Ciekawostka

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Ciekawostka

Post autor: Urban Turban »

Natknąłem się na schemat wzmacniacza, wykorzystującego w roli lamp mocy... świetlówki!
Zobaczcie sami: http://img20.imageshack.us/img20/4558/neonpower49ad.jpg
Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

brys pisze:Może kogoś zainspirowało to: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... cotron.htm ?
Tyle, że w świetlówce jest gaz, a tam zjawiska zachodzą sporo wolniej. Choć zasada w sumie ta sama :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Czy pasmo takiego układu rzeczywiście ma szanse osiągnąć 18kHz? Bo jakoś trudno mi w to uwierzyć...
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

A mnie to jakoś ta moc nie przekonuje...... :cry:
Anodą jest tu w końcu jeden z grzejników, czyli element o dość małej powierzchni. Jak wiadomo podczas pracy nieźle by się nagrzewał..... czyli co? dwie katody?????

Pozdrawiam

PS: Warto by chyba zobaczyć co to za "świetlówki"
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
szalony

Post autor: szalony »

Pisze "Any 40W neon tube". Świetłowki 40W to takie "szkolne" długie rury, dość grube. Teraz popularniejsze są nieco cieńsze 36W.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Czy dobrze rozumiem że prądem płynącym w drucie owiniętym wokół świetłowki można sterować prąd świetlówki? Już sobie wyobraziłem heada gitarowego który zamiast przedniego grilla ma dwie świecące rury :D
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Nie wiem co oznaczają "dowolne lampy neonowe 40W".
Swietlówki zawierają kroplę rtęci, która parując wypełnia rurę, a neonu to tam chyba nie ma.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

I to mnie też zastanowiło......
Standardowe świetlówki pracują na parach rtęci......

jethrotull - myślę, że chodzi o napięcie anody, w końcu w anodach będzie po około 25k, spory spadek napięcia, a prąd mikry.....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
_idu

Post autor: _idu »

marekb pisze:Nie wiem co oznaczają "dowolne lampy neonowe 40W".
Swietlówki zawierają kroplę rtęci, która parując wypełnia rurę, a neonu to tam chyba nie ma.
Skrót myślowy. Świetlówka - inaczej jarzeniówka a neonówka się jarzy albo tli.... U nich zapewne też tak się kojarzy razem neony i świetlówki.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Coś jakby schemat jest walnięty - niby z uzwojenia wtórnego idzie sygnał do sprzężenia, ale nigdzie nie ma podłączenia do masy końca uzwojenia..
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

W sumie ciekawy ukłąd - sterowanie pradem jonowym w jarzeniówce za pomocą pola magnetycznego, muszę to kiedyś sprawdzić (choć z tego co mi wiadomo na jony raczej słabo oddziaływuje pole magnetyczne). Układ jednak bym troszkę zmodyfikował - po kiego grzyba tam wstawiono odwracacz fazy, skoro wystarczyłoby podłączyć cewki na świetlówkach w przeciwfazie ? No i ciekawe jakie górne pasmo można z tego wydobyć - no i czy rzeczywiście to działa.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
krzkomar pisze:(...) sterowanie pradem jonowym w jarzeniówce za pomocą pola magnetycznego, muszę to kiedyś sprawdzić (choć z tego co mi wiadomo na jony raczej słabo oddziaływuje pole magnetyczne). Układ jednak bym troszkę zmodyfikował - po kiego grzyba tam wstawiono odwracacz fazy, skoro wystarczyłoby podłączyć cewki na świetlówkach w przeciwfazie ? No i ciekawe jakie górne pasmo można z tego wydobyć - no i czy rzeczywiście to działa.
Obawiam się, że w przedstawionym układzie wcale nie chodzi o oddziaływanie pola magnetycznego. Zresztą nie ma go nawet co wytwarzać, gdyż cewki, a właściwie należałoby powiedzieć elektrody, włączone zostały do zasilania przez potencjometr o dużej rezystancji (50 kilo), a lampa wyjściowa to popularna ECC83, cechująca się bardzo niewielkim prądem anodowym (kilka mA). Wszystko wskazuje na to, że układ funkcjonuje na zasadzie oddziaływania pola elektrostatycznego, wytwarzanego przez specjalną elektrodę (na schemacie narysowaną jakby to była cewka), na strumień jonów przepływających przez lampę wyładowczą. Trochę to przypomina działaniem tranzystor unipolarny z izolowana bramką (Mosfet). Tym można tłumaczyć potrzebę stosowania klasycznego odwracacza fazy. Ponieważ patent ten przeznaczony jest do współpracy z gitarą elektryczną, to generowane przez układ zniekształcenia mogą być nawet pożądane i korzystne dla uzyskania jakiegoś specyficznego brzmienia. Pasmo przenoszenia dla gitary też nie musi być szerokie. Może cały ten układ to taki przester zrealizowany bezpośrednio w stopniu końcowym? Dziwaczna koncepcja :roll:
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Ale to mi też nie pasuje. Gdyby to miały być elektrody, to czemu w postaci cewki, a nie np folii Alu ? Czemu oba końce cewek wykorzystane ?
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Gdy już zamieściłem posta to też przez myśl przemknął mi pomysł z folią. Może więc w układzie chodzi o oddziaływanie obu pól jednocześnie? Choć z drugiej strony to jaką indukcyjnością może cechować się cewka powietrzna o tak niekorzystnym stosunku długości do średnicy, no i co to za strumień który wytworzy prąd o wartości ok. 5mA. Równie zaskakujący jest dobór lampy sterującej (12AX7), oraz dobór punktu jej pracy – siatka ma zerowy potencjał względem katody, co oznacza, że po wysterowaniu zacznie pracować z prądem dla dodatnich połówek sygnału. No i to sprzężenie zwrotne, z wiszącym w powietrzu uzwojeniem wtórnym transformatora głośnikowego. Coś to wszystko jest za bardzo pokręcone... :?
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .