6C33C

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

adam5
100...124 posty
100...124 posty

6C33C

Post autor: adam5 »

Witam! Wczoraj na giełdzie trafiłem ruska jak sprzedawał lampy z zasobów radzieckich, nawet po przyzwoitych cenach, na wszelki wypadek podniosłem sześć sztuk. Zamiennik EL34 (6n3cE) czy z tymi lampami można śmiało podejść jako zamienniki, czy trzeba zmienić napięcie siatek sterujących? Były też lampki po 30zł 6C33C i 5n8C po 15zł, co to za lampki i co z tego można zrobić? Bo wyglądają bardzo poważnie, a cena bardzo przystępna!
Pozdrawiam
szalony

Post autor: szalony »

Wpisz w forumowa szukaczke 6C33C, 6S33S - Wyjda 163 tematy ;)
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Re: 6C33C

Post autor: edi_pg »

adam5 pisze:Witam! Wczoraj na giełdzie trafiłem ruska jak sprzedawał lampy z zasobów radzieckich, nawet po przyzwoitych cenach, na wszelki wypadek podniosłem sześć sztuk. Zamiennik EL34 (6n3cE) czy z tymi lampami można śmiało podejść jako zamienniki, czy trzeba zmienić napięcie siatek sterujących? Były też lampki po 30zł 6C33C i 5n8C po 15zł, co to za lampki i co z tego można zrobić? Bo wyglądają bardzo poważnie, a cena bardzo przystępna!
Pozdrawiam
A gdzie na giełdzie je widziałes?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

adam5 pisze:Witam! Wczoraj na giełdzie trafiłem ruska jak sprzedawał lampy z zasobów radzieckich, nawet po przyzwoitych cenach, na wszelki wypadek podniosłem sześć sztuk. Zamiennik EL34 (6n3cE) czy z tymi lampami można śmiało podejść jako zamienniki, czy trzeba zmienić napięcie siatek sterujących? Były też lampki po 30zł 6C33C i 5n8C po 15zł, co to za lampki i co z tego można zrobić? Bo wyglądają bardzo poważnie, a cena bardzo przystępna!
Pozdrawiam
Niby od kiedy 6P3S-E jest zamiennikiem EL34? Coś ci ten rusek kit nawciskał.
adam5
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze: Niby od kiedy 6P3S-E jest zamiennikiem EL34? Coś ci ten rusek kit nawciskał.
No kogoś muszą w trąbę za ładować! Po rysunku widać, że różnica jest wyprowadzeniu siatki ekranującej, w EL jest na pierwszej nodze, a 6P3C na ósmej razem z katodą, moc też o pięć wat mniejsza, to mam rozumieć, że to nie podejdzie zamiast EL34?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

adam5 pisze:
painlust pisze: Niby od kiedy 6P3S-E jest zamiennikiem EL34? Coś ci ten rusek kit nawciskał.
No kogoś muszą w trąbę za ładować! Po rysunku widać, że różnica jest wyprowadzeniu siatki ekranującej, w EL jest na pierwszej nodze, a 6P3C na ósmej razem z katodą, moc też o pięć wat mniejsza, to mam rozumieć, że to nie podejdzie zamiast EL34?

6P3S-E jest odpowiednikiem/zamiennikiem jednej z wersji 6L6 (nigdy nie pamiętam której). Związek Radziecki nie produkował EL34, może dlatego, że specjalizowali się w tetrodach strumieniowych, a nie pentodach mocy. Co nie znaczy, że po przebiasowaniu nie może działać zamiast EL34, ale nie we wszystkich konstrukcjach. Co nie zmienia nic w tym , że zamiennikiem EL34 nie jest. Pozatym tetrody strumieniowe nie mają siatek ekranujących (bo nie jest to siatka) i ich wyprowadzeń na zewnątrz bo i po co. W EL34 i tak łączy się tą siatkę z katodą, a w tetrodzie strumieniowej nie trzeba bo już ma te połączenie wewnątrz.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

painlust pisze:Związek Radziecki nie produkował EL34, może dlatego, że specjalizowali się w tetrodach strumieniowych, a nie pentodach mocy.
Nie produkował EL34, bo produkował jej odpowiednik - 6P27S.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

painlust pisze: ...Związek Radziecki nie produkował ... .
Związek Radziecki wszystko produkował.
:D :D :D
adam5
100...124 posty
100...124 posty

