Hybrydy
Moderator: gsmok
-
- 125...249 postów
Hybrydy
Witam!
Chcialbym podrzucic pomysl zalozenia nowego dzialu (lub pododdzialu) w ktorym odseparowalibysmy urzadzenia "czysto" lampowe od hybrydowych.
Samemu najbardziej jestem zainteresowany polaczeniem technologi prozniowej z krzemowa, i mysle, ze wiecej forumowiczow dzieli to zainteresowanie.
Nie chce tez przewertowac calego dzialu "uklady i urzadzenia" po to tylo zeby znalezc pare watkow o rozwiazaniach hybrydowych.
Z drugiej strony wszyscy ci ktorzy sa zupelnie nie zainteresowani technologia krzemowa nie musieliby sie "meczyc" ogladaniem schematow zawierajacych tranzystory bjt czy mosfety - mogliby po prostu unikac ten dzial z daleka.
Trzeba by sie tez zastanowic nad tym jak zdefiniowac urzadzenie hybrydowe.
Czy np. wtornik na ecc88 z koncowka mocy na scalaku (gainclone) mozna w ogole probowac nazwac hybryda
(...przepraszam...urzadzeniem)?
Czy uklad ze zrodlem pradowym jako obciazenie lampy (zamiast rezystora Ra) a inaczej calkiem oparty na lampach/transformatorach nie jest ukladem "czysto" lampowym?
Czy uklad przetwornika i/v na opampach, filtrowany opampami i zakonczony wtornikiem na lampie mozna nazwac hybryda?
Gdzie powinna biec granica?
Co myslicie na temat zalozenia nowego dzialu gdzie fokusowalibysmy na urzadzeniach hybrydowych?
Chcialbym podrzucic pomysl zalozenia nowego dzialu (lub pododdzialu) w ktorym odseparowalibysmy urzadzenia "czysto" lampowe od hybrydowych.
Samemu najbardziej jestem zainteresowany polaczeniem technologi prozniowej z krzemowa, i mysle, ze wiecej forumowiczow dzieli to zainteresowanie.
Nie chce tez przewertowac calego dzialu "uklady i urzadzenia" po to tylo zeby znalezc pare watkow o rozwiazaniach hybrydowych.
Z drugiej strony wszyscy ci ktorzy sa zupelnie nie zainteresowani technologia krzemowa nie musieliby sie "meczyc" ogladaniem schematow zawierajacych tranzystory bjt czy mosfety - mogliby po prostu unikac ten dzial z daleka.
Trzeba by sie tez zastanowic nad tym jak zdefiniowac urzadzenie hybrydowe.
Czy np. wtornik na ecc88 z koncowka mocy na scalaku (gainclone) mozna w ogole probowac nazwac hybryda
(...przepraszam...urzadzeniem)?
Czy uklad ze zrodlem pradowym jako obciazenie lampy (zamiast rezystora Ra) a inaczej calkiem oparty na lampach/transformatorach nie jest ukladem "czysto" lampowym?
Czy uklad przetwornika i/v na opampach, filtrowany opampami i zakonczony wtornikiem na lampie mozna nazwac hybryda?
Gdzie powinna biec granica?
Co myslicie na temat zalozenia nowego dzialu gdzie fokusowalibysmy na urzadzeniach hybrydowych?
-
- 3125...6249 postów
Wydaje mi się, że tego typu tematów jest zbyt mało, aby od razu zakładać dział.
Ja na Twoim miejscu założyłbym w dziale Urządzenia wątek, poświęcony tej tematyce. W pierwszym poście dałbym zebrane linki do wszystkich wątków o hybrydach i zobaczyłbym co się będzie działo.
Tak zrobił Alek z wątkiem dotyczącym technologii lamp, który zaowocował wprowadzeniem nowego działu, gdy temat się rozkręcił.
Ja na Twoim miejscu założyłbym w dziale Urządzenia wątek, poświęcony tej tematyce. W pierwszym poście dałbym zebrane linki do wszystkich wątków o hybrydach i zobaczyłbym co się będzie działo.
Tak zrobił Alek z wątkiem dotyczącym technologii lamp, który zaowocował wprowadzeniem nowego działu, gdy temat się rozkręcił.
-
- 6250...9374 posty
A ja myślę że to niezły pomysł. Chociaż jak napisałem na tym forum że chcę zbudować hybrydę z IF860 i TDA1516 to nazwano mnie profanem! Dlaczego?! Konstrukcja już jest w fazie końcowej ale raczej się nią tu nie będę chwalił bo mnie jeszcze z forum wywalą albo zlinczują i dopiero będzie! Niemniej jednak mogło by powstać coś takiego o hybrydach, to fajne 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 500...624 posty
To i mnie musisz
Ja też buduje hybryde na E88CC i IRFP250 (Ludo dzięki za tranzystory). Uważam że powstanie takiego działu to może za dużo, ale stworzenie "podforum" w temacie "Układy i urządzenia" byłoby optymalnym rozwiązanie.

