Jak sie nazywa typ podstawki pod EBF11?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
Jak sie nazywa typ podstawki pod EBF11?
Dziś podczas powrotu ze szkoły nadepnołem (dosłownie, po prostu szedłem, szedłem i coś poczułem pod nogą) na lampę EBF11 Funkkwert Erfurt, ma ona osiem nóżek przy czym pięć jest po jednek stronie a trzy po drugiej... Jak się nazywają podstawki pod te lampy?
//Lampa jest naprawdę śliczna, ładniejszej w życiu nie widziałem, nie ucierpiała w wyniku nadepniecia.... pisze na niej 13-56, można po tym ustalić datę jej produkcji np 13 tydzień 56 roku itp. Jest to jakaś śmieciowa lampa czy bardziej wartościowa?
//Lampa jest naprawdę śliczna, ładniejszej w życiu nie widziałem, nie ucierpiała w wyniku nadepniecia.... pisze na niej 13-56, można po tym ustalić datę jej produkcji np 13 tydzień 56 roku itp. Jest to jakaś śmieciowa lampa czy bardziej wartościowa?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Jak sie nazywa typ podstawki pod EBF11?
Jest to cokól stalowy, choć NDRdowskie lampy były szklane (Telefunken, Valvo, inne firmy robiły je w wersji całkowicie metalowej). Ta lampa to nic ciekawego, popularna, zwłaszcza w wersji NRD, bo oni produkowali je wyjątkowo długo i licznie. Do tego w wersji szklanej, bez ekranującej metalowej obudowy mocno skłonna do wzbudzeń.sztyga20 pisze:Dziś podczas powrotu ze szkoły nadepnołem (dosłownie, po prostu szedłem, szedłem i coś poczułem pod nogą) na lampę EBF11 Funkkwert Erfurt, ma ona osiem nóżek przy czym pięć jest po jednek stronie a trzy po drugiej... Jak się nazywają podstawki pod te lampy?
A może raczej loctalem. Cechą tego cokołu jest kształt "nóżek" pozwalający na pewne zatrzaśnięcie lampy w podstawce.OTLamp pisze:Cokół ten jest też czasami nazywany niemieckim oktalem.
Co do wersji cokiołu - tak były tez wersje z większą ilościa nóżek. Np. opisana EL156.
Jak widac problem lamp zatrzaskujących się w podstawkach doczekał się dwóch rozwiązań - w USa lampy locktal - nasza EBL21.... oraz niemiecki lampy stalowe - EF13 - co ciwae dwie idee z USA w ten sposób pojawiły sie w lampach niemieckich zarówno cokół zatrzaskowy jak i metalowa obudowa lampy.[/url]
Nie, oktalem:) Protoplastą tego cokołu jest amerykański oktal. Gdzieś czytałem, że Telefunken w 1936r. rozważał wprowadzenie do produkcji lamp metalowych właśnie z cokołem oktalowym, ale potem zrezygnował i wprowadził swój cokół i swoje lampy stalowe.STUDI pisze:A może raczej loctalem. Cechą tego cokołu jest kształt "nóżek" pozwalający na pewne zatrzaśnięcie lampy w podstawce.OTLamp pisze:Cokół ten jest też czasami nazywany niemieckim oktalem.
Co do wersji cokiołu - tak były tez wersje z większą ilościa nóżek. Np. opisana EL156.
Jak widac problem lamp zatrzaskujących się w podstawkach doczekał się dwóch rozwiązań - w USa lampy locktal - nasza EBL21.... oraz niemiecki lampy stalowe - EF13 - co ciwae dwie idee z USA w ten sposób pojawiły sie w lampach niemieckich zarówno cokół zatrzaskowy jak i metalowa obudowa lampy.[/url]
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie. Loctal to lampy z serii 20.STUDI pisze:A może raczej loctalem. Cechą tego cokołu jest kształt "nóżek" pozwalający na pewne zatrzaśnięcie lampy w podstawce.OTLamp pisze:Cokół ten jest też czasami nazywany niemieckim oktalem.
Do obydwu przedmówców: Nóżki cokołu octal są proste. Lampy loctal (8p, 9p i więcej...) mają klucz ze złobkiem dla ztrzasku. Lampy stalowe serii 11 mają żłobkowane nóżki które pozwalają zastosować analogiczne zatrzaski jak loctalach - tyle że zamiast jedego w śroku - tyle ile jest nóżek (8, 10 ....). To miałem na mysli.
Po poprstu Niemcy nie zrobili prostego małpowania kopiując pomysł lamp metalowych. PWrowadzili cokó z dodatkową funkcjonalnością. Poandto cokół który mógł byc wykonany z większa liczą wyprowadzeń bez zminany odstępów kątowych pomiędzy nimi.[/img]
Po poprstu Niemcy nie zrobili prostego małpowania kopiując pomysł lamp metalowych. PWrowadzili cokó z dodatkową funkcjonalnością. Poandto cokół który mógł byc wykonany z większa liczą wyprowadzeń bez zminany odstępów kątowych pomiędzy nimi.[/img]