Odchylanie elektrostatyczne

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

akai_neko
10...14 postów
10...14 postów

Odchylanie elektrostatyczne

Post autor: akai_neko »

Witam,

Udało mi się uruchomić lampę B6S1 i teraz mam problem z odchylaniem wiązki. Aktualnie wszystkie płytki są połączone do masy i na ekranie wyświetla się krótka pionowa linia.
Nie wiem jak zabrać się za odchylanie elektrostatyczne, szukałem w google ale nic konkretnego nie znalazłem.
Czy moglibyście podać mi jakieś wskazówki, schemat itp. jak zrealizować odchylanie?
Chciałbym zrobić z tej lampy "bajer" do podłączenia do źródła dźwięku aby obserwować przebieg akustyczny. Z generatorem sygnału do odchylania i wzmacniaczem dla sygn. audio sobie poradzę ale nie wiem jak odchylać strumień. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Witam.
Skopiuj schemat oscyloskopu MINI-4 był na tej lampie i garstce innych - schemat jest gdzieś na forum.
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Możesz się trochę rozczarować. Przebiegi muzyczne są do oglądania raczej mało ciekawe, gdyż szybko zmieniają się w czasie. Na ogół wyglądają jak miotła ;)
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

A Marantza widziałeś? - tam były takie ekrany jak w oscyloskopie - wystarczy dobrać odpowiednią częstotliwość odchylania(wygląda to super - lepiej od magicznego oczka).
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Piotr pisze:Możesz się trochę rozczarować. Przebiegi muzyczne są do oglądania raczej mało ciekawe, gdyż szybko zmieniają się w czasie. Na ogół wyglądają jak miotła
Można temu zaradzić stosując proste filtry RC, ograniczające pasmo od strony wyższych częstotliwości. Sygnały audio z kanału lewego i prawego można podać na wejścia dwóch wzmacniaczy (Y), które sterując płytkami X i Y utworzą na ekranie lampy ciekawe, zmieniające się w rytm muzyki wzory (Stereo), lub linię prostą o długości zależnej od poziomu amplitudy w przypadku sygnału mono (regulacja balansu będzie zmieniać pochylenie prostej).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
akai_neko
10...14 postów
10...14 postów

znalazłem na stronie z zegarem na lampie oscyloskopowej schemat odchylania, przerobiłem go dla moich potrzeb. Czy jest poprawny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
szalony

Post autor: szalony »

Piroman1024 pisze:A Marantza widziałeś? - tam były takie ekrany jak w oscyloskopie - wystarczy dobrać odpowiednią częstotliwość odchylania(wygląda to super - lepiej od magicznego oczka).
Jak dasz szybka, to wyglada jak Windows Media Player :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Romekd pisze: Można temu zaradzić stosując proste filtry RC, ograniczające pasmo od strony wyższych częstotliwości. Sygnały audio z kanału lewego i prawego można podać na wejścia dwóch wzmacniaczy (Y), które sterując płytkami X i Y utworzą na ekranie lampy ciekawe, zmieniające się w rytm muzyki wzory (Stereo), lub linię prostą o długości zależnej od poziomu amplitudy w przypadku sygnału mono (regulacja balansu będzie zmieniać pochylenie prostej).
Czyli otrzymamy goniometr, a przynajmniej coś w podobie do niego. Dokładnie działał on tak, że do układu odchylania pionowego podłącza się sumę kanałów, a do poziomego- różnicę. I tak np. linia pionowa oznacza sygnał monofoniczny (brak różnicy), pozioma- kanały są względem siebie w przeciwfazie i ich sygnał ma równe amplitudy (można w ten sposób sprawdzać symetrię połączeń symetrycznych czy inwerterów fazy). Brak sygnału w którymś z kanałów powoduje pokazanie się ukośnej linii. Różne elipsy oznaczają, że między oboma kanałami są przesunięcia fazowe (sytuacja nabjardziej typowa przy odtwarzaniu muzyki). Goniometr powinien mieć na wejściu obwody automatycznej regulacji wzmocnienia (kompresor dynamiki), żeby przy sygnale muzycznym (bo z sinusoidą to nie problem) dało się na nim coś więcej "uwidzieć" niż szybko "skaczące" linie, elipsy itp.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Musisz zrobić to prawie jak w telewizorze. Czyli na poziom dajesz np. 50Hz a pionem już sterujesz już odpowiednio wzmocionym napięciowo sygnałem. Lub dajesz kilkadziesiąt kiloherców i masz mały monitor. Wystarczy podłączyć wizję, separator i gotowe 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
akai_neko
10...14 postów
10...14 postów

Zrobiłem układ ze schematu i działa :) Mogę sterować plamką bez problemu, teraz trochę poeksperymentuje i zobaczę co z tego będzie.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Chyba ja też pokuszę się o coś takiego. A jak rozwiązałeś rozciąganie w poziomie? Po prostu podłączyłeś płytki do potencjału czy masz jakiś generator? I jakie masz tranzystory?
Pozdrawiam Marcin...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
akai_neko
10...14 postów
10...14 postów

Tranzystory to BF459, jeszcze nie zrobiłem generatora.
akai_neko
10...14 postów
10...14 postów

jako wzmacniacz Y zastosowałem układ ze schematu mini 4, jako generator X użyłem multiwibratora astabilnego na MPSA42 sterujących tranzystory z układu odchylania który wstawiłem wyżej. częstotliwość wynosi 18Hz. Układ zasilania lampy pochodzi z mini 4. jak dokończę obudowę i pożyczę aparat to zrobię fotki.