Trafo międzylampowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Trafo międzylampowe
Witam
Czy tr. międzylampowe między 1 stopniem a stopniem końcowym w konfiguracji SE podlega podmagnesowaniu,czy nie ,wtedy czy można je wykonać bez szczeliny?
Pozdrawiam
Czy tr. międzylampowe między 1 stopniem a stopniem końcowym w konfiguracji SE podlega podmagnesowaniu,czy nie ,wtedy czy można je wykonać bez szczeliny?
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
Chyba jednak się skuszę na PP,coraz bardziej skłania mnie "cherlawa "moc moich SE,chciałoby się powiedzieć "mocy przybywaj", przyznam się Piotrze,że czasem mnie korci tranzystorowa moc,ale tu zasób wiedzy jest mniejszy od ilości watów w singlu
Z drugiej strony te żarzące się banieczki
Pozdrawiam
ps.wracając do trafa ,a jak by je przewymiarować i złożyć bez szczeliny,w końcu moce tu są niewielkie.

Pozdrawiam
ps.wracając do trafa ,a jak by je przewymiarować i złożyć bez szczeliny,w końcu moce tu są niewielkie.
-
- 250...374 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
Wyzwanie wydaje mi się jest o wiele większe w porównaniu do dobrego tr. wyjściowego,a to za sprawą wyższych wymagań w stosunku do międzylampowego.Dużą ,jeśli nie największą rolę z tego co wyczytałem w Cykinie odgrywają pojemności międzyzwojowe,duża indukcyjność rzędu kilkudziesięciu H(a to duuużo zwojów).By pasmo było zadowalające sekcje muszą być obliczone i nawinięte naprawdę solidnie.Jak by się udało rdzeń zastosować z np. permaloju(wiem już że przy szczelinie w ukł. SE niewiele zalet zostaje z tego "lepszego" materiału) to ilość zwojów napewno spadnie ,ale wystąpi to o czym pisze WitekJ.Z tego co się zorientowałem do międzylampowego trzeba naprawdę dużo obliczeń wykonać i praktykować by wyszło coś sensownego.Sam się doszkalam bo chciałem spróbować wykonać,obliczyć od podstaw takie trafo do konkretnego układu,myślę że jest to możliwe.
Wszelka pomoc mile widziana,może jest wśród nas praktyk,który nawijał takie tr.Retromanie może ty coś podpowiesz wiem ,że praktykowałeś z takimi trafami
Pozdrawiam
Wszelka pomoc mile widziana,może jest wśród nas praktyk,który nawijał takie tr.Retromanie może ty coś podpowiesz wiem ,że praktykowałeś z takimi trafami
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
NUNCJUSZ ma racje -
-dawno temu stosowane -pasmo akustyczne bylo waskie -moze do 4kHz
od 100 Hz.
Dzisiaj ,chcac siegnac krancow pasma -od dolu mamy material rdzenia
i ilosc zwoji- a od gory -sekcjonowanie uzwojen -
w sumie wychodzi prawie laboratoryjne trafo pomiarowe .-na pasmo 30Hz -15kHz....marzenie ....moc prawie zadna -bo moze cos okolo
1,5W .
Stad -transformatory takie zaginely bezpowrotnie -weszly tanie stopnie
oporowe -i lampy do nich dopasowane parametrami.....
-dawno temu stosowane -pasmo akustyczne bylo waskie -moze do 4kHz
od 100 Hz.
Dzisiaj ,chcac siegnac krancow pasma -od dolu mamy material rdzenia
i ilosc zwoji- a od gory -sekcjonowanie uzwojen -
w sumie wychodzi prawie laboratoryjne trafo pomiarowe .-na pasmo 30Hz -15kHz....marzenie ....moc prawie zadna -bo moze cos okolo
1,5W .
Stad -transformatory takie zaginely bezpowrotnie -weszly tanie stopnie
oporowe -i lampy do nich dopasowane parametrami.....
-
- 3125...6249 postów
Jak w takim razie radzą sobie firmy wytwarzające tzw. wzmacniacze, tfu, hi-end, w których stopnie sprzęgane są za pomocą transformatorów właśnie, (np. japońskie bo tam zdaje się mają szczególne upodobanie do tr.m.)? W sumie nie zetknąłem się z wynikami pomiarów takich urządzeń, czy one faktycznie sobie radzą z uzyskaniem wyśrubowanych parametrów (przewyższających, powiedzmy dawne normy hi-fi)?. W Europie tr.m. oferuje f-ma Lundahl, znacie jakieś szczegóły na temat stosowanych materiałów, uzwojeń, tricków?
_
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Jakiś czas temu robiłem próby z trafem międzylampowym.
Przyjąłem, że skoro trafa głośnikowe mają parametry wystarczające do audio, to i międzylampowe da się skonstruować.
Zacząłem nawijać..... potem mierzyć.....
Moje wnioski (nie zawsze mogą być trafne
)
W zasadzie potrzebny jest dość duży rdzeń, gdyż wymagana jest dość duża indukcyjność uzwojenia pierwotnego, a jednocześnie małe pojemności uzwojeń.
Dobrze na trafo wpływa "sztuczne" obciążenie wtórnego uzwojenia, ustalające troszkę Ra lampy sterującej. Przy "otwartym" uzwojeniu Ra się zmieniało w zależności od częstotliwości....
Może coś Ci to pomoże
Pozdrawiam
PS: Ja jeszcze kiedyś wrócę do tych doświaczeń,
Przyjąłem, że skoro trafa głośnikowe mają parametry wystarczające do audio, to i międzylampowe da się skonstruować.
Zacząłem nawijać..... potem mierzyć.....
Moje wnioski (nie zawsze mogą być trafne

W zasadzie potrzebny jest dość duży rdzeń, gdyż wymagana jest dość duża indukcyjność uzwojenia pierwotnego, a jednocześnie małe pojemności uzwojeń.
Dobrze na trafo wpływa "sztuczne" obciążenie wtórnego uzwojenia, ustalające troszkę Ra lampy sterującej. Przy "otwartym" uzwojeniu Ra się zmieniało w zależności od częstotliwości....
Może coś Ci to pomoże
Pozdrawiam
PS: Ja jeszcze kiedyś wrócę do tych doświaczeń,
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 625...1249 postów
KaW z pewnością masz rację ,głównie jeśli chodzi o praktykę i lata doświadczeń,ale jak również wspomniałeś są lepsze materiały magnetyczne gdzie łatwiej uzyskać zakładane wartości przy mniejszych wymiarach i ilości zwojów(rdzenie amorficzne),może tędy droga.Tylko czy rzeczywiście z niewielkim doświadczeniem i zapleczem pomiarowym uda się coś uzyskać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam