kapitalisci z glodu nie wymysla...
Glosniki do wzmacniaczy gitarowych z membrana wykonana z konopi to jest to. Super brzmienie i gwarantowany odlot. Ekologiczne to tez jest.
http://www.tonetubby.com/
Aleksander Niemand
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

VacuumVoodoo pisze: Glosniki do wzmacniaczy gitarowych z membrana wykonana z konopi
indyjskich? Grałbym prawdziwe reggae :D