ElGit Let there be rock...
-
- 6250...9374 posty
Jak możeszOTLamp pisze:Ta, znajdę Cię i osobiście zlinczuję, już się szykujmarcin_oizo pisze: Konstrukcja już jest w fazie końcowej ale raczej się nią tu nie będę chwalił bo mnie jeszcze z forum wywalą albo zlinczują i dopiero będzie!

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
Moim zdaniem pomysł wydzielania hybryd jest niewłaściwy. Niezbyt dużo osób się tym zajmuje, a z drugiej strony tematy dobrze się wkomponowują do istniejących działów forum. Jest również wiele głosów przeciwnych takim układom i podejrzewam, że dyskusje byłyby mało merytoryczne, a za to bardziej brutalne niż w kąciku...
Znacznie trudniej sensownie upchać w istniejących działach głośniki
Znacznie trudniej sensownie upchać w istniejących działach głośniki

-
- moderator
Witam.
Podzielam zdanie Gsmoka - układy hybrydowe nie są aż tak znowu wyjątkowe by warto im było poświęcać specjalny dział na naszym Forum. Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby celowe stworzenie działu w którym między innymi takie konstrukcje mogłyby być opisywane i dyskutowane. Mam na myśli dział "techniczny" (w szerokim tego słowa znaczeniu), poświęcony konstrukcjom i układom powiązanym w jakiś tam sposób z lampami elektronowymi, ale zarazem nie będącym układami retro. Za układy takie można uznać, między innymi, wzmacniacze hybrydowe (dziś faktycznie rozproszone w kilku działach), tranzystorowe zasilacze (mogące dostarczać wysokich napięć anodowych i napięć potrzebnych do żarzenia lamp), czy też np. mikroprocesorowe mierniki emisji i próżni lamp elektronowych. W dziale takim mogłyby być również zamieszczane rozmaite konstrukcje zestawów głośnikowych (te mogące dobrze współpracować ze wzmacniaczami lampowymi) i inne ciekawe konstrukcje wykonane przez użytkowników Triody. Dziś nie bardzo wiadomo gdzie takie tematy zamieszczać. Co Koledzy sądzicie o takim pomyśle?
Pozdrawiam,
Romek
Podzielam zdanie Gsmoka - układy hybrydowe nie są aż tak znowu wyjątkowe by warto im było poświęcać specjalny dział na naszym Forum. Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby celowe stworzenie działu w którym między innymi takie konstrukcje mogłyby być opisywane i dyskutowane. Mam na myśli dział "techniczny" (w szerokim tego słowa znaczeniu), poświęcony konstrukcjom i układom powiązanym w jakiś tam sposób z lampami elektronowymi, ale zarazem nie będącym układami retro. Za układy takie można uznać, między innymi, wzmacniacze hybrydowe (dziś faktycznie rozproszone w kilku działach), tranzystorowe zasilacze (mogące dostarczać wysokich napięć anodowych i napięć potrzebnych do żarzenia lamp), czy też np. mikroprocesorowe mierniki emisji i próżni lamp elektronowych. W dziale takim mogłyby być również zamieszczane rozmaite konstrukcje zestawów głośnikowych (te mogące dobrze współpracować ze wzmacniaczami lampowymi) i inne ciekawe konstrukcje wykonane przez użytkowników Triody. Dziś nie bardzo wiadomo gdzie takie tematy zamieszczać. Co Koledzy sądzicie o takim pomyśle?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Wydaje mi się, że forum przechodzi pewnego rodzaju kryzys. Zdecydowanie spadła dynamika dyskusji technicznych. Wiele osób chciałoby zaradzić temu przez zmiany organizacyjne. A moim zdaniem w niczym to nie pomoże.Romekd pisze:Co Koledzy sądzicie o takim pomyśle?
Podstawą działania tego forum jest niezależne, twórcze działanie użytkowników. Dopiero kiedy się coś samemu zrobi można to opisać i dyskutować. Inaczej czeka nas zastój.
Z resztą poczekajmy jak spisze się nowy dział dla początkujących zanim zaczną kiełkować następne...
-
- 125...249 postów
Oczywiscie to moglby byc dobry poczatek.Wydaje mi się, że tego typu tematów jest zbyt mało, aby od razu zakładać dział.
Ja na Twoim miejscu założyłbym w dziale Urządzenia wątek, poświęcony tej tematyce.
Nie prowadze statystyki ani nie mam tez czasu na przeprowadzenie analizy ile jest watkow hybrydowych, niemniej mam takie odczucie, ze ilosc ich w "ukladach i urzadzeniach" caly czas rosnie. Dlatego wyszedlem z ta inicjatywa.
Gdyby byl odpowiedni oddzial nie bylo by moze potrzeby.A ja myślę że to niezły pomysł. Chociaż jak napisałem na tym forum że chcę zbudować hybrydę z IF860 i TDA1516 to nazwano mnie profanem!

