A jak to jest z tymi potencjometrami???

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

qurqurqor
15...19 postów
15...19 postów

A jak to jest z tymi potencjometrami???

Post autor: qurqurqor »

Mam dwa potencjometry i nie wiem czy są logarytmiczne czy liniowe oznaczone są literą "A" i mają logo firmy literkę: Romb z literką T w środku. Pytam bo wyczytałem że polskie A to liniowy a Zagraniczne A to logarytmiczny. A jakie ja posiadam ?????????
tommy 112
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: tommy 112 »

Witam "A" to jest liniowy.
(...)... :) ...(...)
_idu

Post autor: _idu »

tommy 112 pisze:Witam "A" to jest liniowy.
To jest prawda tylko w przypadku potencjometrów z TELPOD'u.

Telpod oznaczał tak:
A - o charakterystyce liniowej, w RFN dopisywano lin.
B - o charakterystyce zgodnej z włąsciwosciami ucha - mowiono na nie logarytmiczne chopc prawidłowo powinno byc wykładnicze. Ale słowo logarytmiczny było powszechni uzywane np. w RFN - tam potencjometry siły głosu miały dopisek log.
C - odwrotnie logarytmiczne - taką miały nazwę charakterystyka taka jak w przypakdu potencjomentów głośnosci ale "kręconych" na odwrót. Zastosowanie regulatory basów zrealizowanych w obwodzie sprzężenia zwrotnego.
M+N - podwójny do regulacji tzw balansu.

Te dalekowschodnie maja inne oznaczenia. Litera A najczęsciej oznacza potencjometry do regulacji siły głosu. Czyli dokładniena odwrót niż nasze!!!! Celowo pisze do regulacji siły głosu bowiem współczesne potencjometry mają mało dokładne odzworowanie właściwej charakterystyki regulacji siły głosu. Tam mowa o logarytmicznej czy wykładniczej charakterystyce jest przesadą bowiem jest to łamana złożona z dwóch odcinków linowych o róznym nachyleniu.