Odchylanie elektrostatyczne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Odchylanie elektrostatyczne
Witam,
Udało mi się uruchomić lampę B6S1 i teraz mam problem z odchylaniem wiązki. Aktualnie wszystkie płytki są połączone do masy i na ekranie wyświetla się krótka pionowa linia.
Nie wiem jak zabrać się za odchylanie elektrostatyczne, szukałem w google ale nic konkretnego nie znalazłem.
Czy moglibyście podać mi jakieś wskazówki, schemat itp. jak zrealizować odchylanie?
Chciałbym zrobić z tej lampy "bajer" do podłączenia do źródła dźwięku aby obserwować przebieg akustyczny. Z generatorem sygnału do odchylania i wzmacniaczem dla sygn. audio sobie poradzę ale nie wiem jak odchylać strumień. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Udało mi się uruchomić lampę B6S1 i teraz mam problem z odchylaniem wiązki. Aktualnie wszystkie płytki są połączone do masy i na ekranie wyświetla się krótka pionowa linia.
Nie wiem jak zabrać się za odchylanie elektrostatyczne, szukałem w google ale nic konkretnego nie znalazłem.
Czy moglibyście podać mi jakieś wskazówki, schemat itp. jak zrealizować odchylanie?
Chciałbym zrobić z tej lampy "bajer" do podłączenia do źródła dźwięku aby obserwować przebieg akustyczny. Z generatorem sygnału do odchylania i wzmacniaczem dla sygn. audio sobie poradzę ale nie wiem jak odchylać strumień. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Można temu zaradzić stosując proste filtry RC, ograniczające pasmo od strony wyższych częstotliwości. Sygnały audio z kanału lewego i prawego można podać na wejścia dwóch wzmacniaczy (Y), które sterując płytkami X i Y utworzą na ekranie lampy ciekawe, zmieniające się w rytm muzyki wzory (Stereo), lub linię prostą o długości zależnej od poziomu amplitudy w przypadku sygnału mono (regulacja balansu będzie zmieniać pochylenie prostej).Piotr pisze:Możesz się trochę rozczarować. Przebiegi muzyczne są do oglądania raczej mało ciekawe, gdyż szybko zmieniają się w czasie. Na ogół wyglądają jak miotła
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 10...14 postów
-
- 2500...3124 posty
Czyli otrzymamy goniometr, a przynajmniej coś w podobie do niego. Dokładnie działał on tak, że do układu odchylania pionowego podłącza się sumę kanałów, a do poziomego- różnicę. I tak np. linia pionowa oznacza sygnał monofoniczny (brak różnicy), pozioma- kanały są względem siebie w przeciwfazie i ich sygnał ma równe amplitudy (można w ten sposób sprawdzać symetrię połączeń symetrycznych czy inwerterów fazy). Brak sygnału w którymś z kanałów powoduje pokazanie się ukośnej linii. Różne elipsy oznaczają, że między oboma kanałami są przesunięcia fazowe (sytuacja nabjardziej typowa przy odtwarzaniu muzyki). Goniometr powinien mieć na wejściu obwody automatycznej regulacji wzmocnienia (kompresor dynamiki), żeby przy sygnale muzycznym (bo z sinusoidą to nie problem) dało się na nim coś więcej "uwidzieć" niż szybko "skaczące" linie, elipsy itp.Romekd pisze: Można temu zaradzić stosując proste filtry RC, ograniczające pasmo od strony wyższych częstotliwości. Sygnały audio z kanału lewego i prawego można podać na wejścia dwóch wzmacniaczy (Y), które sterując płytkami X i Y utworzą na ekranie lampy ciekawe, zmieniające się w rytm muzyki wzory (Stereo), lub linię prostą o długości zależnej od poziomu amplitudy w przypadku sygnału mono (regulacja balansu będzie zmieniać pochylenie prostej).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 6250...9374 posty
-
- 10...14 postów
-
- 6250...9374 posty
-
- 10...14 postów
-
- 10...14 postów
jako wzmacniacz Y zastosowałem układ ze schematu mini 4, jako generator X użyłem multiwibratora astabilnego na MPSA42 sterujących tranzystory z układu odchylania który wstawiłem wyżej. częstotliwość wynosi 18Hz. Układ zasilania lampy pochodzi z mini 4. jak dokończę obudowę i pożyczę aparat to zrobię fotki.