Jak sie nazywa typ podstawki pod EBF11?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Jak sie nazywa typ podstawki pod EBF11?

Post autor: sztyga20 »

Dziś podczas powrotu ze szkoły nadepnołem (dosłownie, po prostu szedłem, szedłem i coś poczułem pod nogą) na lampę EBF11 Funkkwert Erfurt, ma ona osiem nóżek przy czym pięć jest po jednek stronie a trzy po drugiej... Jak się nazywają podstawki pod te lampy?

//Lampa jest naprawdę śliczna, ładniejszej w życiu nie widziałem, nie ucierpiała w wyniku nadepniecia.... pisze na niej 13-56, można po tym ustalić datę jej produkcji np 13 tydzień 56 roku itp. Jest to jakaś śmieciowa lampa czy bardziej wartościowa?
szalony

Post autor: szalony »

Na ogół nazywa się "podstawką do niemieckich lamp metalowych". Nie wiem czy to nie jest jakaś odmiana loktala.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Jak sie nazywa typ podstawki pod EBF11?

Post autor: tszczesn »

sztyga20 pisze:Dziś podczas powrotu ze szkoły nadepnołem (dosłownie, po prostu szedłem, szedłem i coś poczułem pod nogą) na lampę EBF11 Funkkwert Erfurt, ma ona osiem nóżek przy czym pięć jest po jednek stronie a trzy po drugiej... Jak się nazywają podstawki pod te lampy?

//Lampa jest naprawdę śliczna, ładniejszej w życiu nie widziałem, nie ucierpiała w wyniku nadepniecia.... pisze na niej 13-56, można po tym ustalić datę jej produkcji np 13 tydzień 56 roku itp. Jest to jakaś śmieciowa lampa czy bardziej wartościowa?
Jest to cokól stalowy, choć NDRdowskie lampy były szklane (Telefunken, Valvo, inne firmy robiły je w wersji całkowicie metalowej). Ta lampa to nic ciekawego, popularna, zwłaszcza w wersji NRD, bo oni produkowali je wyjątkowo długo i licznie. Do tego w wersji szklanej, bez ekranującej metalowej obudowy mocno skłonna do wzbudzeń.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Cokół ten jest też czasami nazywany niemieckim oktalem.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Rozumiem, że EL156 TFK mają cokół "stalowy" tylko z nazwy, bo faktycznie jest bakelitowy. Czy tak?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Teslacoil pisze:Rozumiem, że EL156 TFK mają cokół "stalowy" tylko z nazwy, bo faktycznie jest bakelitowy. Czy tak?
Nigdy się nie spotkałem z oznaczeniem cokołu EL156 jako stalowego, choć rzeczywiście jest podobny.
_idu

Post autor: _idu »

OTLamp pisze:Cokół ten jest też czasami nazywany niemieckim oktalem.
A może raczej loctalem. Cechą tego cokołu jest kształt "nóżek" pozwalający na pewne zatrzaśnięcie lampy w podstawce.
Co do wersji cokiołu - tak były tez wersje z większą ilościa nóżek. Np. opisana EL156.

Jak widac problem lamp zatrzaskujących się w podstawkach doczekał się dwóch rozwiązań - w USa lampy locktal - nasza EBL21.... oraz niemiecki lampy stalowe - EF13 - co ciwae dwie idee z USA w ten sposób pojawiły sie w lampach niemieckich zarówno cokół zatrzaskowy jak i metalowa obudowa lampy.[/url]
OTLamp

Post autor: OTLamp »

STUDI pisze:
A może raczej loctalem. Cechą tego cokołu jest kształt "nóżek" pozwalający na pewne zatrzaśnięcie lampy w podstawce.
Co do wersji cokiołu - tak były tez wersje z większą ilościa nóżek. Np. opisana EL156.

Jak widac problem lamp zatrzaskujących się w podstawkach doczekał się dwóch rozwiązań - w USa lampy locktal - nasza EBL21.... oraz niemiecki lampy stalowe - EF13 - co ciwae dwie idee z USA w ten sposób pojawiły sie w lampach niemieckich zarówno cokół zatrzaskowy jak i metalowa obudowa lampy.[/url]
Nie, oktalem:) Protoplastą tego cokołu jest amerykański oktal. Gdzieś czytałem, że Telefunken w 1936r. rozważał wprowadzenie do produkcji lamp metalowych właśnie z cokołem oktalowym, ale potem zrezygnował i wprowadził swój cokół i swoje lampy stalowe.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

STUDI pisze:
Nie. Loctal to lampy z serii 20.
_idu

Post autor: _idu »

Do obydwu przedmówców: Nóżki cokołu octal są proste. Lampy loctal (8p, 9p i więcej...) mają klucz ze złobkiem dla ztrzasku. Lampy stalowe serii 11 mają żłobkowane nóżki które pozwalają zastosować analogiczne zatrzaski jak loctalach - tyle że zamiast jedego w śroku - tyle ile jest nóżek (8, 10 ....). To miałem na mysli.

Po poprstu Niemcy nie zrobili prostego małpowania kopiując pomysł lamp metalowych. PWrowadzili cokó z dodatkową funkcjonalnością. Poandto cokół który mógł byc wykonany z większa liczą wyprowadzeń bez zminany odstępów kątowych pomiędzy nimi.[/img]
ODPOWIEDZ