Witam! To jest forum czy cyrk na kółkach? Jeżeli uważacie, że już wszystko zostało napisane to proponuję kierownictwu ładnie podziękować wszystkim, co napisali posty i podziękować moderatorom za ich trud i ich niezapłaconą społeczną pracę i zamknąć możliwość dalszego pisania, a zostawić tylko możliwość czytania. W tedy nikt do nikogo nie będzie miał pretensji!
A jeżeli jest inaczej, to, mimo że jestem tylko ostatnim userem, to wręcz żądam konkretnych odpowiedzi od ludzi, co się znają i proszę o usuniecie postu Kolegi ,,Szalony” i udzielenie jemu upomnienia, bo odnoszę wrażenie, że uf Kolega nie zna konkretnej odpowiedzi, tylko zaliczył następnego posta, a to takie właśnie posty powinny lądować w koszu!

Zamiast uzyskać odpowiedź, co do lamp 6C33C i 5n8C, to pada pytanie, widocznie ktoś zwietrzył biznes.

Proszę o konkretną odpowiedź! Mam dwie nowe lampy 6P3C-E i chce zbudować na tym końcówkę przeciwsobną! Jakie najbardziej korzystne robocze napięcie anodowe jest dla tych lamp i jakiego minimalnego prądu trzeba im dostarczyć?

Drugie pytanie! Jaki wzmacniacz przeciwsobny można zbudować na tych 6C33C, i przy jakim roboczym napięciu? To samo pytanie dotyczy się lamp 5n8C, z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam
OTLamp

adam5 pisze: proszę o usuniecie postu Kolegi ,,Szalny” i udzielenie jemu upomnienia, bo odnoszę wrażenie, że uf Kolega nie zna konkretnej odpowiedzi, tylko zaliczył następnego posta, a to takie właśnie posty powinny lądować w koszu!
Rozumiem, że chodzi Ci o użytkownika o nicku "szalony"? Wypadałoby przynajmniej dobrze napisać ten nick. Kolega szalony podał Ci tutaj najbardziej konkretną odpowiedź: "użyj opcji szukaj" To jest zasadniczy punkt regulaminu, wręcz wymóg na każdym forum, bez względu na tematykę. Nie ma sensu pisać ciągle tego samego, bo właśnie to byłoby bezsensownym nabijaniem postów.

Dlatego w pierwszej kolejności to Ty powinieneś dostać upomnienie. Drugie upomnienie powinno być za pisownię, bo z "uf kolega" to przebiłeś chyba wszystkich, nawet dyslektyków.
Alek

Post autor: Alek »

Szalony udzielił jak najbardziej prawidłowej odpowiedzi. Przede wszystkim nalezy używać opcji "szukaj".
Drugą sprawą jest poprawne pisanie symboli lamp.
Trzecią wreszcie sprawą jest poprawne pisanie na forum.
_idu

Post autor: _idu »

painlust pisze:Związek Radziecki nie produkował EL34 (...)

Mylisz się, produkowali odpowiednik EL34: 6P27S (-> http://klausmobile.narod.ru/td/data/_6p27s.GIF)

Po prostu rosjanie kopiując "zgniłych kapitalistów" szczególnie upodobał sobie lepsze konstrukcje czyli lampy strumieniowe. Te powstawały i dominowały w USA - oprócz tetrod strumieniowych był lampy strumieniowe do detekcji iloczynowej FM (6BN6), lampy strumieniowe do modulatorów zrównoważonych (6AR8).
Rosjanie lampy strumieniowe zaczeli rozwijać np. lampa 6Ł1P
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

OTLamp pisze:
painlust pisze:Związek Radziecki nie produkował EL34, może dlatego, że specjalizowali się w tetrodach strumieniowych, a nie pentodach mocy.
Tego nie wiedziałem. Pozatym czy aby widziałeś choć jedną sztuke na własne oczy? Bo może to tylko do katalogu włozyli.
_idu

Post autor: _idu »

painlust pisze:
OTLamp pisze:
Tego nie wiedziałem. Pozatym czy aby widziałeś choć jedną sztuke na własne oczy? Bo może to tylko do katalogu włozyli.
Wiele lamp radzieckich nie widzialem jak np. 6F6P czyli ECL86. Byc moze byla krotka seria produkcyjna a potem nastapil podzial produkcji. Tak samo jak np. ECH81 - malo bylo wypordukowanych w Polsce.
OTLamp

painlust pisze: Pozatym czy aby widziałeś choć jedną sztuke na własne oczy? Bo może to tylko do katalogu włozyli.
Nie widziałem jej nigdy (podobnie jak np. 6S47S). Pewnie nie była zbyt popularna ze względu na ogromną popularność 6P3S.