W dniu dzisiejszym odbyły się uroczystości 50-lecia Przemysłowego Instytutu Elektroniki.
O godz. 8 została odprawiona uroczysta msza w kościele pod wezwaniem Św. Antoniego.
O godz. 11 rozpoczęły się oficjalne obchody w domu technika przy ul. Czackiego 3/5.
Przemówienie wygłosił dyrektor Instytutu mgr inż. Józef Wiechowski, następnie głos zabrali przedstawiciele władz państwowych i samorządowych.
Wręczono medale pamiątkowe zasłużonym pracownikom PIE.
Następnie odbył się występ zespołu Wojska Polskiego i poczęstunek, podczas którego można było porozmawiać z obecnymi i dawnymi pracownikami Instytutu. Miałem więc możliwość zamienić kilka słów z panami: Wenancjuszem Czaryckim i Ryszardem Cyrańskim- konstruktorami pomp jonowych z gorącą katodą, opracowanych w latach 60., panem Czesławem Kiliszkiem (jest na 1 i na 3 zdjęciu)- jednym z dawnych dyrektorów, który opracował w latach 50. kataforetyczną metodę alundowania grzejników lamp elektronowych pośrednio żarzonych.
Miałem przyjemność poznać panią Ewę Obuchowicz- znawczynię tematu widikonów i wyświetlaczy VFD, które były opracowane w latach 80. w ITP.
Kilka słów zamieniłem z prezesem firmy Dolam panem Janem Zawiślańskim, którego miałem możliwość poznać podczas mej niedawnej podróży do Wrocławia. Poznałem również inne osoby, które miały styczność z przemysłem lampowym w Polsce. Część z tych osób zadeklarowała chęć podzielenia się swoją wiedzą. Jestem głęboko przekonany, że pomoże to w moich zmaganiach.
50 lat Przemysłowego Instytutu Elektroniki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: 50 lat Przemysłowego Instytutu Elektroniki
Powodzenia i dołączam do życzeń. Co najmniej kolejnej 50-kiAlek pisze: Część z tych osób zadeklarowała chęć podzielenia się swoją wiedzą. Jestem głęboko przekonany, że pomoże to w moich zmaganiach.

Pozdrawiam