Ciesze sie, ze ci sie te tranzystory przydaly.To i mnie musisz Ja też buduje hybryde na E88CC i IRFP250 (Ludo dzięki za tranzystory). Uważam że powstanie takiego działu to może za dużo, ale stworzenie "podforum" w temacie "Układy i urządzenia" byłoby optymalnym rozwiązanie.

Tak pododzial bylby najlepszy, osobny dzial to moze za duze rozdrabnianie forum.
Wiekszosc twoich watkow (jak mnie pamiec nie myli) ma jakis zwiazek z hybrydami...ale nie uwazasz zeby osobny kacik mial sens?!Moim zdaniem pomysł wydzielania hybryd jest niewłaściwy. Niezbyt dużo osób się tym zajmuje, a z drugiej strony tematy dobrze się wkomponowują do istniejących działów forum. Jest również wiele głosów przeciwnych takim układom i podejrzewam, że dyskusje byłyby mało merytoryczne, a za to bardziej brutalne niż w kąciku...

Czy dyskusje beda takie czy inne zalezy tylko od uzytkownikow forum, ich kultury wypowiedzi, dobrej/zlej woli i tolerancji.
Prawde mowiac to wlasnie o taki pododddzial mi wlasnie chodzilo.Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby celowe stworzenie działu w którym między innymi takie konstrukcje mogłyby być opisywane i dyskutowane. Mam na myśli dział "techniczny" (w szerokim tego słowa znaczeniu), poświęcony konstrukcjom i układom powiązanym w jakiś tam sposób z lampami elektronowymi, ale zarazem nie będącym układami retro. Za układy takie można uznać, między innymi, wzmacniacze hybrydowe (dziś faktycznie rozproszone w kilku działach), tranzystorowe zasilacze (mogące dostarczać wysokich napięć anodowych i napięć potrzebnych do żarzenia lamp), czy też np. mikroprocesorowe mierniki emisji i próżni lamp elektronowych.
Ani ujac ani dodac.
Uwazam ze glosniki powinny miec jakis wlasny kacik (...).W dziale takim mogłyby być również zamieszczane rozmaite konstrukcje zestawów głośnikowych (te mogące dobrze współpracować ze wzmacniaczami lampowymi)
W takim przypadku rzeczywiscie trzeba sie zastanowic nad tym jakie sa tego przyczyny.Wydaje mi się, że forum przechodzi pewnego rodzaju kryzys. Zdecydowanie spadła dynamika dyskusji technicznych. Wiele osób chciałoby zaradzić temu przez zmiany organizacyjne. A moim zdaniem w niczym to nie pomoże.
Zgadzam sie w 100u %-ach.Podstawą działania tego forum jest niezależne, twórcze działanie użytkowników. Dopiero kiedy się coś samemu zrobi można to opisać i dyskutować. Inaczej czeka nas zastój.
Tylko jak pogodzic rozrywke zwiazana z przebywaniem na forum z ciezka praca zwiazana z budowaniem ukladow, testowaniem ich i rwaniem wlosow kiedy nie pracuja tak jak w zalozeniu

-
- moderator
Trafiłeś w sedno. Zauważyłem, że większość starszych użytkowników (na szczęście nie wszyscy) spędza bardzo dużo czasu na forum nie zakładając własnych nowych tematów, lecz polując na pytania, na które mogą odpowiedzieć. Przynaję, że sam się na tym złapałem w pewnym momencie. To takie odcinanie kuponów od swojej wiedzy. Niestety wiedza ma to do siebie, że nie pielęgnowana szybko okazuje się niekompletna, choćby nie wiem jak była rozległa.ludo pisze:W takim przypadku rzeczywiscie trzeba sie zastanowic nad tym jakie sa tego przyczyny.Wydaje mi się, że forum przechodzi pewnego rodzaju kryzys. Zdecydowanie spadła dynamika dyskusji technicznych. Wiele osób chciałoby zaradzić temu przez zmiany organizacyjne. A moim zdaniem w niczym to nie pomoże.Zgadzam sie w 100u %-ach.Podstawą działania tego forum jest niezależne, twórcze działanie użytkowników. Dopiero kiedy się coś samemu zrobi można to opisać i dyskutować. Inaczej czeka nas zastój.
Tylko jak pogodzic rozrywke zwiazana z przebywaniem na forum z ciezka praca zwiazana z budowaniem ukladow, testowaniem ich i rwaniem wlosow kiedy nie pracuja tak jak w zalozeniu![]()
Dlatego czasem trzeba zastąpić komputer książką, kartką z ołówkiem, albo lutownicą i kabelkami. Oto magiczna recepta - im mniej będzemy przesiadywać na forum, tym więcej będzie się w nim działo