Ciekawa lampka: PL841 Telam i Polamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Ciekawa lampka: PL841 Telam i Polamp
Lampa ta - nie bedąca niczym innym jak EL84 wykonaną w wersji P była specyficznym polskim opracowaniem.
Opracowano ją zapewne pod kątem wprowadzenia do produkcji polskich następców rosyjskiego telewizora "Wisła" (z lampą 6P14P) - z szeregowym żarzeniem lamp. Pracowała w najstarszych modelach telewizorów WZT z rodziny Belweder, Turkus i Szmaragd oraz nowszych Klejnotach i Wawelach tudzież w GEZAR-owskich 14" i 17" Neptunach T18.
Nie jest to na pewno lampa PL84 - świadczy o tym choćby rozmiar anody - identyczny jak w polskiej EL84. No i wyniki pomiarów (wykonałem je miernikiem P512).
PL84 ma anodę wyraźnie węższą - identyczną jak w bliźniaczej EL86.
Lampa PL841 NIE WYSTĘPUJE w żadnym katalogu!!!
Nie ma jej ani w Universal Vademecum Mikołajczyka ani w katalogach Niemcewicza.
Ani w którymkolwiek z katalogów lamp (a mam tego naprawdę sporo), które przewertowałem.
Nie przegladałem jedynie katalogu Unitry (tego z wyjmowanymi kartami).
Była przez jakiś czas produkowana przez Telam a następnie krótko przez Polamp. Potem całkowicie znikła z rynku i została zastąpiona przez europejską lampę PL84, która - wstawiona bezpośrednio w miejsce PL841 - pracowała wyraźnie gorzej (trzaski, stuki) i bardzo szybko ulegała zużyciu!!!
Kto z Kolegów natrafił na jakąkolwiek wzmiankę o PL841 w literaturze tematycznej (po za schematami starych telewizorów)???
ZoltAn
Opracowano ją zapewne pod kątem wprowadzenia do produkcji polskich następców rosyjskiego telewizora "Wisła" (z lampą 6P14P) - z szeregowym żarzeniem lamp. Pracowała w najstarszych modelach telewizorów WZT z rodziny Belweder, Turkus i Szmaragd oraz nowszych Klejnotach i Wawelach tudzież w GEZAR-owskich 14" i 17" Neptunach T18.
Nie jest to na pewno lampa PL84 - świadczy o tym choćby rozmiar anody - identyczny jak w polskiej EL84. No i wyniki pomiarów (wykonałem je miernikiem P512).
PL84 ma anodę wyraźnie węższą - identyczną jak w bliźniaczej EL86.
Lampa PL841 NIE WYSTĘPUJE w żadnym katalogu!!!
Nie ma jej ani w Universal Vademecum Mikołajczyka ani w katalogach Niemcewicza.
Ani w którymkolwiek z katalogów lamp (a mam tego naprawdę sporo), które przewertowałem.
Nie przegladałem jedynie katalogu Unitry (tego z wyjmowanymi kartami).
Była przez jakiś czas produkowana przez Telam a następnie krótko przez Polamp. Potem całkowicie znikła z rynku i została zastąpiona przez europejską lampę PL84, która - wstawiona bezpośrednio w miejsce PL841 - pracowała wyraźnie gorzej (trzaski, stuki) i bardzo szybko ulegała zużyciu!!!
Kto z Kolegów natrafił na jakąkolwiek wzmiankę o PL841 w literaturze tematycznej (po za schematami starych telewizorów)???
ZoltAn
- Załączniki
-
- NOS PL841 POLAMP
- P4170003a.jpg (48.52 KiB) Przejrzano 2888 razy
-
- EL84 TELAM i PL841 POLAMP
- P4170002a.jpg (36.25 KiB) Przejrzano 2908 razy
Ostatnio zmieniony sob, 17 kwietnia 2004, 18:15 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Re: Ciekawa lampka: PL841 Telam i Polamp
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Też jej tam nie ma. Nie podpuszczasz?...ZoltAn pisze: Nie przegladałem jedynie katalogu Unitry (tego z wyjmowanymi kartami).
Pozdrawiam,
Jasiu
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
W Mikołajczyku jej nie ma, bo jest po prostu za stary. W Niemcewiczu ją mam (wydanie III)ZoltAn pisze: Nie ma jej ani w Universal Vademecum Mikołajczyka ani w katalogach Niemcewicza.
- jdubowski
- moderator
A dałoby się załatwić skan??tszczesn pisze:W Niemcewiczu ją mam (wydanie III)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
No i pośpieszyłem się - w owym Niemcewiczu jest, ale tylko na liscie, z zamiennikiem PL84, dane są tylko do tej drugiej. Czyli jest, ale nie do końca.jdubowski pisze:A dałoby się załatwić skan??tszczesn pisze:W Niemcewiczu ją mam (wydanie III)
- jdubowski
- moderator
IMHO Telam, Polamp, ZWLE, to były stosowane w różnych okresach marki pod którymi wypuszczały swe produkty zakłady im Róży Luksemburg na Karolkowej w Warszawie.ZoltAn pisze:Była przez jakiś czas produkowana przez Telam a następnie krótko przez Polamp.
No chyba że się mylę...
- jdubowski
- moderator
Tu jest sprawa prosta:adam.o pisze:A Dolam? Do tej pory to widziałem tylko UY1N tej "marki".
Czy ktoś wie coś więcej na temat tego zakładu?
http://www.unitra-dolam.pl/
Niegdyś produkcja lamp w mniejszych seriach, lampy "nienowalowe", wskaźniki Nixie, neonówki.
- jdubowski
- moderator
Z logo POLAM to produkcja warszawska czy pabianicka???STUDI pisze:POLAM nie POLAMP!!!! Jesli juz.
Bylyl lampy w tym samym czasie produkowane zarowno z logo POLAM jak i POLAMP